Orhinselänniemi

Miekojärvessä on kymmeniä komeita luonnon muovaamia hiekkarantoja. Kuuluisin niistä on järven keskiosissa Raakonvaaran kohdalla sijaitseva Orhinselänniemi, joka on muodostunut järveen työntyvästä hiekkaharjusta. Upeiden hiekkarantojen lisäksi paikalla voi käydä ihmettelemässä vanhaa tervahautaa. Rantojensuojeluohjelma-alueella sijaitseva Orhinselänniemi on alueen suosituin käyntikohde ja sinne pääsee sekä maitse polkua pitkin että vesitse rantautumalla laituriin.

Järven hiekkarannalla kasvaa kaksi mäntyä, joiden juuria kiemurtelee maan pinnalla. Takana on metsäinen niemi ja vaaramaisema.

Pieskänjupukan näköalapolku

Miekojärven länsipuolella Pieskänjupukan päälle nouseva näköalapolku tarjoaa alueen komeimmat maisemat. Huipulta voi selkeällä säällä nähdä koko Miekojärven päästä päähän.

Vaaran laelta aukeaa kesäinen aurinkoinen järvimaisema. Järven rannoilla on metsää.

 

Kaaraneskosken alue

Vietosen vedet laskevat padotun Kaaraneskosken kautta Miekojärveen. Padon lähellä on vanhan rautamasuunin rauniot. Kaaraneskosken alueella Vietosen puolella on myös vanhoja peuranpyyntikuoppia ja alueelta on tehty kiviesinelöytöjä.

Vaarasaari

Vaarasaari on Miekojärven suurin saari, jossa on useita laavupaikkoja. Saaren luontoon voi tutustua merkittyä ja pitkostettua Vaarasaaren retkeilypolkua pitkin. Kesäisin saaressa laiduntaa lampaita.

Jaipaljukka

Jaipaljukan vaaralla on nähtävissä jääkauden ja sitä seuranneiden vaiheiden jälkiä. Alueen metsäluonto on myös monipuolista ja rehevää. Jaipaljukan luontopolun varrella voi nähdä eri-ikäisiä metsiä; jättiläishaapoja lehdossa, metsänkäytön historiaa ja vierasperäisiä puulajeja koealalla.