Melonta Veneily Purjehtia Kalastus Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Patikointi Luontopolkuun tutustuminen Osallistuminen ryhmäopastukseen Marjastus ja sienestys Hiihto maastossa

Mitä Suvasvedellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Suvasveden rantojensuojeluohjelma-alueen ainoa reitti on helppokulkuinen Paimenpolku, 2 km, tunnelmallisessa Paimensaaressa.

Paimensaareen voi tehdä myös melontaretken. Kuva: Katri Suhonen

Tehdä erävaelluksia meloen ja soutaen

  • Suvasvesi on otollinen kohde melojille ja soutajille. Suvasvedellä on omatoimisella vesiretkeilijällä valittavanaan lukuisia eri mahdollisuuksia saarten välissä seikkailuun, sillä merkittyjä reittejä ei ole kuin järven pohjoisosassa kulkeva Riistaveden reitti. Saaristoa riittää Suvasveden pohjois- ja eteläpäässä. Järven keskiosaa hallitsevat aavat Kukkarinselkä ja Haapaselkä, jotka pienimuotoinen saaristo erottaa toisistaan. Suvasvedellä retkeilijältä edellytetäänkin aiempaa melontakokemusta sekä varustautumista asianmukaisella kartalla. Yöpyminen on sallittua jokamiehenoikeudella.
  • Suvasvedellä ei ole montaa retkisatamaa. Tutustu myös turvallisuusohjeisiin.
  • Suvasvedelle voi suunnata vaikkapa Kuopiosta Vehmersalmen kautta tai Kermajärveltä Karvion kanavan kautta.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Heinäveden reitti kulkee Suvasveden Kukkarinselän kautta. Järven puolivälissä saarien sokkelo erottaa toisistaan kaksi selkävesialuetta, Kukkarinselän ja Haapaselän. Alueella on muutama retkisatama palveluineen. Tutustu myös veneilijöiden erityispalveluihin ja veneellä saapuvien opastukseen sekä turvallisuusohjeisiin.

Veneretkellä Suvasvedellä. Kuva: Katri Suhonen

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Paimensaaren perinneympäristö kiehtoo mielikuvitusta: kivimuurista voi löytää kukkakuvioita ja rannasta vanhan pyykkituvan. Kesäisin lampaiden kirjava joukko pitää pihapiiriä avoinna kukkaloiston vallatessa lähiniityt. Paimensaaressa saattaa tulla vastaan myös lehmien laiduntava joukko. Lue lisää Paimensaarta asuttaneiden Hiltusten sisarusten elämäntyöstä.

Tutustua luontopolkuun

Paimensaaren retkisatamasta lähtee Paimenpolku, 2 km, joka kiertää Paimensaaren pihapiirin ja kulkee entisten peltojen maisemissa.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua, mutta alueelle ei ajeta latuja.

Kalastaa

Suvaksen uisteluvesille kalastajia houkuttelevat kesäisin taimen ja siika, kun taas keväällä ja syksyisin järvilohi. Lisätietoja Suvasveden kalastusalueesta lupamyyjineen (www.muikkusuomi.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Eräpaimen (www.erapaimen.fi) tekee opastettuja retkiä Paimensaareen.

Marjastaa ja sienestää

Alueen saarista löytyy poimittavaksi mustikoita ja jonkin verran myös puolukoita.

Paimensaaresta on löytynyt ahomansikoitakin. Kuva: Auvo Sapattinen

Uida

Uiminen on mahdollista esimerkiksi Paimensaaren retkisataman yhteydessä. Alueella ei ole virallista uimarantaa.

Yhteistyötahojen palvelut Suvasvedellä