Retkeilyreitit ja polut

Jämäsvaara sopii koko perheen retkikohteeksi. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vain paikoin on vaikeampia osuuksia. Lyhyiden retkietappien ansiosta Jämäsvaara sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeilyyn ja ryhmien retki- ja opetuskohteeksi.

Reittien lähtöpisteet

 • Retkeilyn Jämäsvaaran reiteillä voi aloittaa alueen itäpuolelta Jämäsjärventieltä Loukkukankaan ja Jämäsvaaran pysäköintialueilta sekä alueen länsipuolelta Miettulantien pysäköintialueelta.
 • Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.
 • Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka.

Merkityt reitit

 • Jämäsvaaran reitti. Jämäsvaaran alueella on rakennettuja, suhteellisen helppoja retkeilyreittejä noin 15 km. Polut kulkevat vaara-alueella, kangasmaastossa ja pitkostetuilla suo-osuuksilla. Jämäsvaaran retkeilyreitit on merkitty oranssein maalimerkein.
  • Palvelut: kaksi tulentekopaikkaa Jämäsjärven rannalla ja tulentekopaikka Huuhkajalammella sekä laavu tulentekopaikkoineen Kaksilampisen ja Hepolammen rannalla. Myös Kalliojärven rannalla, syrjässä polulta, on laavu tulentekopaikkoineen. Lisäksi Viitasaaressa on autiotupa, Jämäshovi.
  • Nähtävyydet: Jämäsvaara ja Hepovaara.
  • Yhteys: Petranpolku retkeilyreittiä Pohjois-Karjalan Karhunpolku -reittiin.

Muut reitit

 • Petranpolku, 44 km. Jämäsvaaran kautta kulkee Petranpolku retkeilyreitti, joka yhdistää Jämäsvaaran Pohjois-Karjalasta tulevaan Karhunpolkuun. Oranssein maalimerkein merkitty Petranpolku lähtee Kuhmo - Lieksa -tieltä (524) noin 3 km Lieksan rajalta Kuhmoon päin, Jongunjoen Raatelammen kohdalta. Tien varrella viitat opastavat kaakkoon Karhunpolulle ja luoteeseen Petranpolulle. Reitti etenee Jonkerinsalon luonnonsuojelualueelle ja sieltä edelleen välillä metsäautoteitä ja talousmetsiä pitkin Honkavaaran vanhojen metsien suojeluohjelmaan kuuluvalle alueelle. Matka jatkuu edelleen luoteeseen Aarresärkille ja sieltä kohti Jämäsvaaraa. Loppumatkan Petranpolku kulkee Jämäsvaaran virkistysmetsässä. Petranpolku päättyy Miettulantien pysäköintialueelle.
  • Palvelut: Siltakosken laavu, Jonkerinsalon luonnonsuojelualueen Hiidenportin laavu ja tulentekopaikka, Honkavaaran laavu, Kaivoslammen laavu, Hanhilammen tulentekopaikka, Jämäsvaaran laavut ja tulentekopaikat.

Melontareitti

 • Kalliojärven - Katajajärven melontareitti. Jämäsvaaran etelä- ja länsipuolella vesilinja Rekijärvi - Polvilampi - Katajajärvi - Muorinlampi - Kalliojärvi - Kymmensylinen muodostaa mainion järvimelontakohteen. Koskia on vain vähän ja ne ovat melko pieniä. Muutoin reitti etenee rauhallisia pienvesiä pitkin. Reitin alkupäässä voi matalan veden aikana joutua vetämään kanootin Rekijärven ja Polvilammen välissä. Kymmensyliseltä on vesiyhteys edelleen Ontojärvelle.
  • Palvelut: Kalliojärven rannalla on laavu tulentekopaikkoineen.
 • Mäntyjärvelle menevän tien varrella, Rekijärven ja Venejärven välisen Rekikosken sillan vieressä on kanoottien vesillelaskupaikka.
  • Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskuun sopiva paikka.

Retkikartta.fi: Jämäsvaara

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen.

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Jämäsvaaran esite

Jämäsvaaran esite

Jämäsvaaran esite (julkaisut.metsa.fi)