Suvasvesi sijaitsee Kallaveden kaakkoispuolella Kuopiosta noin tunnin venematkan päässä. Järven vedet laskevat Kermajärveen, jossa sijaitsee Kermajärven rantojensuojeluohjelma-alue. Suvasveden rantojensuojeluohjelma-alue on ripoteltu koko Suvasveden laajuudelle ympäriinsä. Suojelualueen rakentamattomia rantoja ympäröivät siniset vedet, jotka ovat todella kirkkaat. Järvellä näkee usein kalastajia ja tiiratkin käyvät nappaamassa osansa järven kala-annista. Saaret ovat pääosin pieniä ja kallioisia, ja niillä kasvaa kuivaa sekametsää. Isommissa saarissa on myös vehmaita lehtoja.

Retkeilijä istuu pelastusliivit päällä moottoriveneessä taustallaan järvenselkä.

Toisistaan poikkeavat maisemat ovat Suvasvedelle tyypillisiä. Varsinkin järven eteläosa on saarien ja salmien sokkelo, kun taas järven keskivaiheilla on kaksi isoa selkää. Kukkarinselän ja Haapaselän erottaa toisistaan Jakmien matala saaristo. Pohjoisosassa taas maisemat muuttuvat Vuorikukkarin (140 mpy) kohotessa Kukkarinselän pohjoisreunamalla vastapäätään Hornanmäki (183 mpy).

 

Suvasvesi on parhaimmillaan auringon kimallellessa laineilla joutsenperheen lipuessa kaikessa rauhassa rannan tuntumassa. Tai syksyllä, jolloin voi seurata hanhien muuttoa. Parvissa voi olla jopa satoja hanhia. Alueella pesivät muun muassa kalasääsket, kuikat ja selkälokit.

Salaperäiset syvyydet

Suvasvesi on Suomen syvimpiä järviä, sillä keskivaiheilta on pohjaan matkaa peräti 90 metriä. Tämä on muinaisen kraatterin ansiota. Suvasveden kirkkaissa vesissä voi näkyvyyttä riittää jopa 30 metriin saakka. Pystysuorat kalliomuodostelmat ovat upea näky vedenpinnan alla.

Kun suuri meteoriitti tai asteroidi törmäsi Maahan nykyisen Suvasveden kohdalla, niin räjähdyksestä jäi jälkeen pysyvänä muistona kraatteri. Yleensä räjähdyksen voimasta meteoriitti ja törmäyspaikan kallioperä tuhoutuvat. Törmäyksessä syntyy muun muassa erikoisia laavamaisia kiviä, jotka on helppo tunnistaa. Pohjois-Suvasvedeltä on löydetty impaktilaavaa, jossa on osittain sulaneita tai rikkoutuneita kiven kappaleita. Suomesta on löydetty kymmenkunta kraatteria ja Suvasvedellä on maamme harvinaisuus - kaksoiskraatteri. Ikää kraattereilla on noin 530 - 560 miljoonaa vuotta. Suvasvesi North -kraatteri sijaitsee Kukkarinselällä ja läpimittaa sillä on noin 4,5 km. Suvasvesi South -kraatteri on läpimitaltaan noin 3,5 km. Pienempi kraatteri on Haapaselän uumenissa.

Paimensaaren mielenkiintoinen tarina

Paimensaaren pihapiirissä on muun muassa talli ja kanala sekä säntillisiä kiviraunioita ja nykyisin luonnonkukkien valtaamia niittyjä. Paimensaaressa asuivat aikaansaavat Hiltusen sisarukset. He olivat edistyksellisiä omana aikanaan ja Paimensaaressa suorastaan kuulee historian havinan. Tutustu tarkemmin Paimensaaren tarinaan.