Mitä Luiron soilla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

  • Sokanaavan esteetön luontopolku on alueen ainoa varsinainen reitti. Polun varrella on opastustauluja. Luontopolun pitkokset ovat huonossa kunnossa, eikä reitti ole enää esteetön.

 Ihminen kulkee leveillä pitkospuilla suolla kohti mäntymetsää. Maisemassa on ruskan värit.

Meloa

  • Alueen halki kulkeva Luirojoki soveltuu erinomaisesti melontaan ja tarjoaa vaativuutta kokeneemmallekin melojalle. Luirojoen melontareitin kuvaus löytyy erillisestä pdf-tiedostosta (pdf).

Tehdä erävaelluksia meloen

  • Luirojokea pitkin voi tehdä useamman päivän mittaisen vaelluksen meloen. Lokasta Pelkosenniemelle saakka ulottuvan melontareitin pituus on 144 kilometriä. Melontareitti soveltuu omatoimiselle vaeltajalle, joka haluaa retkeillä rauhassa ja yöpyä omassa teltassa. Luirojoen melontareitin kuvaus löytyy erillisestä pdf-tiedostosta (pdf).

Kaarlenvaltikat kasvavat joen rannassa. Taustalla rannalla metsää ja rantakasvillisuutta.

Tarkkailla lintuja

  • Luiron suot ovat lintutarkkailijoiden paratiisi. Sokanaavan lintutornille johtaa 600 metriä pitkä pitkospuureitti Savukoskentieltä. Tornille pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Huom! Sokanaavan lintutorni on erittäin huonossa kunnossa ja suljettu turvallisuussyistä. Pitkospuureitti on myös huonossa kunnossa, eikä ole enää esteetön. Linturetkeilijän kannalta parhaita aikoja ovat kevät ja alkukesä. Syksyn kuulaus muuttaa suon luonnetta ja retki kirpeässä syysilmassa värikkäällä aavalla on elämys. Myös Kairanaavan reunalla on lintutorni, jonne on opasteviitta Luiron kylältä.

Tutustua luontopolkuun

  • Sokanaavan esteetön luontopolku on alueen ainoa varsinainen reitti. Polun varrella on opastustauluja, jotka perehdyttävät suoluontoon. Liiku polulla varoen, sillä pitkokset ovat huonossa kunnossa.

Hiihtää maastossa

  • Alueella ei ole ylläpidettyjä latuja, mutta talvisella suolla omatoiminen hiihtely on mieleenpainuva kokemus.

Kalastaa

Metsästää

  • Paikkakuntalaiset saavat metsästää kotikuntansa alueella metsästyslain 8 §:n antamalla oikeudella.
  • Alueella on kaksi pienriistanmetsästysaluetta: Vintilä ja Läntinen Pelkosenniemi. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).  
  • Karhun metsästys tapahtuu poronhoitoalueelle annetun kiintiön mukaisesti. Ulkopaikkakuntalainen voi lunastaa Metsähallituksen alueelle henkilökohtaisen karhunmetsästysluvan Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).
  • Hirvenmetsästyksessä alueen valtionmaat ovat hirvenmetsästysseurueiden käytössä.

Marjastaa ja sienestää

  • Alueella saa vapaasti poimia marjoja ja sieniä. Parhaat mahdollisuudet on löytää suomarjoja, kuten hillaa ja karpaloa. Lue lisää mitä luonnosta voi poimia. (Retkeilyn abc) 

Lähikuva juolukanvarvuista, joiden lehdet ruska on tehnyt syvän punaisiksi. Taustalla pitkospuut.