Kävellä merkityllä reitillä

Älänteellä on hyvät patikointimahdollisuudet. Merkittyjä retkeilyreittejä on 19 km. Reitit sijoittuvat eri puolille hiekkasärkkien reunustamaa Älänne-järveä.

Tehdä erävaelluksia

Älänteellä on mahdollista tehdä parin päivän vaelluksia. Kokeneillekin melojille riittää haastetta Koillis-Savon melontareitin Tiilikka - Älänne -osuudella (70 km).

Meloa ja soutaa

 • Älänteellä on hyvät melonta- ja soutuolosuhteet omatoimiselle retkeilijälle. Luonnon monimuotoisuus tulee hyvin esille kanootti- tai veneretkellä. Alueella on kaksi isoa järvenselkää ja Tiilikanjoki on tunnettu melontajoki. Vongankoski toimii myös melojien harjoittelu- ja kilpailupaikkana.
 • Alueella ei ole varsinaisia vesiretkeilyreittejä, joten aiempi melontakokemus on suositeltavaa. Älänteen alueeseen ehtii hyvin tutustumaan 2 - 3 päivässä.
 • Älänne on osa Koillis-Savon melontareittiä Tiilikka - Älänne (70 km).
 • Omalla kanootilla tai soutuveneellä on mahdollista lähteä tutustumaan alueeseen Näätähiekalta tai Rouskunhiekalta. Erityisesti Haatainniemen suojaisaa lahdelmaa voi suositella melojille taukopaikaksi. Niemen kärjessä on laavu ja tulentekopaikka.
 • Lähiseudun matkailuyrittäjiltä voi tilata alueelle opastettuja retkiä tai vuokrata vesiretkeilyyn tarvittavia varusteita.

Tutustua luontopolkuun

Alueen eteläpäässä on Huuhkajankierros-luontopolku, jonka pituus on 6 km. Luontopolku esittelee alueen luontoa, kuten männikkökankaita, harjuja sekä Tiilikanjokea.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua Älänteen alueella, mutta alueelle ei ajeta latuja.

Kalastaa

 • Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokaisenoikeudella (ymparisto.fi) muualla paitsi Tiilikanjoessa.
 • Viehekalastusta varten pitää 18-69 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (eräluvat.fi).
 • Tiilikanjoki on kalastajien suosiossa oleva virkistyskalastusalue. Perho- ja heittokalastajille jää saaliiksi taimenia ja haukia. Hyviä kalapaikkoja ovat Niska,- Kallio- ja Myllykoskien alueet.
 • Älänteen alueen kalastusasioita hoitaa Lapinlahden puolella Paloisten osakaskunta ja Rautavaaran puolella asiat hoitaa Suojärven kalastuskunta. Suojärven osakaskunta hoitaa myös Vongankosken kalaistutukset ja luvanmyynnin. Molemmat osakaskunnat myyvät verkko- ja viehelupia kaikille halukkaille kalastajille.
 • Rautavaaran verkkosivujen matkailuosiosta (rautavaara.fi) saat lisätietoja Tiilikanjoen rauhoitusajoista ja luvanmyynnistä. Verkkosivuilla on myös Tiilikanjoen kartta.
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Metsästää

 • Vesilintujen metsästykseen lupia myy Paloisten ja Suojärven osakaskunnat.
 • Hirven ja pienriistan metsästäminen on sallittua paikallisille metsästysseuroille valtion mailla Metsähallituksen luvalla.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua Älänteen alueella, jossa kori täyttyy niin puolukoista, mustikoista kuin sienistäkin.

Uida

Älänteen upeille hiekkarannoille on ilo tehdä uintiretkiä. Pitkät, suoraviivaiset hiekkarannat ja puhtaat vedet takaavat mieluisat rantaelämykset. Älänteen suositut uimapaikat sijaitsevat Rouskunhiekalla (Rautavaaran kunnan) ja Näätähiekalla (Lapinlahden kunnan). Molempien uimapaikkojen varustukseen kuuluvat uimakopit, tulentekopaikka, kuivakäymälä ja pysäköintialue. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.

Järven hiekkaranta rajautuu havumetsään.