Jämäsvaara sopii koko perheen retkikohteeksi. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vain paikoin on vaikeampia osuuksia. Lyhyiden retkietappien ansiosta Jämäsvaara sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeilyyn ja ryhmien retki- ja opetuskohteeksi.

Retkelle varustautuessa on syytä huomioida, että reitin vanhat ja pitkälti lahonneet pitkokset on purettu tai puretaan pois. Reitti on ns. saapasreitti, jolla saattaa välillä olla kosteitakin kohtia.

Reittien lähtöpisteet

  • Retkeilyn Jämäsvaaran reiteillä voi aloittaa alueen itäpuolelta Jämäsjärventieltä Loukkukankaan ja Jämäsvaaran pysäköintialueilta sekä alueen länsipuolelta Miettulantien pysäköintialueelta.
  • Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.

Jämäsvaaran kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Merkityt reitit

Jämäsvaaran saapasreitti

Jämäsvaaran alueella on suhteellisen helppoja retkeilyreittejä noin 15 km. Polut kulkevat vaara-alueella, kangasmaastossa ja pienillä suo-osuuksilla. Jämäsvaaran retkeilyreitit on merkitty oranssein maalimerkein.

Palvelut

Laavut tulentekopaikkoineen Kaksilampisen ja Hepolammen rannalla sekä tulentekopaikka Hiekka Jämäsjärven rannalla. Huuhkajalammen tulentekopaikka ei enää ylläpidetä, vaan se poistetaan lähivuosien aikana.

Jämäsvaaran varsinaisten reittien ulkopuolella on Hanhilammen tulentekopaikka.

Laavu tulentekopaikkoineen on myös Kalliojärven rannalla, syrjässä polulta, mutta erittäin kauniilla paikalla.

Viitasaaressa on autiotupa, Jämäshovi.

Nähtävyydet

Jämäsvaara ja Hepovaara sekä alueen vanhat metsät.

Muut reitit

Jämäsvaaran kautta kulki aikaisemmin Petranpolun retkeilyreitti, mutta tätä reittiä ei enää ylläpidetä. Paikoitellen polku ja vanhat reittimerkinnät näkyvät maastossa ja kartoilla, ja sitä voi edelleen kulkea jokaisenoikeuksin.

Käytettävissä ovat edelleen myös sen varrella sijainneet palvelut: Hanhilammen tulentekopaikka lähellä Jämäsvaaran aluetta sekä Kaivoslammen laavu noin 10 km etäisyydellä Jämäsvaarasta.

Melonta

Kymmensylisen - Kalliojärven melontareitti

Jämäsvaaran etelä- ja länsipuolella melko kapeat järvet Kymmensylinen - Kalliojärvi muodostaa mainion järvimelontakohteen. Kymmensyliseltä on koski- ja jokiyhteys Nurmesjärvelle, josta reitti jatkuu edelleen Ontojärvelle ja yhtyy Tervareittiin. 

Palvelut

Kalliojärven rannalla on vesiretkeilijöille sopiva laavu tulentekopaikkoineen.

Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.

Kymmensyliseltä on vesiyhteys edelleen Ontojärvelle.