Mitä Auttikönkäällä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Alueella on noin 3,6 km pitkä oransseilla maalimerkeillä puihin merkitty luontopolku. Polku kulkee Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa maastossa. Reitin varrella voi ihailla kanjonissa kiemurtelevaa Auttijokea ja ympäröiviä metsiä. Retkeilijän kunto kasvaa mukavasti polun jyrkimpiä mäkiä kavutessa.

Aikuinen ja kaksi lasta katsoo karttaa pöytäryhmän äärellä. Takana näköalatorni ja kalliolta avautuva maisema.

Tarkkailla lintuja

Auttiköngäs soveltuu hyvin lintujen tarkkailuun. Luontopolun varrella voi nähdä mm. vanhojen metsien lajeja kuten palokärjen tai pohjantikan. Järripeippo, leppälintu ja käpylinnut ovat myös alueen yleisiä asukkaita. Hyvällä onnella luontopolun näkötornista voi nähdä maakotkan saalistuslennollaan. Joinakin vuosina könkään partaalla on havaittu myös harvinainen virtavästäräkki.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Auttikönkään partaalla on näköalatasanne, josta on hyvät näkymät jylhälle könkäälle. Luontopolun varren näkötornista on myös hienot maisemat.

Tutustua luontopolkuun

Alueella on noin 3,6 km pitkä oransseilla maalimerkeillä puihin merkitty luontopolku. Polun opastetaulut kertovat Auttikönkään luonnosta.

Pitkospuilla metsäisessä maisemassa kävelemässä aikuinen ja lapsi. Taustalla aikuinen kahden lapsen kanssa kävelemässä.

Hiihtää maastossa

Alueella ei ole hoidettua latuverkostoa, mutta hiihtää voi vapaasti.

Lumikenkäillä

Alueella ei ole merkittyjä talvireittejä, mutta luontopolku soveltuu lumikenkäilyyn. Huomioi kuitenkin, että etenkin portaikot voivat olla hyvin liukkaat.

Kalastaa

Alueella saa kalastaa Metsähallituksen kalastusluvalla (eräluvat.fi). Könkään alapuoli 100 metrin matkalta on rauhoitettu. Kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) suoritettuna. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) ja Pilke-talon asiakaspalvelupisteestä.

Metsästää

Metsästys alueella on lain mukaan mahdollista. Metsähallitus kuitenkin toivoo, että alueella ei vilkkaasta retkeilykäytöstä johtuen metsästettäisi.

Marjastaa ja sienestää

Alueella voi marjastaa ja sienestää. Rinnemaastoissa kasvaa mm. mustikkaa ja puolukkaa.

Tutustua uittohistoriaan

Näkyvimpänä kohteella ovat uittohistoriaan liittyvät rakenteet kuten uittopato ja -ränni itse könkäässä. Alueella voi myös tutustua vanhaan Uittopirttiin, joka toimii nykyisin retkeilijöiden päivätupana. Uittopirtin läheisyyteen on rakennettu museokalustosuoja, johon on koottu mielenkiintoista uitto- ja metsätyöhistoriaan liittyvää esineistöä.

Aikuinen ja kaksi lasta sisällä rakennuksessa lukemassa alueen historiasta.