Änäkäisen nähtävyydet ja historia

4.2.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Salpalinjan jyhkeä panssariestekivien rivistö halkoo Änäkäisellä Suomen ja Venäjän rajalle johtavaa Kivivaarantietä, joka tunnettiin jatkosodan "Rukajärven tienä". Änäkäisellä voi tutustua sekä talvi- että jatkosodan aikaisiin linnoitteisiin ja tapahtumiin.

Alueella on taisteluhautaa, yhdyshautaa, konekivääripesäkkeitä, panssariesteitä, rinneleikkauksia, panssarintorjuntatykkien asemia, suuri luolatukikohta ja läheinen jatkosodan aikainen koulutuskeskus "Jukolan motti". Vornasenvaaran luolatukikohta on turvallisuussyistä tällä hetkellä suljettuna. Änäkäisen linnoitteet rinnastetaan muinaismuistolain alaisiin kohteisiin ja niihin kajoaminen on kiellettyä. Kunnioitathan viime sotiemme puolustuslinjojen muistoa.

Änäkäisellä käytyjen talvisodan taistelujen muistoksi alueelle on pystytetty muistomerkki. Änäkäisen talvisodan asemien päälle on rakennettu vahva Salpalinjan etuasema kallioluolineen. Pysäköintialueen tuntumaan on lisäksi rekonstruoitu vuonna 2005 Salpalinjan mallitukikohta, jossa voi tutustua Salpa-aseman katettuun ja verhoiltuun taisteluhautaan pesäkkeineen. Muihin korsuihin ja luoliin ei pääse tutustumaan. Rekonstruktion suunnittelussa on ollut mukana Lieksan sotahistorian perinneyhdistys ja rakentamisesta ovat vastanneet Pohjois-Karjalan rajavartioston rajajääkärikomppanian linnoitusleiriläiset.

Änäkäisen pysäköintialueella on opastustaulu, jossa valotetaan Änäkäisen sotahistoriaa.

Lue lisää