Ruunaan luonnonsuojelualueen aktiviteetit

Mitä Ruunaan luonnonsuojelualueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Alueella on 9,5 km:n mittainen merkitty reitti, joka on osa Kuhmosta Patvinsuolle menevää Karhunpolkua (yhteensä 133 km). Reitti myötäilee Ruunaanjärven rantoja.

Kaksi retkeilijää reput selässä rantakivikolla ruskamaisemassa.

Meloa, soutaa ja veneillä

  • Luonnonsuojelu alueeseen tutustuminen on helpointa vesitse liikkuville. Ruunaanjärven rannoilta löytyy taukopaikkoja, jotka on merkitty alueen karttaan.
  • Moottoriveneen käyttö on kielletty Sulkujoessa, Säynäsemänlammella ja Heinälammella.
  • Ruunaanjärven, Säynäsemän, Lieksanjoen ja Tuulijoen vedet eivät kuulu luonnonsuojelualueeseen, mutta ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet melontaan ja veneilyyn.
  • Vesillä liikkuessa on aina kuitenkin muistettava varoa petollisia karikoita ja matalikoita.

Meloja peilityynessä maisemassa.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Ruunaanvaara on vanha asuinpaikka. Rakennukset ovat romahtaneet ja luonto valtaa tilaa pihapiiristä. Ainoa kunnossa oleva rakennus on Ruunaanvaaran alla sijaitseva pieni, 1800-luvulta peräisin oleva verkkovaja, joka on kunnostettu historialliseksi muistomerkiksi.

Vanha hirsinen vaja metsässä.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua muualla paitsi rajavyöhykkeellä, jolla liikkuminen ilman rajavartioviranomaisten myöntämää lupaa on kielletty.

Kalastaa

Ruunaanjärveen kalastoon kuuluvat mm. kuha, hauki ja muikku. Oman lisänsä tuo pieni luonnontilainen siikakanta. Ruunaanjärveen on koemielessä istutettu rapuja, mutta rapuruton takia alueella on ravustuskielto voimassa toistaiseksi.

Osallistua opastetulle retkelle maastossa

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on alueella sallittua. Rajavyöhykkeellä liikkuminen ilman rajavartioviranomaisten myöntämää lupaa on kielletty.

Uida

Luonnonsuojelualueella ei ole virallista uimarantaa. Puhtaassa Ruunaanjärvessä käy mielellään kesähelteillä vilvoittelemassa.