Soiperoisen ohjeet ja säännöt
Alueella retkeillessä ota huomioon
-
Soiperoisen alue kuuluu Suomen Natura 2000 -verkostoon ja harjujensuojelu- ja rantojensuojeluohjelmiin. Alueella liikuttaessa tulee muistaa, että Soiperoinen on arvokas luonnonsuojeluun varattu alue, joka on herkkä kulumiselle. Liikkuminen alueella on seuraavia rajoituksia lukuun ottamatta sallittu jokaisenoikeuksilla.
Rajoitukset
- Avotulen teko on sallittu vain rakennetuilla tulentekopaikoilla Metsähallituksen paikalle tuomaa polttopuuta käyttäen. Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana avotulen teko on kokonaan kielletty.
- Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
- Liikkuminen moottoriajoneuvolla on sallittu vain alueen läpi kulkevalla maantiellä.
- Telttailu on sallittu jokaisenoikeudella.
- Moottoriveneen käyttö ei ole sallittua Soiperoisenjärvellä. Muissakin vesissä se on sallittu vain kalastuksen yhteydessä.
- Veneiden ja kalastustarvikkeiden säilyttäminen on sallittu vain niille osoitetuilla paikoilla ja Metsähallituksen myöntämällä luvalla. Lisätietoja luvista Syötteen luontokeskuksesta.
- Ajoneuvojen pysäköinti on sallittu vain siihen osoitetuilla paikoilla. Maastoon pysäköinti on kielletty.
- Matkailuautolla ja matkailuvaunun kanssa liikkuminen on sallittu vain alueen läpi kulkevalla yleisellä tiellä. Pitempiaikainen leiriytyminen pysäköintialueilla ei ole sallittua.
- Muuhun kuin jokaisenoikeuksiin kuuluvaan toimintaan tarvitaan pääsääntöisesti Metsähallituksen lupa. Tällaista voi olla esimerkiksi tutkimustoiminta ja järjestetyt tapahtumat. Lisätietoa tarvittavista luvista: tutkimus- ja liikkumisluvat (metsa.fi) ja tapahtumien luvat ja ilmoitukset (metsa.fi).
Ennakkovarustautuminen
Matkapuhelinten kuuluvuus
- Kännykän kuuluvuus alueella on heikko.
- Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, Soiperoisen alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
Varusteet ja turvallisuus
- Reiteillä on portaita tai jyrkähköjä nousuja harjujen rinteissä.
- Alueella ei ole järjestettyä jätehuoltoa. Valmistaudu huolehtimaan jätteistäsi ympäristöä säästäen. Roskaton retkeily.
- Tietoa melonnan turvallisuudesta ja varusteista: Turvallista melontaa (melontajasoutuliitto.fi) ja Melontaopas (melonta.wasalab.com).
- Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112 ja tee hätätilanneilmoitus. Taustatietoa toiminnasta hätätilanteessa.
- Mukaan kannattaa ottaa myös ensiapupakkaus.
- Retkeilyn ABC:
Sesonkiajat
- Ruska: Parasta ruska-aikaa on syyskuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle.
- Vuodenajat: Pysyvä lumi tulee maahan yleensä lokakuun loppupuolella. Viimeiset lumet sulavat yleensä toukokuun puoliväliin mennessä. Talvisin alueella on vähän kävijöitä.
- Ruuhkahuiput: Soiperoinen on suosittu kesäpäivien retkikohde. Tuolloin alueen taukopaikoilla voi olla tungosta.
Hätänumero 112
Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.
Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.
Tarkista varoitukset
Maastopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Retkietiketti
1. Kunnioita luontoa.
2. Suosi merkittyjä reittejä.
3. Leiriydy vain sallituille paikoille.
4. Tee tulet vain sallituille paikoille.
5. Älä roskaa.