Jämäsvaaran aktiviteetit
Mitä Jämäsvaarassa voi tehdä?
Kävellä merkityllä reitillä
Jämäsvaaran alueella on rakennettuja retkeilyreittejä noin 15 km. Lisäksi maastossa risteilee vanhoja, merkitsemättömiä polkuja. Liikkuminen on luvallista myös merkittyjen reittien ulkopuolella.
Tehdä erävaelluksia kävellen ja hiihtäen
Alue soveltuu yöpymistä vaativaan retkeilyyn. Jämäsvaaran kautta kulkee Petranpolun retkeilyreitti, jota pitkin pääsee Pohjois-Karjalasta tulevaan Karhunpolun retkeilyreitille.
Hiihtää maastossa
- Alueella voi liikkua myös hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Moottorikelkkahuoltouria voi käyttää latupohjana.
Liikkua lumikengillä
Kohteella on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn.
Meloa ja soutaa
- Kalliojärvi - Katajajärven -järviketju tarjoaa hyvät mahdollisuudet järvimelontaan.
- Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.
- Kymmensylisenjärven länsipäässä n. 1 km Kuhmo - Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka
- Jämäsjärven itäpäässä on venevalkama, joka palvelee lähinnä Jämäsjärvellä liikkuvia kalastajia.
Uida
Jämäsjärven rannalla on muutamia hyviä hiekkarantaisia paikkoja uimiseen. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.
Tarkkailla lintuja
Jämäsvaara on otollinen kohde lintuharrastajille, sillä luonnon pienipiirteisyydestä johtuen alueella tapaa niin metsien, soiden kuin vesistöjenkin linnustoa. Linnustoon kuuluu useita uhanalaisia ja salomaisuutta ilmentäviä lajeja, kuten kuukkeli ja palokärki.
Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja
Jämäsvaaralta aukeavat komeat näkymät Jämäsjärvelle. Vastaavasti järveltä ja soilta voi ihailla vaarojen jylhiä kalliorinteitä. Nähtävää tarjoavat myös komeat kilpikaarnaiset aihkit ja hopeakylkiset kelot.
Tutustua luontokeskukseen
Kuhmon luontokeskus Petola lähellä Kuhmon taajamaa toimii kaikkien eteläisen Kainuun luonnonsuojelu- ja retkeilyalueiden luontokeskuksena.
Osallistua ryhmäopastukseen maastossa
Koululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta ja -opetusta varten saa lisätietoja Luontoa lukemaan, elämysten kautta oppimaan -sivuilta sekä Kuhmon luontokeskus Petolasta. Jämäsvaaralla ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä.
Kalastaa
Jämäsvaaran alueella voi kalastaa kalastussäädösten mukaisesti.
- Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu maksutta jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi)
- Viehe-, verkko-, atrainkalastusta sekä ravustusta varten tulee suorittaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)
Kalastonhoitomaksuun sisältyy uistelu yhdellä vavalla. Mikäli kalastuksessa käytetään useampia vapoja, tulee lunastaa Pohjois-Pohjanmaa - Kainuu vapalupa 5411 (www.eraluvat.fi).
Kalastuslupia voi ostaa Kuhmon luontokeskus Petolasta ja Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
Metsästää
Jämäsvaaran alueella metsästys on sallittu voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen nro 5619 Etelä-Kuhmo. Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).
Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).
Marjastaa ja sienestää
Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy lakkaa ja karpaloa. Jämäsvaara tunnetaan myös hyvistä sienipaikoistaan.