Vuorilammen reitit

Havumetsässä rinteen reunalla kulkeva polku.

Reitin lähtöpiste

  • Vuorilammen reitin lähtöpaikka sijaitsee noin 10 km päässä Hyrynsalmen taajamasta Kuhmontien (904) eteläpuolella noin puolen kilometrin mittaisen metsätien päässä olevalla pysäköintialueella.

Vuorilammen kartta (retkikartta.fi, avautuu uuteen ikkunaan)

Vuorilammen retkeilyreitti, 6 km, osittain ympyräreitti

Vuorilammen retkeilyreitti on keskivaativa reitti, joka soveltuu kaiken ikäisille päiväretkikohteeksi. Se on myös erinomainen luontokoulukohde. Reitti on parhaiten kuljettavissa sulan maan aikaan, mutta sopii myös esimerkiksi lumikenkäretken kohteeksi.

  • Vaativuus: Helppo - keskivaativa
  • Reittimerkintä: Siniset maalimerkit
  • Kiertosuunta: Vuorilammen ympäri kulkeva reittiosuus on kuljettavissa molempiin suuntiin.
  • Kulkuaika: 2-3 tuntia (ilman pitempiä taukoja)
  • Reitin kosteat kohdat on pitkostettu. Kuivalla kelillä pääsee hyvin lenkkikengillä, sadesäällä kumisaappaat tai vaelluskengät ovat suositeltavat.
  • Vuorilammen lähellä reitti on paikoin kivinen ja kallioinen. Erityisesti Vuorilammen ympärillä on muutamia vaativampia nousuja ja laskuja.

Reittiselostus

Aluksi reitti polveilee noin kahden kilometrin matkan pääosin kuivalla mäntykankaalla. Välillä se käy Liejusuon reunamilla, mutta jatkuu taas korkean, jyrkän harjun päällä. Katse kiinnittyy harjun rinteiden jyhkeisiin mäntyvanhuksiin, keloihin ja palokantoihin. Harjulta avautuu paikoin kauniit näkymät metsien ja soiden yli seudun muille vaaranrinteille.

Kaksi retkeilijää kävelee kalliokkoisella polulla. Ympärillä mäntyjä.

Lähellä Vuorilampea polku laskeutuu kalliokoiden lomitse lammen rantaan, missä sijaitsee alueen ainoa laavu ja tulentekopaikka. Rantaa reunustavien kallioiden päälle kiipeäminen hengästyttää, mutta näkymät kallioiden päältä palkitsevat kaiken vaivan. Reitti johdattelee vuoroin kallioiden päälle, vuoroin korpikuusikoihin, reheviin puronotkelmiin ja länsipään joenrantarämeelle. Lammen ympäri kulkeva noin kahden kilometrin mittainen reittiosuus on kuljettavissa molempiin suuntiin.

Havumetsässä kulkeva polku.

Vuorilammelta reitti palaa samaa polkua takaisin lähtöpaikalle. Samaa polkua toiseen suuntaan kuljettaessa silmä kiinnittyykin mielenkiintoisella tavalla eri seikkoihin kuin tulomatkalla.

Palvelut

Vuorilammen reitin varrella on yksi laavu tulentekopaikkoineen. Se sijaitsee erittäin kauniilla paikalla lammen itäpäässä. Rantakalliolle on pystytetty puinen reliefi, joka havainnollistaa lammen syvyyskäyriä. Rannalla on myös puinen pöytä-penkki-yhdistelmä. Laavun läheisyydessä on kuivakäymälä.

Puinen taulu joka kuvaa lammen syvyyttä. Taustalla lampi.

Jyrkimmissä paikoissa reitillä on portaat. Kosteat kohdat on pitkostettu. Köysikaide korkeimpien rantakallioiden reunalla muistuttaa olemaan varovainen kallioilla liikuttaessa.

Polulla on puiset portaat, joita pitkin kaksi retkeilijää nousee kalliolle. Ympärillä havumetsää.

Nähtävää

Koko Vuorilammen reitin varrella on paljon nähtävää. Reitin päänähtävyys on kalliojyrkänteiden ympäröimä Vuorilampi, jonka voi hyvin kuvitella olevan hiisien ja menninkäisten kotipaikka.

Lampi janka rannalla on jyrkkä kallio. Kallion päällä kasvaa havumetsää.


 

Vuorilammen esite


Pdf 2,1 Mt (julkaisut.metsa.fi)