Mitä Miekojärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Miekojärven alueella on kolme luontopolkua. Lisäksi alueella on muita merkittyjä reittejä kuten Pieskänjupukan näköalapolku ja Vaarasaaren retkeilypolku.

Meloa ja soutaa

Miekojärvi tarjoaa hyvät mahdollisuudet vesiretkeilyyn. Alueen palveluvarustusta, kuten laavuja, on sijoitettu nimenomaan vesiretkeilyä ajatellen. Miekojärvestä on saatavilla veneilykartta.

Hiekkarannalla on monta eriväristä kanoottia ja neljä ihmistä kanoottien vieressä. Hiekkarannan vierestä alkaa metsäinen rinne. Metsän reunassa on pitkospuureitti.

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen

Miekojärven alue soveltuu useiden päivien kestoiseen vesiretkeilyyn. Alueella voi yöpyä esimerkiksi laavuissa tai teltoissa niiden läheisyydessä. Miekojärveltä voi meloa vaikkapa Tornionjoelle saakka.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Miekojärvellä on laajoja järvenselkiä purjehtimiseen ja veneilyyn. Alueella on myös useita veneen vesillelaskupaikkoja, rantautumispaikkoja ja laitureita. Miekojärvestä on saatavilla veneilykartta. Lähikylistä voi tiedustella veneretkiä. Miekojärvellä toimii myös Miekojärven veneseura (miekojarvi.fi).

Moottorivene kuljettaa ihmisiä järvellä. Rannoilla on kumpuilevaa metsää. Sää on pilvipoutainen.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Miekojärven nähtävyyksiin kuuluvat mm. Orhinselänniemi, Vaarasaari ja Kaaraneskosken alue. Pieskänjupukan näköalapolku puolestaan tarjoaa huikeimmat näkymät Miekojärvelle.

Tutustua luontopolkuun

Miekojärven lähialueella on kolme luontopolkua, joista Eeronpolku (1,6 km) on lyhin. Sompasenvaaralla voi kiertää Sompasen luontopolun (5 km), joka esittelee Sompasen kalottivaaran luontoa, geologiaa ja historiaa. Jaipaljukan luontopolulla (4 km) puolestaan voit nähdä monipuolista metsäluontoa, niin jättiläishaapoja kuin vierasperäisiä puulajejakin.

Järven rannalla on taukopaikka, jossa on penkkien reunustama avoin tulisija, sekä pöytä ja penkit. Taustalla metsäinen vaaramaisema.

Hiihtää maastossa

Miekojärven alueella ei ole latuja, mutta maastossa saa hiihtää vapaasti. Talvisin järvellä risteilee moottorikelkkauria, joita pitkin voi hiihtää.

Kalastaa

Miekojärvi tarjoaa monipuoliset kalastusmahdollisuudet. Alueen kalalajistoa voi yrittää pyydystää vaikkapa verkolla, uistelemalla tai perinteisellä mato-ongella.

  • Miekojärven kalastusalueelle nro 2520 (eraluvat.fi) myydään kolmen tunnin, vuorokauden, viikon sekä koko kauden kattavia lupia. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). Alueellisen luvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi) suoritettuna.
  • Sirkkakoskessa, järven pohjoispäässä, on oma viehekalastusalue. Lupia saa jokirannan automaatista.
  • Järven eteläpäästä lähtevästä Tengeliönjoesta voit kalastaa mm. harjuksia ja taimenia. Kalastuslupia voi ostaa Niemen lähikaupasta Lohijärvellä.
  • Verkkokalastuslupia Metsähallituksen vesiin voi ostaa mm. Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi). Metsähallitus myöntää vesialueilleen nuottalupia niin ammatti- kuin kotitarvenuottaukseen. Nuottalupien tiedustelut: lisätietoja saa Pilke-talon asiakaspalvelupisteestä.
  • Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia eli jokaisenoikeuksia (ymparisto.fi). Niitä ei kuitenkaan saa harjoittaa lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa tai muilla vesialueilla, joissa kalastuslainsäädännön tai sen perusteella annettujen määräysten mukaan kalastaminen on kielletty.
  • Lisää tietoa Miekojärvellä kalastamisesta löydät myös Miekojärven veneilyseuran verkkosivuilta (miekojarvi.fi).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräillä

Alueen halki kulkee valtakunnallinen pyöräilyreitti nro 83. Lue tarkemmin pyöräilyreiteistä.

Metsästää

Miekojärvellä saavat paikkakuntalaiset metsästää metsästyslain 8 §:n antamalla oikeudella.

Ulkopaikkakuntalaiset voivat ostaa valtion maille pienriistanmetsästyslupia kahdelle alueelle: Pello lupa-alue 2606 ja Ylitornio lupa-alue 2609. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Miekojärven alueella saa vapaasti poimia marjoja ja sieniä. Alueelta löytyy hyvin esimerkiksi mustikkaa ja puolukkaa. Lue lisää luonnonantimien keruusta.

Uida

Miekojärvellä on useita luontaisesti syntyneitä hiekkarantoja, jotka tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet uimiseen. Lähes kaikkien rantaan tehtyjen laavujen lähellä on uimiseen soveltuva ranta. Suurin hiekkaranta löytyy Orhinselänniemestä. Miekojärven itärannalla Vaarasaaren kohdalla on Alinen Venäläisenhieta, jossa on helposti saavutettava hiekkaranta ja uimareita palveleva kuivakäymälä. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.