Retkeilyreitit ja polut

Syväjärven rannoilla kulkevat polut ja niiden varrella sijaitsevat tulentekopaikat palvelevat niin kalastajia kuin retkeilijöitäkin. Retkeilypolkuja on alueella yhteensä 7,5 km ja helppokulkuisuutensa ansiosta ne soveltuvat hyvin myös aloitteleville retkeilijöille. Lastenvaunujen kera tai pyörätuolilla voi liikkua kahvilarakennuksen läheisyydessä sekä vuokramökeille ja -kodalle menevää tietä pitkin. Haastetta retkeen saat kapuamalla Syväjärvensärkälle.

Monipuolisuutensa ja helpon saavutettavuutensa ansiosta Syväjärvi on erinomainen retkikohde myös talvella. Kalastuksen lisäksii voi kokeilla vaikka lumikenkäily tai liukulumikenkäilyä rannoilla tai särkän päällä.

Parhaat uintimahdollisuudet löytyvät Ontojärven puolelta Roukonpurolta. Matala ranta ja pitkät hiekat houkuttelevat aurinkoisen kesäpäivän viettoon tai muuten kävelemään pitkin hiekkarantaa. Roukonpuron hiekkaranta ei ole virallinen uimaranta, joten uit siellä omalla vastuulla.

Retkeilijä seisoo pitkoslankuilla ja katselee järvelle. Ympärillä havumetsää.

Reittien lähtöpisteet

Syväjärven retkeilyreitit lähtevät alueen pysäköintipaikalta.

Syväjärven kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Merkityt reitit

 • Syväjärven rantapolku, noin 5 km. Polku on rantoja pitkin kulkeva, paikoin mäntyharjulle nouseva helppokulkuinen, paikoitellen keskivaativa reitti, joka on merkitty maastoon sinisin maalimerkein.

Retkeilijä kävelee pitkoksilla, edessä pitkospuut haarautuvat. Vasemmalle viitta, jossa lukee Syväjärvensärkkä 0,9.

 • Kapeimmalta kohdalta Syväjärven ylittävä silta antaa mahdollisuuden erimittaisiin reittivaihtoehtoihin. Jos ei halua kiivetä Syväjärvensärkälle, voi valita kevyemmän reittivaihtoehdon läheltä järven rantaa. Syväjärven pienemmän puolen eli Niskalammen ympäri matkaa kertyy 1,6 km. Syväjärven isomman puolen kiertävän lenkin pituus on noin 3,2 km. Tällä reitillä kulkijan on muistettava, että järven kaakkoisranta on yksityismaata, jossa liikutaan jokaisenoikeuksia ja -velvollisuuksia noudattaen.
 • Syväjärven rannalla on useita tulentekopaikkoja sekä laavu järven isomman puolen pohjoisrannalla. Syväjärven pienemmän puolen, Niskalammen etelärannan läheisyydessä sijaitsee vuokrakota, joka soveltuu isompienkin ryhmien käyttöön. Syvänjärvensärkältä voi ihastella ympäröivää maisemaa.
 • Syväjärvensärkän pohjoispuolella on vetinen Ison-Tuupasen suo. Sen keskellä on kaksi lampea, Kalaton ja Umpilampi, jotka eivät ole kalastuskäytössä.
 • Syväjärven itäpää on yksityismaata, missä sijaitsee myös yksityisomistuksessa oleva mökki. Huollettu polku ei siksi kierrä koko järveä, ja retkeilijän onkin syytä muistaa antaa yksityisalueelle oma rauhansa.
 • Retkeilyreittien kulkusuuntaa ei ole määritelty.
  • Palvelut: Syväjärven laavu ja yksi tulentekopaikka Syväjärven rannoilla, kaksi tulentekopaikkaa ja vuokrakota Niskalammen rannoilla (Syväjärven pienempi puoli).

Talviretki Syväjärvelle

Syväjärvi on erinomainen kalastus- ja retkikohde myös talvella. Tie pysäköintialueelle sekä vuokramökeille ja -saunalle on aurattu. Rantoja seuraillen voi liikkua lumikengillä tai liukulumikengillä. Syväjärvensärkälle nouseminen tuo talviretkeen oman haastavan vivahteen. 
Alaspäin otettu kuva, jossa näkyy kahdet jalat ja niissä olevat lumikengät sekä sauvojen alaosat.

Ontojärven rannalle

 • Syväjärveltä on helppo käydä Ontojärven rannassa. Syväjärven pysäköintipaikalta Ontojärvelle Roukonpuron hiekkarannalle on mukavaa pientä hiekkatietä (Roukonpurontie) pitkin matkaa noin 1,5 km.
 • Ranta sopii erinomaisesti uimiseen. Se ei kuitenkaan ole virallinen uimaranta, joten uit siellä omalla vastuulla.
  • Palvelut: Syväjärven tulentekopaikat ja muut palvelut, pukukoppi Ontojärven rannalla.
  • Huomioithan, että Ontojärven rannalla ei ole tulentekopaikkaa. Uijat ja muut rannalla kulkijat ovat tervetulleita käyttämään Syväjärven tulentekopaikkoja.

Pitkä hiekkaranta, jonka rantatöyräs nousee havumetsään. Hiekalla vedenrajassa näkyy jälkiä.