Ajankohtaista Elimyssalossa

Suomen luonnon päivänä 26.8. retkeillään Elimyssalolla

(Päivitetty 17.8.2023)
Suomen luonnon päivän kunniaksi Kuhmossa järjestetään opastettu retki Elimyssalon luonnonsuojelualueelle lauantaina 26.8. 
Retkellä tutustutaan Elimyssalon luontoon ja vanhoihin erämaatiloihin.

Elimyssalon luonnonsuojelualue edustaa kainuulaista metsäluontoa parhaimmillaan. Se on monenlaisten soiden, naavaisten korpikuusikoiden ja rehevien puronvarsien sekä pienien järvien ja lampien mosaiikkimainen kokonaisuus. Alueella sijaitsevat erämaatilat, Levävaara ja Latvavaara, antavat käsityksen siitä, millaista oli asua syrjäseutujen vaaramaisemissa. Elimyssalon luonnonsuojelualue on keskeinen osa Ystävyyden puistoa.

Suomen luonnon päivänä Elimyssalon retkelle on yhteiskuljetus. Bussi lähtee Kuhmon linja-autoasemalta klo 10 ja vie ensin Juntintielle lähelle Latvavaaran erämaatilaa. Latvavaaran tutustumisen jälkeen matka jatkuu polkua ja tänä kesänä uusittuja pitkoksia pitkin Levävaaraan. Kävelymatkaa Levävaaraan on yhteensä noin kolme kilometriä.

Myös lyhyempi kävelyretki on mahdollinen, sillä bussi siirtyy Saari-Kiekin pysäköintialueelle, mistä on Levävaaraan noin 1,5 kilometrin kävelymatka.

Sekä Latvavaarassa että Levävaarassa pääsee tutustumaan myös sisätiloihin. Levävaarassa retkeläisille on tarjolla kahvit, ja kahvittelun lomassa tarinointia tilan historiasta ja siellä asumisesta. Bussi odottaa retkeläisiä Saari-Kiekin pysäköintialueella. Takaisin Kuhmoon palataan noin klo 16.

Retkelle voi osallistua myös omin kyydein. Yhteiskuljetukseen osallistuville retken hinta on 10 euroa. Lasten (alle 16 v), eläkeläisten ja työttömien osallistumismaksu on 6 euroa. Mukaan kannattaa ottaa maastoon sopiva kelin mukainen varustus sekä omat eväät.

Yhteiskyytiin voi ilmoittautua Kuhmon luontokeskus Petolan asiakaspalveluun puhelimitse tai sähköpostilla 21.–25.8. välisenä aikana klo 9–16. 

Kaksi henkilöä kävelee vanhan vaaran laella sijaitsevan talon vierellä kesäisenä päivänä.
 

 

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.