Ärjänsaari

Ärjänsaaren sijainti Suomessa

Ärjänsaaren luonnonsuojelualue (perusteilla) 
Kainuu, Kajaani (www.kajaani.fi)  
Pinta-ala 270 hehtaaria. Natura 2000-alue.   
 

Ärjänsaari tarjoaa mahdollisuuden hienoihin luonnon sääesityksiin saaren korkeilta hiekkaterasseilta. Paahtava aurinko, kumeasti jyrisevä ukkonen ja lempeä kesätuuli ovat aitoja paratiisisaaren elämyksiä. Pitkät hiekkarannat ja korkeat hiekkatörmät tarjoavat puitteet monenlaisiin ranta-aktiviteetteihin. 

Ärjänsaari on luonnonsuojeluun varattu alue, jossa voit nauttia ainutlaatuisista pitkistä hiekkarannoista, auringosta, avarasta järviaavasta ja kaiken yllä kaartuvan sinitaivaan kauneudesta. Upeiden hiekkatörmien saari on Oulujärven helmi, johon liittyy tarinoita aina järvirosvojen ajoilta Kajaani Oy:n loistovuosiin 1950-luvulla, kun saaressa pidettiin suuria kesäjuhlia. Saaressa on Eino Pitkäsen suunnittelemat kesähuvilat. Saari on ollut tärkeä tukikohta tervansoutajille 1800-luvulla. Kainuun männiköistä poltettu terva kuljetettiin Oulun satamaan soutaen. Järven ylityksessä saatettiin käyttää apuna myös purjeita, mutta matkalla vaanivat niin myrskyt kuin merirosvotkin.   

Saaressa ei ole tällä hetkellä kahvila- ja majoitustoimintaa. Rakennusten kuntoa ja korjaustarpeita kartoitettiin viime vuoden aikana. Tänä kesänä Ärjänsaaressa tehdään kunnostustöitä ja järjestetään useita talkooleirejä. Saaressa voi silti käydä vapaasti retkeilemässä. 

Saaren itäisen kärjen, Kirkkosäikän, alueella elää lintuja, joiden pesintä keskeytyy helposti häirinnän takia. Ethän rantaudu tai liiku pesimisalueella 1.5.-31.7. välisenä aikana.

Ärjän Taidefestivaali 21.-22.7.2018

Kajaanilainen Vaara-kollektiivi herätti henkiin Ärjän legendaariset kesätapahtumat järjestämällä ensimmäisen Ärjän Taidefestivaalin 21.-22.7.2018. Ekologisia teemoja ja esittävää taidetta yhdistävän festivaalin ohjelmistossa oli musiikkia, esittävää taidetta ja maapallon tulevaisuuteen paneutuvia asiantuntijavieraita.

Lisätietoa Ärjän taidefestivaalista verkossa:

Kuljetusta Ärjään voi tiedustella yrityksiltä:  


Aluetta hoitaa Metsähallitus, Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut
 
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/arjansaari

Asiakaspalvelu

Kuhmon luontokeskus Petola
Puh. 0206 39 6380
kajaani(at)metsa.fi  

Kajaani Info (www.visitkajaani.fi) 
Puh. (08) 6155 2555  
kajaani.info(at)kajaani.fi
 

Ajankohtaista Ärjänsaaresta

Ärjänsaaren kesäinfo 2018 ja kartta

(pdf, 973 kt, julkaisut.metsa.fi)

Ärjänsaari Facebookissa

#ärjänsaari #ärjä