Metsässä kulkeva polku joka menee suuren männyn vierestä.

Jämäsvaara sopii koko perheen retkikohteeksi. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vain paikoin on vaikeampia osuuksia. Lyhyiden retkietappien ansiosta Jämäsvaara sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeilyyn ja ryhmien retki- ja opetuskohteeksi.

Retkelle varustautuessa on syytä huomioida, että reitin vanhat pitkokset on purettu ja puretaan pois. Reitti toimii ns. saapasreittinä, jolla saattaa välillä olla kosteitakin kohtia.

Reittien lähtöpisteet

  • Retkeilyn Jämäsvaaran reiteillä voi aloittaa alueen itäpuolelta Jämäsjärventieltä Loukkukankaan ja Jämäsvaaran pysäköintialueilta sekä alueen länsipuolelta Miettulantien pysäköintialueelta.
  • Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.
  • Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka.

Jämäsvaaran kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Merkityt reitit

Jämäsvaaran reitti

Jämäsvaaran alueella on rakennettuja, suhteellisen helppoja retkeilyreittejä noin 15 km. Polut kulkevat vaara-alueella, kangasmaastossa ja pienillä suo-osuuksilla. Jämäsvaaran retkeilyreitit on merkitty oranssein maalimerkein.

Palvelut

Laavut tulentekopaikkoineen Kaksilampisen ja Hepolammen rannalla. Lisäksi edelleen on käytössä kaksi tulentekopaikkaa Jämäsjärven rannalla ja tulentekopaikka Huuhkajalammella. Näitä tulentekopaikkoja ei enää ylläpidetä, vaan ne poistetaan lähivuosien aikana.

Kalliojärven rannalla, syrjässä polulta, on laavu tulentekopaikkoineen.

Viitasaaressa on autiotupa, Jämäshovi.

Nähtävyydet

Jämäsvaara ja Hepovaara.

Muut reitit

Jämäsvaaran kautta kulki aikaisemmin Petranpolun retkeilyreitti, mutta tätä reittiä ei enää ylläpidetä. Paikoitellen polku ja vanhat reittimerkinnät näkyvät maastossa ja kartoilla, ja sitä voi edelleen kulkea jokamiehenoikeuksin.

Käytettävissä ovat edelleen myös sen varrella sijainneet palvelut: Hanhilammen tulentekopaikka lähellä Jämäsvaaran aluetta sekä Kaivoslammen laavu noin 10 km etäisyydellä Jämäsvaarasta.

Melonta

Kalliojärven - Katajajärven melontareitti

Jämäsvaaran etelä- ja länsipuolella vesilinja Rekijärvi - Polvilampi - Katajajärvi - Muorinlampi - Kalliojärvi - Kymmensylinen muodostaa mainion järvimelontakohteen. Koskia on vain vähän ja ne ovat melko pieniä joskin myös melko kivisiä. Muutoin reitti etenee rauhallisia pienvesiä pitkin. Reitin alkupäässä voi matalan veden aikana joutua vetämään kanootin Rekijärven ja Polvilammen välissä.

Kymmensylinen - Kalliojärvi

Järvimelontaan tarjoaa erinomaisen kohteen Kymmensylisen ja Kalliojärven melko kapeat järvet.

Palvelut

Kalliojärven rannalla on laavu tulentekopaikkoineen.

Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka.

Kymmensyliseltä on vesiyhteys edelleen Ontojärvelle.

Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.

Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka.