Patikointi Lintujen tarkkailu Luontokeskukseen tutustuminen Tutustua luontopolkuun Hiihto maastossa Osallistuminen ryhmäopastukseen Metsästys Marjastus ja sienestys Lumikenkäily Geokätköily

Kävellä merkityllä reitillä

Lauttavaaran alueella on 2,5 km pitkä luontopolku, joka sopii erinomaisesti myös jokamiesretkeilyyn.Lauttavaaran luontopolku soveltuu hyvin jokamiesretkeilyyn. © Jarmo Hyvönen

Tutustua luontopolkuun

Lauttavaaralla on 2,5 km pitkä luontopolku. Sen varrella ei ole luontopolkutauluja, vaan numeroituja tehtäväalueita. Luontopolun tehtäväalueisiin voi tutustua etukäteen luontopolkuesitteen avulla. Sitä saa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Tutustua luontokeskukseen

Kuhmon luontokeskus Petola lähellä Kuhmon taajamaa toimii Lauttavaaran luontokoulumetsän sekä kaikkien eteläisen Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden luontokeskuksena.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Lauttavaarassa järjestetään koululaisryhmille opastettuja retkiä ja luonto-opetusta. Lauttavaaraa varten on koottu runsaasti luonto-opastusmateriaalia. Suomeksi, englanniksi ja venäjäksi tehdyt Paluu lähteille -aineistot sovetuvat opetusaineistoiksi missä vain. Lisää opetusaineistoa tarjoaa nettijulkaisu Hyväksi havaittua. Kysy lisätietoa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Opetustuokio syksyisessä luonnossa. Kuva: Eeva Pulkkinen

Hiihtää ja lumikenkäillä maastossa

Alueella voi liikkua myös hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Lauttavaaran luontokoulumetsä tarjoaa tekemistä ja tutkittavaa kaikkina vuodenaikoina. Paluu lähteille -opetusaineistot sisältävät runsaasti vinkkejä myös talvikäyttöä varten. Luontopolun voi hyvin kiertää esimerkiksi lumikengillä. Alue sopii erinomaisesti myös suunnistukseen.

Tarkkailla lintuja

Lauttavaaran luontokoulumetsä tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla tyypillistä kainuulaista linnustoa. Alueen paikoin jyrkät rinteet mahdollistavat puiden latvuksissa viihtyvien lintujen tarkkailun lähes samalta tasolta.

Luontopolun varrella on numeroituja tehtäväalueita. © Jarmo Hyvönen

Metsästää

Lauttavaaran alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Itä-Kuhmo nro 5618. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). 

Marjastaa ja sienestää

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy myös lakkaa ja karpaloa. Monilajinen puusto mahdollistaa runsaan sienilajiston kasvun. Alueelta löytyy haperoita ja rouskuja, tatteja sekä hyvinä sienivuosina mustavahakasta, kehnäsientä ja suppilovahveroita.

Lauttavaaralta löytyy myös karpaloita. © Tuula Heikkinen