Maastossa ryhmäopetukseen osallistuminen

Lauttavaarassa järjestetään koululaisryhmille opastettuja retkiä ja luonto-opetusta. Lauttavaaraa varten on koottu runsaasti luonto-opastusmateriaalia. Suomeksi, englanniksi ja venäjäksi tehdyt Paluu lähteille -aineistot (julkaisut.metsa.fi) soveltuvat opetusaineistoiksi missä vain. Lisää opetusaineistoa tarjoaa nettijulkaisu Hyväksi havaittua (pdf 5,1 Mt, julkaisut.metsa.fi). Kysy lisätietoa Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Koululaisryhmä on kerääntynyt opetustuokioon metsän keskellä.

Patikointi merkityllä reitillä

Lauttavaaran alueella on 2,5 km pitkä luontopolku, joka sopii erinomaisesti myös kaikenlaiseen retkeilyyn.

Hiihto ja lumikenkäily maastossa

Alueella voi liikkua myös hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Lauttavaaran luontokoulumetsä tarjoaa tekemistä ja tutkittavaa kaikkina vuodenaikoina. Paluu lähteille -opetusaineistot (julkaisut.metsa.fi) sisältävät runsaasti vinkkejä myös talvikäyttöä varten. Luontopolun voi hyvin kiertää esimerkiksi lumikengillä. Alue sopii erinomaisesti myös suunnistukseen.

Marjastus ja sienestys

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy myös lakkaa ja karpaloa. Monilajinen puusto mahdollistaa runsaan sienilajiston kasvun. Alueelta löytyy haperoita ja rouskuja, tatteja sekä hyvinä sienivuosina mustavahakasta, kehnäsientä ja suppilovahveroita.

Muut aktiviteetit

  • Luontopolkuun tutustuminen: Lauttavaaralla on 2,5 km pitkä luontopolku. Sen varrella ei ole luontopolkutauluja, vaan numeroituja tehtäväalueita. Luontopolun tehtäväalueisiin voi tutustua etukäteen luontopolkuesitteen avulla. Sitä saa Kuhmon luontokeskus Petolasta.
  • Luontokeskukseen tutustuminen: Kuhmon luontokeskus Petola lähellä Kuhmon taajamaa toimii Lauttavaaran luontokoulumetsän sekä kaikkien eteläisen Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden luontokeskuksena.
  • Lintujen tarkkailu: Lauttavaaran luontokoulumetsä tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla tyypillistä kainuulaista linnustoa. Alueen paikoin jyrkät rinteet mahdollistavat puiden latvuksissa viihtyvien lintujen tarkkailun lähes samalta tasolta.
  • Metsästys: Lauttavaaran alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Itä-Kuhmo nro 5618. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi)

Eraluvat.fi


Itä-Kuhmon pienriistalupa (eraluvat.fi)