Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

  • Saarijärven kierrolle on helpointa lähteä Saarijärven pysäköintialueelta.
  • Änäkäiseltä voi lähteä vaeltamaan myös etelään tai pohjoiseen päin Karhunpolkua pitkin opasteiden mukaisesti.

Ympyräreitit

Pitkokset syksyisen järven rannalla.

Saarijärven kierto, 3,2 km

Saarijärven kierron, 3,2 km, suositeltu kulkusuunta kiertää myötäpäivään Saarijärven ympäri. Maasto on helppokulkuinen ja reittimerkintänä on keltainen maalitäplä. Heti Saarijärven pysäköintialueen puomin jälkeen tien oikealla puolella on keittokatos. Kuljetaan 50 m, jonka jälkeen reitti kääntyy vasemmalle viitan mukaisesti. Aivan aluksi reitin oikealla puolella on Saarijärven ranta ja vasemmalla puolella reitti rajautuu panssariestekiviin. Lyhyen pitkospätkän jälkeen kuljetaan kapeaa kangasta pitkin. Syväjärven ja Saarijärven välisen kankaan kapeinta kohtaa voivat melojat käyttää myös vetotaipaleena. Syväjärven jälkeen reitin vasemmalla puolella on pieni Välilampi. Saarijärven länsipuolella Saarijärven kierto kulkee Karhunpolkua pitkin.

Karhunpolku jatkuu Saarijärven laavun eteläpuolitse kohden länttä ja Saarijärven kierto jatkuu laavun pohjoispuolitse Saarijärven pohjoisrannan maisemiin. Saarijärven tässä osassa on alueen iäkkäintä metsää. Saarijärven kierto kiertyy seurailemaan Saarijärven soista itärantaa, jossa reitti on suurelta osin pitkostettu aina Saarijärven kodalle asti. Kodalta on lyhyt tie Saarijärven pysäköintialueelle.

Palvelut: Änäkäisellä on virkistyskalastusalue (lupa-alue 7521, eraluvat.fi). Saarijärven eteläpäässä on kota, savustin, tulentekopaikka sekä keittokatos, ekopiste, kuivakäymälä ja pysäköintialue. Järven pohjoispäässä on laavu tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen.

Kiven lohkareita rinteessä tien varrella. Tien toisella puolella häämöttää puiden välistä vettä.Nähtävää: Salpalinjan panssariesteitä.

Yhteys: Saarijärven länsirannalla reitti on yhteneväinen Karhunpolun kanssa.

 

Muut reitit

Kaksi vaeltajaa istuu laavussa, jonka kyltissä lukee Saarijärven laavu. Rinkat ja kävelysauvat ovat nojaavat tulentekopaikan istuinosiin.

Karhunpolku, 133 km

Alueen läpi kulkee Kuhmon ja Patvinsuon kansallispuiston välinen Karhunpolku, 133 km. Kuhmosta tultaessa polku seurailee Iso Änäkäisen eli Saarijärven ja Änäkäisen länsirantaa Kivivaarantielle (nro 5241) asti. Polku jatkuu tien toisella puolella Ruunaan retkeilyalueelle, jonne on matkaa 29 km. Karhunpolku johtaa etelään aina Patvinsuon kansallispuistoon asti. Polku kuuluu Karjalan Kierros -retkeilyreitistöön. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Palvelut: Änäkäisellä on virkistyskalastusalue (lupa-alue 7521, eraluvat.fi). Saarijärven pohjoispäässä on laavu tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen. Syväjärvellä on kuivakäymälä ja kaksi tulentekopaikkaa. Änäkäisen länsirannalla on tulentekopaikka kuivakäymälöineen. Ruunaan retkeilyalueella on paljon erilaisia majoitusmahdollisuuksia ja Patvinsuon kansallispuistossa voi yöpyä mm. luontotuvan yläkerrassa.  

Kartat: Karhunpolku-kartta (lieksa.fi). Karjalan Kierroksen karttoja voit kysellä esimerkiksi Visit Karelia matkailupalvelusta (visitkarelia.fi).

Yhteys: Karhunpolulta haarautuu Kivivaarantien eteläpuolella lyhyt polku Salpalinjan etuaseman luolatukikohdalle, jonka sisälle on tällä hetkellä pääsy turvallisuussyistä estetty. Karhunpolku on myös Saarijärven länsirannalla yhteneväinen Saarijärven kierron kanssa.

Pyöräilyreitit

Änäkäisellä voi maastopyöräillä Karhunpolkua (133 km) myöten. Karhunpolulla on pitkostettuja osuuksia, joita on syytä varoa. Sateella pitkokset voivat olla myös liukkaita. Karhunpolulla on kuitenkin pyöräilijöille helpommin kuljettavia kiertotietä. Karhunpolku johtaa etelään päin mentäessä Patvinsuon kansallispuistoon.