Patikointi

Syväjärven ympäristössä on noin 6 km sinisin maalimerkein merkittyjä retkeilypolkuja, jotka seurailevat Syväjärven rantoja. Järven kaakkoiskulman ranta on yksityismaata, mikä retkeilijän on syytä muistaa. Järven yli on rakennettu silta sen kapeimmalle kohdalle, ja se mahdollistaa myös lyhyemmät reittivaihtoehdot. Helppokulkuiset polut sopivat hyvin myös lapsiperheille sekä iäkkäämmille retkeilijöille.

Suolla lähellä järvenrantaa kulkeva pitkospolku, jolla retkeilijöitä. Taustalla järveä ja metsää.

Kalastus

Syväjärvi on vapalupa-alue, jossa voi kalastaa kirjolohta, siikaa, ahventa ja harjusta. Syväjärven kalaveden hoitoon kuuluvat pyyntikokoisen kalan istutukset sekä lajien poikasistutukset. Jokaisenoikeuksin tapahtuva onkiminen ja pilkkiminen ei ole mahdollista Syväjärvellä, vaan kalastamiseen tarvitaan aina lupa.

Kalastuslupia voi ostaa valtion vesialueille erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Luvan saa hankittua myös puhelimen Eräluvat-sovelluksella (eraluvat.fi). Syväjärven kahvilarakennuksen luona on kolikoilla toimiva lupa-automaatti.

Vieheessä kiinni oleva kala vedessä matalalla rannalla.

Kalastus Ontojärvellä

Kalastuslupia valtion vesialueille saa eräluvat.fi –verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Melonta ja soutu

Syväjärven virkistyskalastusalueella on vuokrattavana soutuveneitä niin kalastajille kuin muillekin vesille haluaville. Omia veneitä tai kanootteja järvelle ei saa tuoda. Ontojärvi tarjoaa melojille ja veneilijöille sekä pieniä lahtia että suuria järvenselkiä. Ontojärvellä ei ole varsinaista melontareittiä.

Soutuveneet rannalla. Taustalla järveä ja järvenrannoilla metsää.

Lintujen tarkkailu

Syväjärven linnusto edustaa tyypillistä kainuulaista kuivien kankaiden lajistoa.

Hiihto 

Syväjärven alueella ei ole ylläpidettyjä latuja. Hiihtäjiä näkee harvemmin virkistyskalastusalueella, mutta varsinkin kevättalven hohtavat hanget houkuttelevat hiihtäjiä Ontojärven jäälle.

Lumikenkäily ja liukulumikenkäily

Sekä Syväjärvellä että Ontojärvellä on erinomaiset mahdollisuudet lumikenkäilyyn ja liukulumikenkäilyyn. Syväjärven särkät tarjoavat sopivasti haastetta näihin aktiviteetteihin. 

Kaksi lumikenkäilijää mäen harjanteella lumisessa metsässä.

Metsästys

Syväjärven alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen nro 5617 Länsi-Kuhmo (eräluvat.fi). Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (riista.fi).

Marjastus ja sienestys

Syväjärven ympäristön kuivilla mäntykankailla puolukka viihtyy erityisen hyvin. Kosteammissa kohdissa kasvaa myös mustikkaa ja suoalueilla saattaa hyvänä vuonna löytyä lakka- ja karpaloaarteita. Alue on myös sienestäjien suosiossa.

Uinti

Syväjärven läheiset Ontojärven pitkät hiekkarannat kutsuvat virkistävälle uinnille. Roukonpuron hienot hiekat houkuttelevat väkeä kauempaakin. Rannalla on pukukoppi. Uit alueen vesissä omalla vastuulla.