Retkeilyreitit ja polut

Reitin lähtöpiste

Esteettömät reitit

  • Auttikönkään pysäköintialueelta lähtee noin 50 metriä pitkä ja noin metrin leveä esteetön pitkospuureitti Uittopirtille. Pysäköintialueelta johtaa myös lyhyempi esteetön pitkospuureitti Auttikönkään rotkon reunalle levikkeelle, josta pääsee ihailemaan köngästä. Auttikönkään esteettömät reitit on luokiteltu vaativaksi pyörätuolireitiksi (reitin pituuskaltevuus yli 8 %), joten liikkumiseen reiteillä voi tarvita avustajaa.
    • Palvelut: Taukopaikoiksi soveltuvat Uittopirtti ja pysäköintialueen viereinen laavu. Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä.

Luontopolku

  • Palvelut: Polun varrella on kaksi tulentekopaikkaa. Ensimmäinen sijaitsee pysäköintialueen vieressä ja toinen polun puolivälissä, riippusillan läheisyydessä. Polunvarren tulentekopaikalla on kuivakäymälä ja sateensuojaksi rakennettu laavu. Pysäköintialueen vieressä oleva tulentekopaikka on varustettu kuivakäymälällä, laavulla sekä esteettömyyttä palvelevin varustein.
  • Nähtävää: Polun varrella on luonnosta kertovia kohdeopasteita, joten polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa pari tuntia. Könkäänvaaran laella on luontotorni.

Aikuinen ja kaksi lasta katselee näköalatornista avautuvaa maisemaa. Maisemassa vihreää metsää ja horisontissa siintäviä vaaroja.

  • Auttikönkään padolta nousevien metalliritiläportaiden reunaan on laitettu koirille oma laudoitus. Kurun ritiläkävelysillat ja -portaat pääsee kiertämään ylempää polkua pitkin. Kiertoreitille on asennettu opasteet.

Maastoreitillä olevat portaat, joissa on teräsritilöistä tehdyt askelmat. Askelmien reunassa metalli on peitetty laudoilla koirien kulun helpottamiseksi. Lautaan on poltettu koirantassun jäljen kuva. Maassa on keltaisia ruskalehtiä.

  • Luontopolku soveltuu talvisin lumikenkäilyyn ja polut ovat kuljettavissa myös ilman lumikenkiä. Huomioi kuitenkin, että etenkin portaikot voivat olla hyvin liukkaat. Huomioithan, että reiteillä ei ole talvikunnossapitoa.
  • Auttikönkään luontopolku on noin 3,6 km pitkä maastoon merkitty ympyräreitti. Polku kulkee Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa ja suhteellisen vaativassa maastossa. Helpotukseksi rinteisiin on rakennettu rappuset ja levähdyspaikkoja. Alueen korkeimman kohdan, Könkäänvaaran laelle, kiipeäminen palkitaan, sillä huipulla on luontotorni, josta avautuu upeat maisemat. Kuivalla säällä polulla selviää ilman kumisaappaita. Auttijoki ylitetään riippusiltaa pitkin. Riippusillalla on turvallisuussyistä jätettävä 10 metrin turvaväli edellä kulkevaan ja sillalla saa olla maksimissaan kaksi henkilöä kerrallaan.

Puinen riippusilta kulkee joen yli. Vastarannalla reitti jatkuu puuportaina, jotka kääntyvät rinteessä oikealle. Kesäinen rantamaisema on vihreä ja rehevä.