Luiron soiden reitit

Leveä pitkospuuväylä kulkee aukean suon poikki. Taustalla on metsää. Taivas on pilvipoutainen.

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

  • Sokanaavan luontopolku lähtee Savukoskentien (nro 965) varrella olevalta pysäköintialueelta. Huom! (päivitetty 15.6.2024) Sokanaavan luontopolku ja lintutorni on suljettu erittäin huonokuntoisten pitkospuiden ja lintutornin lahovaurioiden vuoksi.
  • Kairanaavan lintutornille pääsee Alakönkään tien varresta, Luiron kylästä. Tie on ajoittain suljettu puomilla kelirikon tai huonon kunnon vuoksi, jolloin kävelymatkaa lintutornille tulee n. 4 km.
  • Ajo-ohjeet lähtöpisteisiin  

Luontopolut

  • Sokanaavan luontopolku 1,2 km (edestakaisin), johtaa pysäköintialueelta Sokanaavan lintutornille. Polku on kauttaaltaan pitkostettu ja esteetön reitti, joka soveltuu myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa kuljettavaksi. Myös lintutorniin pääsee pyörätuolin kanssa, jos mukana on avustaja. Polun varrella on suoluonnosta kertovia opastustauluja suomeksi.
  • Huom! (päivitetty 15.6.2024) Sokanaavan luontopolku ja lintutorni on suljettu erittäin huonokuntoisten pitkospuiden ja lintutornin lahovaurioiden vuoksi.
  • Palvelut: esteetön kuivakäymälä

Puinen kulkuluiska vie lintutornille. Puurakenteet ovat vanhat ja sammaleiset. Taustalla on suo. Etualan koivut ovat jo pudottaneet lehtensä.

Vakiintuneet kulku-urat

  • Kairanaavan lintutornille johtaa polku Alakönkään tien varresta, Luiron kylästä. Tie voi olla suljettu puomilla kelirikon vuoksi, jolloin kävelymatkaa lintutornille tulee n. 4 km.

Melontareitit

  • Luirojokea pitkin voi tehdä useamman päivän mittaisen vaelluksen tai meloa vain lyhyemmän osuuden. Lokasta Pelkosenniemelle saakka ulottuvan melontareitin pituus on 144 kilometriä. Melontareitti sopii lähinnä erämaan rauhaa etsivälle kokeneelle melojalle, sillä alue on syrjäistä eikä reitin varrella ole juuri palveluja. Melontareitin kuvaus ja kartat löytyvät Savukosken matkailun sivuilta (savukoski.fi).

Moottorikelkkailureitit ja -urat

  • Sakkala-aavan poikki itä-länsisuunnassa sekä Kairanaavan eteläosan poikki kulkee Savukosken ja Pelkosenniemen välinen moottorikelkkaura, jolla liikkumiseen tarvitaan maastoliikennelupa. Urakartat (metsa.fi) ja uraluvat (metsa.fi) löytyvät Eräluvat.fi sivuilta.