Jämäsvaara sopii koko perheen retkikohteeksi. Maasto on suhteellisen helppokulkuista, vain paikoin on vaikeampia osuuksia. Lyhyiden retkietappien ansiosta Jämäsvaara sopii erinomaisesti myös lasten kanssa retkeilyyn ja ryhmien retki- ja opetuskohteeksi.

Reittien lähtöpisteet

  • Retkeilyn Jämäsvaaran reiteillä voi aloittaa alueen itäpuolelta Jämäsjärventieltä Loukkukankaan ja Jämäsvaaran pysäköintialueilta.
  • Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.

Jämäsvaaran kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Merkityt reitit

Jämäsvaaran reitit

Jämäsvaaran alueella on suhteellisen helppoja retkeilyreittejä noin 15 km. Paikoin poluilla on jyrkähköjä nousuja ja laskuja. Polut kulkevat vaara-alueella, kangasmaastossa ja pienillä suo-osuuksilla. Jämäsvaaran retkeilyreitit on merkitty oranssein maalimerkein.

Palvelut

Laavut tulentekopaikkoineen Kaksilampisen ja Hepolammen rannalla sekä tulentekopaikka Hiekka Jämäsjärven rannalla. 

Jämäsvaaran varsinaisten reittien ulkopuolella lähellä Jämäsjärventietä on Hanhilammen tulentekopaikka.

Myös Kalliojärven rannalla erittäin kauniilla paikalla on laavu tulentekopaikkoineen. Se syrjässä polulta, mutta palvelee erinomaisesti esimerkiksi Kalliojärvellä melojia.

Viitasaaressa on autiotupa, Jämäshovi.

Nähtävyydet

Jämäsvaara ja Hepovaara sekä alueen vanhat metsät.

Muut reitit

Jämäsvaaran kautta kulki aikaisemmin Petranpolun retkeilyreitti, mutta tätä reittiä ei enää ylläpidetä. Paikoitellen polku ja vanhat reittimerkinnät näkyvät maastossa ja kartoilla, ja sitä voi edelleen kulkea omalla vastuulla jokaisenoikeuksin.

Käytettävissä ovat edelleen myös sen varrella sijainneet palvelut: Hanhilammen tulentekopaikka lähellä Jämäsvaaran aluetta sekä Kaivoslammen laavu noin 10 km etäisyydellä Jämäsvaarasta.

Melonta

Kymmensylisen - Kalliojärven melontareitti

Jämäsvaaran etelä- ja länsipuolella melko kapeat järvet Kymmensylinen ja Kalliojärvi muodostavat mainion järvimelontakohteen. Kymmensyliseltä on koski- ja jokiyhteys Nurmesjärvelle, josta reitti jatkuu edelleen Ontojärvelle ja yhtyy siellä Tervareittiin. 

Palvelut

Kalliojärven rannalla on vesiretkeilijöille sopiva laavu tulentekopaikkoineen.

Kymmensylisenjärven länsipäässä noin 1 km Kuhmo-Valtimo -tieltä on kanoottien ja pienien veneiden vesillelaskupaikka.

Kymmensyliseltä on vesiyhteys edelleen Ontojärvelle.