Jauhovaaran laella kiertää 1,5 km:n retkeilyreitti. Reitiltä eroaa pitempi 3,5 km:n polku, joka kulkee paikoin Jauhovaaran jyrkillä rinteillä aina alas Jauholammelle ja takaisin ylös vaaran laelle.

Reittien lähtöpisteet

Reitit lähtevät Jauhovaaran laella sijaitsevalta pysäköintialueelta. Jauhovaaran vuokrakämpän pihapiiri pyydetään jättämään pelkästään kämpän vuokranneiden käyttöön.

Jauhovaaran kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan).

Luontopolut

Jauhovaaran lyhyt luontopolku, 1,5 km

Jauhovaaran ns. yläpolku kulkee vaaran laella. Sen varrella esitellään vaaran lakiosiin istutettuja vieraita puulajeja, mm pihtakuusia, engelmanninkuusia, mustakuusia ja lehtikuusia. Polun varrella on myös näköalatasanne. Reitti ei ole kuljettavissa lastenvaunuilla tai pyörätuolilla. Se on merkitty punaisin maalimerkein.

Nähtävyydet

Vaaran laelle istutetut puulajimetsiköt, näköalatasanne ja sodanaikaiset puolustusrakenteet.

Jauhovaaran pitkä luontopolku, 3,5 km, eli ns. alapolku

Reitti eroaa lyhyeltä reitiltä näköalatasanteen luona ja jatkuu rinnettä alas kiertäen Jauholammelle ja takaisin Jauhovaaran laelle. Reitin varrella esitellään luonnonvaraisia puita ja niiden käyttöä sekä alueen historiaa ja kulttuuria. Polku yhtyy takaisin lyhyempään reittiin lähellä vaaran lakea. Polun kosteat paikat on pitkostettu ja jyrkimmissä paikoissa on portaat. Reitti on merkitty sinisin maalimerkein. Reitti ei ole esteetön.

Palvelut

Laavu ja tulentekopaikka Jauholammen rannalla.

Nähtävyydet

Istutetut puulajimetsiköt, näköalatasanne ja sodanaikaiset puolustusrakenteet.

Moottorikelkkaurat

  • Kuhmosta Sotkamon suuntaan vievä moottorikelkkaura (Kuhmoon 30 km, Sotkamoon 69 km) kulkee läheltä Jauholammen rannalla sijaitsevaa laavua, joten myös kelkkailijat voivat käyttää sitä taukopaikkanaan. Muutoin moottorikelkkaura ei kulje Jauhovaaran alueella.