Retkeilyreitit ja polut

Reitin lähtöpiste

Esteettömät reitit

  • Auttikönkään pysäköintialueelta lähtee noin 50 metriä pitkä ja noin metrin leveä esteetön pitkospuureitti Uittopirtille. Pysäköintialueelta johtaa myös lyhyempi esteetön pitkospuureitti Auttikönkään rotkon reunalle levikkeelle, josta pääsee ihailemaan köngästä. Auttikönkään esteettömät reitit on luokiteltu vaativaksi pyörätuolireitiksi (reitin pituuskaltevuus yli 8 %), joten liikkumiseen reiteillä voi tarvita avustajaa.
    • Palvelut: Taukopaikoiksi soveltuvat Uittopirtti ja pysäköintialueen viereinen laavu. Pysäköintialueella on esteetön kuivakäymälä.

Luontopolku

Huom!

  • Auttikonkään luontopolkua kunnostetaan kesällä 2022. Reitillä rakennetaan pitkospuita n. 300m matkalta välillä Ispinävaara-Auttijoen laavu. Rakennustöistä aiheutuu vähäistä meluhaittaa arkisin 8-15 välillä ja ajoittain kulkua joudutaan ohjaamaan työmaan ohi.
  • Luontopolun varrelta on purettu vanhoja huonokuntoisia reittirakenteita. Reittiä on tämän vuoksi myös osittain muutettu. Osan portaista ja pitkoksista puuttuessa reitti on vaativa, mutta kuljettavissa. Seuraa polkua ja opasteita. Alla olevassa kartassa puretut rakenteet on merkitty punaisella ja reittimuutokset sinisellä.

  • Palvelut: Polun varrella on kaksi tulentekopaikkaa. Ensimmäinen sijaitsee pysäköintialueen vieressä ja toinen polun puolivälissä, riippusillan läheisyydessä. Polunvarren tulentekopaikalla on kuivakäymälä ja sateensuojaksi rakennettu laavu. Pysäköintialueen vieressä oleva tulentekopaikka on varustettu kuivakäymälällä, laavulla sekä esteettömyyttä palvelevin varustein.
  • Nähtävää: Polun varrella on luonnosta kertovia kohdeopasteita, joten polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa pari tuntia. Könkäänvaaran laella on luontotorni.

Aikuinen ja kaksi lasta katselee näköalatornista avautuvaa maisemaa. Maisemassa vihreää metsää ja horisontissa siintäviä vaaroja.

  • Auttikönkään padolta nousevien metalliritiläportaiden reunaan on laitettu koirille oma laudoitus. Kurun ritiläkävelysillat ja -portaat pääsee kiertämään ylempää polkua pitkin. Kiertoreitille on asennettu opasteet.

Maastoreitillä olevat portaat, joissa on teräsritilöistä tehdyt askelmat. Askelmien reunassa metalli on peitetty laudoilla koirien kulun helpottamiseksi. Lautaan on poltettu koirantassun jäljen kuva. Maassa on keltaisia ruskalehtiä.

  • Huomioithan että reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Luontopolku soveltuu talvisin lumikenkäilyyn, mutta huomioi että etenkin portaikot voivat olla hyvin liukkaat.
  • Auttikönkään luontopolku on noin 3,6 km pitkä maastoon merkitty ympyräreitti. Polku kulkee Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa ja suhteellisen vaativassa maastossa. Helpotukseksi rinteisiin on rakennettu rappuset ja levähdyspaikkoja. Osa porrasrakenteista on tällä hetkellä pois käytöstä ja reittilinjaa on muutettu. Tämä tekee reitistä vaativan. Alueen korkeimman kohdan, Könkäänvaaran laelle, kiipeäminen palkitaan, sillä huipulla on luontotorni, josta avautuu upeat maisemat. Kuivalla säällä polulla selviää ilman kumisaappaita. Auttijoki ylitetään riippusiltaa pitkin. Riippusillalla on turvallisuussyistä jätettävä 10 metrin turvaväli edellä kulkevaan ja sillalla saa olla maksimissaan kaksi henkilöä kerrallaan.

Puinen riippusilta kulkee joen yli. Vastarannalla reitti jatkuu puuportaina, jotka kääntyvät rinteessä oikealle. Kesäinen rantamaisema on vihreä ja rehevä.