Talviretkelle Elimyssalolle

(Päivitetty 6.2.2023)
Kevättalven 2023 ajan talviretki Elimyssalon luonnonsuojelualueelle on helpompaa kuin useimpina talvina. Aluetta länsipuolella sivuava Juntintie pidetään auki läpi talven. Huom! Aikaisemmin tiedotetusta poiketen Sarvijärventietä ei enää aurata. Aurattu tie on merkitty oheiseen karttaa vihreällä. 

Auton pysäköintiä varten on aurattu levikkeet Saari-Kiekin pysäköintipaikalle vievän tien kohdalle sekä lähelle Latvavaan johtavaa polkua. Huolehdi, että pysäköity autosi ei haittaa muuta liikennettä. Tie on aurattu metsätaloustöiden takia, mikä tarkoittaa, että tiellä liikkuu myös raskasta kalustoa. 

Hiihtäen ja lumikenkäillen voi Elimyssalolla liikkkua vapaasti, mutta puissa olevien maalimerkkien avulla on helppo edetä maastossa myös reittejä seuraten. Muista varoa virtapaikkoja! Huomioi myös rajavyöhyke. Siellä liikkuminen ilman erillistä Rajavartiolaitoksen lupaa on kielletty.


 

Elimysjärvellä tulvii edelleen

(Päivitetty 14.9.2022)
Elimysjärven kiertävälle reitille kannattaa varautua pitkävartisin kengin. Majavat ovat tehneet patojaan ja siksi vesi on noussut. Paikoin polut ja pitkokset ovat kokonaan veden peitossa eikä kaikin paikoin saappaan varsikaan riitä. Ojittamattomilta soilta vesi laskee pois hitaasti ja sateet puolestaan nostavat vedenpintaa nopeastikin.

Metsien ennallistamispoltolla lisää elintilaa uhanalaisille hyönteisille

(Päivitetty 11.8.2021) 
Elimyssalon luonnonsuojelualueella poltettiin 11,5 hehtaaria metsää heinäkuun 2021 aikana. Ennallistamispoltolla parannetaan harvinaisten kovakuoriaisten elinympäristöjä. Toimet ovat osa viisivuotista Beetles LIFE -suojeluhanketta

Heinäkuussa poltettu metsä on vanhaa luonnonmetsää, jonka puusto on iältään 130–150-vuotiasta. Metsissä näkyy kuitenkin ihmisen kädenjälki: alueen metsiä on aikanaan kaskettu, ja niistä on otettu puuta kotitarvekäyttöön. Vanhojen metsien ennallistamispoltot ovat monille lajeille elintärkeitä. Osa tarvitsee hiiltynyttä puuta, jota syntyy vain kelottuneen puun palaessa. Kelopuita taas löytyy lähinnä vanhoista metsistä.