Retkiruoan suunnittelu

Retkiruokien suunnittelun vaiheet

Retkiruokien suunnittelu, hankinta ja esivalmistelu pidemmälle vaellukselle voi tuntua haastattavalta ja aikaa vievältä. Seuraa listan ohjeita ja aloita ajoissa, niin valmistelut sujuvat hyvin.

  • Suunnittele ateriarytmi: aamupala, lounas, illallinen ja välipalat.
  • Suunnittele, mitä syöt ja juot milläkin aterialla ja välipalalla.
  • Tee taulukko aterioista ja kirjaa:
    • mitä syöt milläkin aterialla,
    • mitä raaka-aineita tarvitset ja kuinka paljon,
    • mihin aterioihin on jo ainekset,
    • mitä ruoka-aineita puuttuu,
    • kuka hankkii tarvittavat ruoat ja mistä?
  • Laske tarvittavan ruoan määrä ruoka-aineittain, muista myös välipalat. Pakkaa mukaan 1–3 ylimääräistä ateriaa.
  • Kuivatut tuotteet säilyvät hyvin, hyödynnä sesongit kuivattamalla.
  • Pakkaa ruoat huolellisesti ja tee lista mukana olevista aterioista ja valmistustavasta.

Valmista testiannos ennen retkelle lähtöä annosruokapusseista tai itse kuivaamistasi aterioista ja varmista annoskokojen sopivuus.

Keittiön työtasolla on kuivattuja ruoka-aineita pakastepusseissa, pakasterasioissa sekä pienissä muovikulhoissa.
 

Eräkokin varustelista

Retkellä tarvitset erilaisia välineitä ruoan ja juoman kuljettamiseen, valmistukseen ja nauttimiseen. Pakkaa mukaan monikäyttöisiä, kestäviä ja kevyitä välineitä. Piritta Kantojärven kirjan Viiden tähden vaellus (Tammi 2014) listaan on merkitty 2–4 hengen keittiötarvikkeet sekä lyhyelle että pitkälle vaellukselle:

Astiat

  • 1–2 lusikka-haarukkaa
  • Syvä lautanen tai kannellinen kulho, ellet halua syödä kaikkia aterioita suoraan kattilasta. Lautasta voi käyttää myös esimerkiksi jälkiruokien valmistamiseen, tai siihen on kätevä kerätä matkan varrelta esimerkiksi marjoja.
  • Kannellinen muki: Kansi pitää juoman lämpimänä pitempään ja hyönteiset loitolla juomasta, eikä vesikään pääse sitä laimentamaan.

Yhteiset ruokailutarvikkeet

  • Tulitikut pakattuina pieniin muovipusseihin. Pakkaa yhdet tikut keittimen kanssa, toiset toiseen paikkaan ja kolmannet ensiapulaukkuun.
  • Muita tulentekotarvikkeita, kuten sytykkeitä, sytytyslevyä ja kipinätikku, sekä retkikirves puiden pilkkomiseen.
  • Retkikeitin ja polttoainetta: Voit pärjätä ilmankin, jos valmistat ateriat nuotiolla. Arvioi tarvittavan polttoaineen määrä huolellisesti. Huomioi myös mahdollisesti sulatettavan ja keitettävän veden tarvitsema määrä.
  • 1–2 kattilaa. Kannen käyttäminen vähentää polttoaineen tarvetta, kun lämpöhukka pienenee.
  • Paistinpannu. Trangiassa pannu toimii myös kattilan kantena.
  • Pieni kahvipannu veden keittämiseen.
  • Puukko mm. kalan fileointiin ja kiehisten tekemiseen. Ehkä myös pieni puukon teroitin. Opettele käyttö ennen retkeä!
  • Pieni kevyt voiveitsi kotelossa tai käärittynä leivinpaperiin.
  • Muovikauha
  • Paistinlasta, jos aiot paistaa esimerkiksi lettuja
  • Vispilä, esimerkiksi maitojauheen sekoittamiseen veteen ja kiisselin tekemiseen
  • Tiiviskantinen liotuspurkki: isosuinen, 4–5 dl, kuivien ainesten ennallistamiseen

