Useita kyitä havaittu pitkospuiden läheisyydessä

(Julkaistu 10.5.2023)

Siikanevan soidensuojelualueella on viime vuotiseen tapaan jälleen useita kyitä pitkosten lähettyvillä nauttimassa auringon lämmöstä. Tarkempi paikka on Lehtisaaren ja Jaarikanmaan laavun välinen pitkososuus.
Eli kulkekaapa alueella varovaisesti ja katse kohti jalkoja. Esimerkiksi koiran kanssa voi olla vaikea ohittaa kyyt märällä suoalueella.

Siikanevan vanhat pitkospuut jätettiin nahkurin eväiksi

Päivitetty 25.3.2022

Punaruskea, noin 3 cm pitkä kovakuoriainen.
Nahkuri on erittäin uhanalainen kovakuoriainen, jonka toukat tarvitsevat elääkseen järeitä vanhoja mäntyjä. Kunnon vanhat petäjät ovat harvinaisia, mutta esimerkiksi Siikanevalla niitä on. Siikanevalla nahkureita on tavattu myös vanhoissa pitkoslankuissa! Sen takia vanhoja pitkoslankkuja ei normaaliin tapaan viedä pois, vaan ne jätetään maastoon lahoamaan. Nyt talvella suolle jätetyt vanhat pitkoslankut voivat näyttää retkeilijän silmään rumilta, mutta kunhan kesä tulee ja aikaa kuluu, niin lankut maisemoituvat suon pintaan. Toivotaan, että kesän tullen jonkun lankun kätköissä käy iloinen nakerrus!

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.