Reiteillä paljon kyykäärmeitä

(Julkaistu 7.7.2022)

Siikanevalla on havaittu tavallista enemmän kyykäärmeitä pitkospuiden alla ja läheisyydessä. Eniten kyitä on suo-osuudella lähellä Jaarikanmaan laavua. Kannattaa siis katsoa, mihin astuu. Kyitä on vaikea kiertää kaukaa, koska ympärillä on suota. Huomioikaa tämä myös kun kuljette alueella koirien kanssa.

Siikanevan vanhat pitkospuut jätettiin nahkurin eväiksi

Päivitetty 25.3.2022

Punaruskea, noin 3 cm pitkä kovakuoriainen.
Nahkuri on erittäin uhanalainen kovakuoriainen, jonka toukat tarvitsevat elääkseen järeitä vanhoja mäntyjä. Kunnon vanhat petäjät ovat harvinaisia, mutta esimerkiksi Siikanevalla niitä on. Siikanevalla nahkureita on tavattu myös vanhoissa pitkoslankuissa! Sen takia vanhoja pitkoslankkuja ei normaaliin tapaan viedä pois, vaan ne jätetään maastoon lahoamaan. Nyt talvella suolle jätetyt vanhat pitkoslankut voivat näyttää retkeilijän silmään rumilta, mutta kunhan kesä tulee ja aikaa kuluu, niin lankut maisemoituvat suon pintaan. Toivotaan, että kesän tullen jonkun lankun kätköissä käy iloinen nakerrus!

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.