Änäkäisen reitit

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Retkeilyreitit ja polut

  • Maasto on osittain kallioista, jyrkänteistä ja vaikeakulkuista. Änäkäisellä liikkumiseen kannattaa varata tukevat kengät.
  • Änäkäisen kenttälinnoitteet on numeroitu maastoon. Tutustu tarkempaan linnoite-selostukseen (julkaisut.metsa.fi).

Reittien lähtöpisteet

  • Saarijärven kierrolle on helpointa lähteä Saarijärven pysäköintialueelta.
  • Änäkäiseltä voi lähteä vaeltamaan myös etelään tai pohjoiseen päin Karhunpolkua pitkin opasteiden mukaisesti.

Rengasreitit

Kiven lohkareita rinteessä tien varrella. Tien toisella puolella häämöttää puiden välistä vettä.

Saarijärven kierron, 3,2 km, suositeltu kulkusuunta kiertää myötäpäivään Saarijärven ympäri. Maasto on helppokulkuinen ja reittimerkintänä on keltainen maalitäplä. Heti Saarijärven pysäköintialueen puomin jälkeen tien oikealla puolella on keittokatos. Kuljetaan 50 m, jonka jälkeen reitti kääntyy vasemmalle viitan mukaisesti. Aivan aluksi reitin oikealla puolella on Saarijärven ranta ja vasemmalla puolella reitti rajautuu panssariestekiviin. Lyhyen pitkospätkän jälkeen kuljetaan kapeaa kangasta pitkin. Syväjärven ja Saarijärven välisen kankaan kapeinta kohtaa voivat melojat käyttää myös vetotaipaleena. Syväjärven jälkeen reitin vasemmalla puolella on pieni Välilampi. Saarijärven länsipuolella Saarijärven kierto kulkee Karhunpolkua pitkin.


Karhunpolku jatkuu Saarijärven laavun eteläpuolitse kohden länttä ja Saarijärven kierto jatkuu laavun pohjoispuolitse Saarijärven pohjoisrannan maisemiin. Saarijärven tässä osassa on alueen iäkkäintä metsää. Saarijärven kierto kiertyy seurailemaan Saarijärven soista itärantaa, jossa reitti on suurelta osin pitkostettu aina Saarijärven kodalle asti. Kodalta on lyhyt tie Saarijärven pysäköintialueelle.
  • Palvelut: Änäkäisellä on virkistyskalastusalue (lupa-alue 7521, eraluvat.fi). Saarijärven eteläpäässä on kota, savustin, tulentekopaikka sekä keittokatos, ekopiste, kuivakäymälä ja pysäköintialue. Järven pohjoispäässä on laavu tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen.
  • Nähtävää: Salpalinjan panssariesteitä.
  • Yhteys: Saarijärven länsirannalla reitti on yhteneväinen Karhunpolun kanssa.

Muut reitit

Pyöräilyreitit

  • Änäkäisellä voi maastopyöräillä Karhunpolkua (133 km) myöten. Karhunpolulla on pitkostettuja osuuksia, joita on syytä varoa. Sateella pitkokset voivat olla myös liukkaita. Karhunpolulla on kuitenkin pyöräilijöille helpommin kuljettavia kiertotietä. Karhunpolku johtaa etelään päin mentäessä Patvinsuon kansallispuistoon.