Mahdollisesti myös

  • Pieni kannellinen rasia: sopii esimerkiksi hillon ja voileipätahnojen tekemiseen
  • Suodatinpaperipusseja veden siivilöintiin 8 kpl
  • Tyhjiä puolen litran vesipulloja 1–4 kpl, juomapussi tai isompi vedenkuljetuspussi. Pulloja voi käyttää myös lettutaikinan sekoittamiseen.
  • Biohajoavaa tiskiainetta, joka pesee myös kylmässä vedessä. Muutama pisara per tiskauskerta riittää. Pakkaa esim. 30 ml muovipulloon.
  • Pesusieni tai tiskiharja
  • Astiapyyhe, esimerkiksi sideharso, jolla voit kuivata astiat
  • Kylmäpussi voille ja juustolle
  • Erikokoisia minigrip-pusseja aterioiden pakkaamiseen
  • 1–2 muovipussia tai ohutta melontasäkkiä aterioiden pakkaamiseen
  • Ohut verkkopussi tuoreiden sienien/kalojen/astioiden kuljettamiseen

​Ruoat

  • Aamiaiset joka aamulle
  • 2 lämmintä ateriaa päivässä, hätävaraksi 1–2 ylimääräistä ateriaa
  • Jälkiruokia muutama tai joka illaksi
  • Välipaloja 100–200 g/päivä/henkilö
  • Öljyä pienessä pullossa. Laske aterioihin tarvittava öljymäärä yhteensä.
  • Leipää: Arvioi, montako palaa syöt.
  • Teetä: luonnonvesiä käytettäessä teepussilla voi peittää väri- ja makuhaittoja. Arvioi määrä. Irtotee ja teepallo tuottavat vähemmän jätettä. Teepusseja voi käyttää useamman kerran.
  • Kahvia: Arvioi, montako kertaa päivässä keität kahvia. Porokahvia voi varata noin 20 g pannulliseen.
  • Maitojauhetta pienessä muovipurkissa. Laske aamiaisiin ja juomiin tarvittavat määrät yhteen.
  • Eväät menomatkalle, ellei vaelluskohde ole ihan lähellä

Valitse kattila huolella

Kattiloista, pannuista ja paistinpannuista tulee helposti paljon painoa. Valitse ruokakunnalle sopivan kokoiset ruoanvalmistusvälineet. Kätevää on, jos kattilat ja kahvipannu menevät sisäkkäin kuljetuksen ajaksi ja vievät siten vähemmän tilaa. Ota mukaan vain se, mitä varmasti tarvitset.

Etualalla on nuotio ja sen ritilän päällä kattila. Taustalla kesäistä metsää.

Kattilan materiaali ja rakenteet vaikuttavat keittämisen nopeuteen ja ruoanvalmistuksen toimivuuteen. Alumiini on halvin ja painavin materiaali. Alumiiniset kattilat johtavat hyvin lämpöä, mutta siitä voi liueta pieniä määriä alumiinia erityisesti happamiin ruokiin. Kova-anionisoidut alumiinikattilat ovat tavallisia kestävämpiä ja hieman kevyempiä.

Titaani on kevyt, mutta johtaa huonosti lämpöä, jolloin tarvitset enemmän polttoainetta. Teräskattilat ovat painavia ja siten soveltuvat ainoastaan lyhyelle retkelle tai veneilijöille. Teflon-pinnoitettuihin pannuihin ruoka ei pala niin helposti kiinni, ja ne on helppo tiskata, mutta johtavat huonommin lämpöä. Retkikäytössä teflon kuluu helposti.

Käytä ruoanvalmistuksessa aina kantta: ruoka valmistuu nopeammin, säästät polttoainetta ja roskat eivät mene ruokaan.

Lue lisää