Ruoan alkuperä ja kestävyys

Ruokavalinnoillasi vaikutat

Suosi lähiruokaa! Kuva: Inka ValtamoRuokavalinnoillasi on väliä. Ruoan tuotanto ja kulutus aiheuttavat maailmanlaajuisesti kolmanneksen kaikista kuluttamisen ympäristö- ja ilmastopäästöistä. Ne vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen, vesistöjen rehevöitymiseen ja maaperän köyhtymiseen.

Jopa 25 % kaikista suomalaisen kuluttajan aiheuttamista päästöistä johtuu ravitsemuksesta: siitä, millaista ruokaa ostat, kuka sen on tuottanut, miten ja missä se on tuotettu, miten ruoka on kuljetettu kotiin, miten se on siellä säilytetty ja valmistettu ja kuinka paljon siitä on heitetty hukkaan.
 
Ruoan tuotannon ja kuluttamisen ympäristövaikutuksia on mahdollista vähentää. Kuluttajilla on tässä oma merkittävä roolinsa: kestävän ja terveellisen ruokavalion noudattaminen. On helppo sanoa, että yksittäisen kuluttajan – juuri minun – valinnoilla ei ole väliä. Mutta jo pelkästään sillä, että suomalaiset söisivät ravitsemussuositusten mukaisesti, ilmastopäästöt vähenisivät neljänneksellä. 

Ruoan reitti 

Ruoan tuotanto ja kuluttaminen muodostavat globaalin ruokajärjestelmän. Ruokajärjestelmä vastaa kysymyksiin, miten ruoka tuotetaan ja miten se päätyy kuluttajalle sekä miksi syömme mitä syömme. 
 
Ruokajärjestelmään kuuluvat: 
  • ruoan tuottaminen esimerkiksi maatilalla, 
  • jalostaminen teollisuudessa, kuten meijerissä ja leipomossa,
  • pakkaaminen, 
  • kuljettaminen, 
  • markkinointi, 
  • myyminen
  • kuluttaminen, 
  • jätteiden käsittely ja kierrättäminen koko systeemin eri osissa.
Ruokajärjestelmät ovat globaaleja, joten ruoan alkuperää, tuotantotapoja ja ympäristövaikutuksia on vaikea arvioida. Syömällä paikallista ruokaa eli lähiruokaa edistät paikallisen maataloustuotannon säilymistä, paikallista elinkeinoelämää ja pystyt helpommin jäljittämään ruoan alkuperän sen tuotannon vastuullisuuden arvioimiseksi.  

Kestävä ruokavalio retkellä

Kestävän kehityksen edellyttämä ruokavalio on terveellinen, tuottaa nautintoa sekä on vastuullisesti tuotettu ja kulutettu. Pienillä muutoksilla voit tehdä ruokakäyttäytymisestäsi helposti ja huomaamattasi kestävämpää – myös retkellä. 
 
Jos haluat vähentää syömisen aiheuttamaa ympäristökuormitusta, toimi näin: 
  • Tiedä, mitä syöt ja miten ruokasi on tuotettu
  • Syö ravitsemussuositusten mukaisesti
  • Syö kohtuudella
  • Syö sesonginmukaisesti
  • Vähennä lihan syöntiä 
  • Syö lähiruokaa
  • Syö luomua
  • Valmista ruoka energiatehokkaasti
  • Älä ruoki hukkaa
  • Mene lähikauppaan, kulje jalan tai julkisilla, käytä kestokassia
  • Vähennä pakkausjätettä retkiruokia ostaessasi ja pakatessasi
  • Kanna jätteesi retkeltä kotiin ja kierrätä 
  • WWF:n liha- ja kalaoppaista saat apua kestäviin liha- ja kalavalintoihin 
  • Suosi kasvikunnan tuotteita, täysjyväviljatuotteita, palkokasveja, jyviä, siemeniä ja järvikaloja
  • Käytä luonnonantimia: marjoja, villivihanneksia ja kaloja
  • Arvosta ruokailua sosiaalisena tapahtumana, joka tuo ihmiset yhteen

Käytä luonnonantimia, esim. marjoja, täydentämään retkiruokaasi. Kuva: Ari Väisänen

Lue lisää