Mitä Änäkäisellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Änäkäisen virkistysalueella on yksi lyhyt ympyräreitti eli Saarijärven kierto (3,2 km). Lisäksi alueen läpi kulkee Karhunpolku-vaellusreitti.

Pitkokset suolla järven rannassa.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Alueen läpi kulkee Kuhmon sekä Lieksan rajalla sijaitsevan Teljon ja Patvinsuon kansallispuiston välinen Karhunpolku-vaellusreitti (133 km). Reitin varrella on mahdollista yöpyä teltassa tai laavulla.

Meloa ja soutaa

Alueen järvet soveltuvat vain pienimuotoiseen soutu- ja melontaretkeilyyn. Alueen vesillä on kiellettyä oman veneen käyttö ja moottorin käyttö vuokraveneissä. Alueen yrittäjät vuokraavat kanootteja ja soutuveneitä.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Änäkäisellä voi tutustua viime sotien aikaisiin puolustuslinnoitteisiin. Änäkäisellä on talvisodan viivytysasema ja Salpalinjan etuasema. Lisäksi alueelle on rakennettu puulla lujitettu Salpa-aseman rekonstruktio. Änäkäistä halkova tie tunnettiin jatkosodan "Rukajärven tienä". Läheisen Mäntyvaaran alueella sijaitsi Rukajärven suunnan koulutuskeskus "Jukolan motti".

Juoksuhauta, jonka reunat on tuettu puilla. Kolme ihmistä on juoksuhaudassa ja yksi aikuinen on juoksuhaudan reunalla pienen lapsen sekä rattaiden kanssa.

Kalastaa

Änäkäisen vapakalastusalue pienine järvineen on mukava kohde kalastuksen harrastajille. Saarijärveen istutetaan kirjolohia läpi vuoden. Änäkäisen kalastusalueen (lupa-alue 7521) (eraluvat.fi) lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Lisäksi 18-69 vuotiaiden pitää maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi).

Alueen muihin vesiin viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Alueen vesillä on kiellettyä oman veneen käyttö ja moottorin käyttö vuokraveneissä. Alueen yrittäjät vuokraavat soutuveneitä.

Pyöräillä

Änäkäisellä voi maastopyöräillä Karhunpolkua myöten.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Opastettuja retkiä maastossa järjestää Erästely Ky (erastely.fi). Lisätietoja muista opastuspalveluista saa Kolin Luontokeskus Ukosta tai Visit Karelia matkailupalvelusta (visitkarelia.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua. Puolukoiden lisäksi voi poimia mustikoita, karpaloita ja lakkoja.

Uida

Alueella ei ole valvottua uimarantaa, mutta järvien hiekkarannoilta pääsee useammasta kohdin uimaan.

Tuikki-lehti

Aikakausilehtien kansia.

Kalastajien Tuikki-lehdessä (eraluvat.fi) on ajankohtaisia uutisia kalastuksesta, kalavesien hoidosta, kalastusluvista ja erävalvonnasta.