Patikointi Osallistuminen ryhmäopastukseen Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Tutustua luontopolkuun Hiihto maastossa Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Lumikenkäily

Mitä Jauhovaaralla voi tehdä?

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Koululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta varten saa lisätietoja Opettajien sivuilta sekä  Luontokeskus Petolasta. Jauhovaarassa ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä, mutta tilauksesta opastukset ovat mahdollisia.

Kävellä merkityllä reitillä

Jauhovaaran retkeilyreitti jakautuu kahteen eri vaihtoehtoon: Vaaran laella kiertää 1,5 km pitkä ns. yläpolku ja vaaran alareunan kautta kiertää 3,5 km pitkä ns. alapolku. Polkujen alku- ja loppuosat ovat samat. Retkeilyreitin varrella on sekä ulkomaisista että kotimaisista puulajeista kertovia opastustauluja. Lisäksi luontopolkutauluissa esitellään metsänvartijan elämää.

Tarkkailla lintuja

Jauhovaaran linnusto edustaa kuusi-, seka- ja lehtimetsien lajeja. Alueella on tavattu mm. Siperian taigan lintuharvinaisuus, sinipyrstö.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Jauhovaaran nähtävyyksiä ovat istutettujen ulkomaisten puulajien metsiköt, jotka selkeästi poikkeavat kainuulaisesta luonnosta. Myös sota-aikaisia puolustusrakenteita on edelleen nähtävissä. Vaaran rinteellä polun varressa on rakennettu näköalapaikka.

Tutustua luontopolkuun

Alueen kahteen osaan jakautuvan retkeilyreitin varrella on istutetuista puulajimetsiköistä sekä kotimaisista puulajeista ja metsänvartijan elämästä kertovia luontopolkutauluja.

Hiihtää maastossa

Alueella voi liikkua myös hiihtäen, mutta valmiita latuja ei ajeta. Moottorikelkkahuoltouria voi käyttää latupohjana.

Kalastaa

Jauhovaaran alueella on vain pieniä vesistöjä, mutta siellä voi kalastaa kalastussäädösten mukaisesti.

Kalastuslupia voi ostaa Kuhmon Luontokeskus Petolasta ja Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Jauhovaara on ollut metsästykseltä rauhoitettua aluetta vuodesta 1952 aina vuoteen 1990 asti, mutta nykyisin alueella on metsästys sallittua voimassa olevien metsästyssäädösten mukaisesti. Alue kuuluu Etelä-Kuhmon pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue 5619). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).  

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastaminen ja sienestäminen on sallittua. Alueella kasvaa puolukkaa, mustikkaa, juolukkaa ja variksenmarjaa. Soilta löytyy lakkaa ja karpaloa. Jauhovaara tunnetaan myös hyvistä sienipaikoistaan.

Liikkua lumikengillä

Kohteella on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).