Henkilö kulkee pitkospuita pitkin suolta kohti metsänreunaa, edellä kulkee hihnassa koira.

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet 

  • Viiankiaavan luontopolulle Kersilössä pääsee Kersilön kylän pohjoispäästä nro 4-tieltä (E75) käännyttäessä Moskuvaaran tielle, jossa välittömästi on pysäköintipaikka, käymälä ja lähtöopaste. Polku on pääosin pitkostettu. 
  • Viiankiaavan Siurunmaan luontopolku lähtee Siurunmaan kylästä Tanhua-Savukoskitieltä nro 967 käännyttäessä Myllykylänpään tielle. Siellä on pysäköintipaikka ja lähtöopaste. Polku on pääosin pitkostettu, mutta pitkokset ovat erittäin huonokuntoiset. Huom! (päivitetty 15.6.2024) Siurunmaan luontopolku ja lintutorni on suljettu erittäin huonokuntoisten pitkospuiden ja lintutornin lahovaurioiden vuoksi.

Luontopolut

Viiankiaavan soidensuojelualueella on kahdessa kohteessa luontopolkuja.

  • Kersilön kylän pohjoispäästä pääsee rengasmaiselle Viiankiaavan luontopolulle. Reitin pituus on 4,3 km. Luontopoluilla on opastetauluja, jotka kertovat luonnontilaisesta aapasuoluonnosta; arvokkaista letoista ja lähteistä, uhanalaisista kasvi- ja lintulajeista. Opastetauluista saa myös ohjeita alueella liikkumiseen ympäristöystävällisesti. Luontopolku on pääsääntöisesti pitkostettu. Polun lähtöpisteessä on kuivakäymälä ja polun varrella on kota, kuivakäymälä ja liiteri. Aiemmin käytössä ollut 7,1 km pituinen luontopolkukokonaisuus (4 km lisälenkki nykyiselle luontopolulle), sekä lintutorni ja Särkikoskenmaan laavu, on poistettu käytöstä.
  • Siurunmaan luontopolulle, 1,7 km, on opastus Tanhua-Savukoski-tieltä. Siurunmaan polku kulkee pysäköintipaikalta Viiankiaavan reunalle, missä on laavu ja luontotorni. Polku on yhdensuuntainen. Polun alkupäässä on opastetaulu, joka kertoo suoluonnosta.  Polun loppupäässä on luontotorni, laavu, liiteri ja kuivakäymälä. Huom! (päivitetty 15.6.2024) Siurunmaan luontopolku ja lintutorni on suljettu erittäin huonokuntoisten pitkospuiden ja lintutornin lahovaurioiden vuoksi.

Pitkospolku kulkee koivuja kasvavan lehtomaisen metsän läpi. Koivujen lehdissä on jo aavistus ruskan värejä.

 

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Viiankiaavan soidensuojelualueen halki kulkee Sodankylä-Saariselkä-moottorikelkkaura sekä itä-Sodankylän moottorikelkkaura. Moottorikelkkaurien varrella näillä osuuksilla ei ole palveluita eikä rakenteita.