Kävellä merkityllä reitillä

Suvasveden rantojensuojeluohjelma-alueen ainoa reitti on helppokulkuinen Paimenpolku, 2 km, tunnelmallisessa Paimensaaressa.

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen
 

Rantaan kiinnitetty soutuvene.

  • Suvasvesi on otollinen kohde melojille ja soutajille. Suvasvedellä on omatoimisella vesiretkeilijällä valittavanaan lukuisia eri mahdollisuuksia saarten välissä seikkailuun, sillä merkittyjä reittejä ei ole kuin järven pohjoisosassa kulkeva Riistaveden reitti. Saaristoa riittää Suvasveden pohjois- ja eteläpäässä. Järven keskiosaa hallitsevat aavat Kukkarinselkä ja Haapaselkä, jotka pienimuotoinen saaristo erottaa toisistaan. Suvasvedellä retkeilijältä edellytetäänkin aiempaa melontakokemusta sekä varustautumista asianmukaisella kartalla. Yöpyminen on sallittua jokaisenoikeudella.
  • Suvasvedellä ei ole montaa retkisatamaa. Tutustu myös turvallisuusohjeisiin.
  • Suvasvedelle voi suunnata vaikkapa Kuopiosta Vehmersalmen kautta tai Kermajärveltä Karvion kanavan kautta.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Mies ja nainen pelastusliivit päällä veneessä järvellä. Lähellä metsäisiä rantoja.

Heinäveden reitti kulkee Suvasveden Kukkarinselän kautta. Järven puolivälissä saarien sokkelo erottaa toisistaan kaksi selkävesialuetta, Kukkarinselän ja Haapaselän. Alueella on muutama retkisatama palveluineen. Tutustu myös veneilijöiden erityispalveluihin ja veneellä saapuvien opastukseen sekä turvallisuusohjeisiin.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Paimensaaren perinneympäristö kiehtoo mielikuvitusta: kivimuurista voi löytää kukkakuvioita ja rannasta vanhan pyykkituvan. Kesäisin lampaiden kirjava joukko pitää pihapiiriä avoinna kukkaloiston vallatessa lähiniityt. Paimensaaressa saattaa tulla vastaan myös lehmien laiduntava joukko. Lue lisää Paimensaarta asuttaneiden Hiltusten sisarusten elämäntyöstä.

Tutustua luontopolkuun

Paimensaaren retkisatamasta lähtee Paimenpolku, 2 km, joka kiertää Paimensaaren pihapiirin ja kulkee entisten peltojen maisemissa.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua, mutta alueelle ei ajeta latuja.

Kalastaa

Suvaksen uisteluvesille kalastajia houkuttelevat kesäisin taimen ja siika, kun taas keväällä ja syksyisin järvilohi. Lisätietoja Suvasveden kalastusalueesta lupamyyjineen (muikkusuomi.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Eräpaimen (erapaimen.fi) tekee opastettuja retkiä Paimensaareen.

Marjastaa ja sienestää

Alueen saarista löytyy poimittavaksi mustikoita ja jonkin verran myös puolukoita.

Kypsiä ahomansikoita.

Uida

Uiminen on mahdollista esimerkiksi Paimensaaren retkisataman yhteydessä. Alueella ei ole virallista uimarantaa.