Juortanansalon-Lapinsuon ohjeet ja säännöt

Nuotion päällä on ritilä jolla paistuu neljä makkaraa.

Kunnioita luontoa
Lemmikit
Liikkuminen
Leiriytyminen
Tulenteko
Roskaton retkeily
Kalastus
Marjastus, sienestys ja kasvien keräily
Metsästys
Muut säännöt ja ohjeet
Muu kielletty toiminta
Ystävyyden puiston järjestyssääntö
Turvallisuus

Kunnioita luontoa

Juortanansalolla-Lapinsuolla retkeilyä ohjataan järjestyssäännöllä. Toimitaan ja liikutaan siis luonnossa sitä kunnioittaen. Tutustu Retkietikettiin.

Lemmikkieläinten vapaana pitäminen on kielletty. Lemmikit ovat tervetulleita Juortanansalolle-Lapinsuolle, mutta ainoastaan kytkettyinä.

Liikkuminen

Juortanansalolla-Lapinsuolla saa liikkua vapaasti jalan, hiihtäen, soutaen ja meloen, mutta rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman rajavartioston lupaa on kielletty. Rajavyöhyke on merkitty selvästi alueen karttoihin.

Leiriytyminen

Leiriytyminen on luvallista jokaisenoikeuksien (ymparisto.fi) mukaisesti.

Tulenteko

Avotulen teko on sallittu huolletuilla, karttaan ja maastoon merkityillä tulentekopaikoilla käyttäen ainoastaan tarkoitukseen varattua, paikalle tuotua puuta. Vastuu on aina tulen sytyttäjällä.

Retkikeittimen käyttö on sallittu siellä missä liikkuminenkin on sallittu.

Risukeittimien käyttö ei ole sallittu metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana niistä aiheutuvan kipinöintivaaran vuoksi.
Tulenteko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on ehdottomasti kielletty. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Roskaton retkeily

 • Juortanansalolla-Lapinsuolla ei ole jäteastioita. Vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
 • Ruoantähteet ja muut biojätteet voi laittaa kuivakäymälään.
 • Pieniä määriä puhdasta paperia ja pahvia voi käyttää sytykkeenä tulentekopaikalla. Muita jätteitä, kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia, ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja. Kaikki muu jäte kannetaan omassa repussa luonnosta pois.
 • Lue lisää roskattomasta retkeilystä.

Kalastus

Marjastus, sienestys ja kasvien kerääminen

Marjojen ja ruokasienien poimiminen on sallittu. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilla lakkaa ja karpaloa.

Muiden kuin ruokasienten sekä puiden, pensaiden tai muiden kasvien ja niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen on kielletty.

Karpaloita sammalen päällä.

Metsästys

Juortanansalon-Lapinsuon luonnonsuojelualueella metsästys on sallittua ulkopaikkakuntalaisille Metsähallituksen luvalla Itä-Kuhmo 5618 (eraluvat.fi). Luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Huom! Metsästys on sallittu Pohjois-Suomessa paikkakuntalaisille kotikuntansa alueella (metsästyslain 8 §).
Lue lisää mahdollisista metsästysrajoituksista (riista.fi).

Muut säännöt ja ohjeet

Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta, järjestetyt tapahtumat ja elokuvien tai mainosten kuvaaminen maastossa. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).

Juortanansalon-Lapinsuon reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista ja toistuvaan yrityskäyttöön tarvitaan sopimus Metsähallituksen kanssa (metsa.fi). Päiväkohtaiset käyttömaksut maksetaan Eräluvat-verkkokaupassa (eraluvat.fi).

Muu kielletty toiminta Juortanansalolla-Lapinsuolla

 • Maa- tai kallioperän vahingoittaminen ja maa-ainesten tai kaivoskivennäisten ottaminen.
 • Muut toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa suoalueen luonnonmukaista vesitasapainoa (asetus 852/1988, 1 §)
 • Luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten pyydystäminen, tappaminen tai hätyyttäminen tai niiden pesien hävittäminen.
 • Selkärangattomien eläinten pyydystäminen tai kerääminen.
 • Elävien ja kuolleiden puiden kaataminen ja vahingoittaminen sekä jäkälän ja sammalten kerääminen.
 • Moottoriajoneuvolla ajo siihen osoitettuja teitä lukuun ottamatta.
 • Roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
 • Kiinteiden muinaisjäännösten kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu niihin kajoaminen.
 • Muita ihmisiä häiritsevä toiminta.

Ystävyyden puiston järjestyssääntö

Ystävyydenpuiston järjestyssääntö (Pdf, 828 Kt, julkaisut.metsa.fi)., vahvistettu 28.6.2010.

Turvallisuus

Tutustu retkikohteeseen ennakkoon. Reitillä pysyttely sekä sääennusteiden ja varoitusten (ilmatieteenlaitos.fi) seuraaminen auttaa retken onnistumisessa.

 • Ota retkelle mukaan ensiapupakkaus. Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Tutustu etukäteen, kuinka toimia hätätilanteessa.
 • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Juortanansalon-Lapinsuon luonnonsuojelualueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa. Lue lisää matkapuhelimen kuuluvuudesta.
 • Pukeudu retkeille värikkäästi ja sään mukaisesti. Juomapullo ja eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä alueella ei ole kahvila- eikä kauppapalveluja.
 • Retkeilyn ABC

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää