Patikointi Melonta Veneily Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Kalastus Marjastus ja sienestys

Mitä Soiperoisella voi tehdä?

Kävellä reitilläPortaita pitkin kulku käy kevyesti. Kuva: Harri Hiltunen.

Soiperoisen alue on ollut merkittävä omatoimisten päiväretkien kohde kesäisin. Alueelle on muodostunut polkuja Soiperoharjun päälle ja järvien ympärille. Alueen kulumisherkkyyden vuoksi patikointiin suositellaan käytettäväksi aluekarttaan merkittyjä pääreittejä ja niiden taukopaikkoja. Nämä pääreitit on merkattu puihin oransseilla maalimerkeillä. Alueen pysäköintialueilla ja polkujen risteyksissä on reittikarttataulut.

Meloa tai soutaa

Soiperoisen järvillä saa meloa ja soutaa vapaasti. Rääpysjärven länsipäässä on veneiden vesillelaskupaikka ja venetela. Moottoriveneen käyttö kalastuksen yhteydessä on sallittu muualla paitsi Soiperoisenjärvessä.

Uida

Alueen järvien hiekkarannoilla on monia hyviä paikkoja, joista voi pulahtaa uimaan. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Soiperoisen luonnonkauniit harju- ja järvimaisemat ovat aina olleet alueella käynnin päätarkoitus. Parhaiten maisemat avautuvat Soiperoharjun päällä kulkevalta polulta.

Kalastaa

Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu kaikissa alueen vesissä. Viehekalastukseen tarvitaan Metsähallituksen viehekalastuslupa nro 5411 (www.eraluvat.fi) tai kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Rääpysjärvessä, Saarilammessa ja Valkeisessa voi kalastaa verkoilla ja vieheillä. Soiperoisenjärvessä saa kalastaa vain vieheillä.

Moottoriveneen käyttö kalastuksen yhteydessä on sallittu Rääpysjärvessä, Saarilammessa ja Valkeisessa. Rääpysjärven länsipäässä on venetela ja veneiden vesillelaskupaikka. Veneiden ja kalastustarvikkeiden säilyttäminen on sallittu niille osoitetuilla paikoilla ja Metsähallituksen myöntämällä luvalla.

Lisätietoja kalastuksesta ja kalastusluvista saa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
 

Soiperoisen itäpäässä on hyvä uimapaikka. Portaat johtavat Soiperoisenharjulle. Kuva: Metsähallitus/ Hannu Lehtonen.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua koko alueella. Parhaat mustikka- ja puolukkamaat löytyvät alueen itäosista.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).