Mitä Ruostejärven virkistysalueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Alueella on useita eripituisia ulkoilureittejä. Alueen reitit ovat lyhyehköjä ja helppokulkuisia, soveltuen hyvin myös perheille ja osa lisäksi pyörätuolin ja avustajan kanssa liikkuville. Pidempiä reittejä kaipaavat löytävät yhdysreitit mm. läheisiin kansallispuistoihin.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Ruostejärven virkistysalueen reiteiltä pääsee Hämeen ilvesreittiä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi) pitkin muun muassa Liesjärven kansallispuistoon (noin 4 km), Saaren kansanpuistoon (noin 15 km) ja Torronsuon kansallispuiston laidalle. Ilvesreitti on kokonaisuudessaan yli 200 km pitkä Hämeen järviylängöllä kiemurteleva reitti, ja sen varrella on mahdollista yöpyä teltassa, laavulla, kodassa tai maksullisissa yöpymispaikoissa.

Tutustua luontopolkuun

Muurahaispolku (0,5 km) ja Meidän Metsä (2,5 km).

Hiihtää huolletulla ladulla ja maastossa

Tammelan kunta ajaa lumitilanteen mukaan latuja maastoon ja järven jäälle. Laduille pääsee mm. urheiluopistolta. Lisäksi maastossa ja järven jäällä voi hiihtää vapaasti omia uriaan.

Pyöräillä

Alue sijaitsee Hämeen Härkätien pyöräilyreitin varrella. Historiallinen ja rauhallinen Härkätie soveltuu hyvin pyöräilyyn. Tarkempaa tietoa pyöräilyreiteistä saa Hämeen järviylängön ulkoilukartasta (hameenvirkistysalueyhdistys.fi). Pysythän selvästi erottuvilla poluilla ja otat huomioon muut poluilla liikkuvat.

Ratsastaa

Luontokeskukselta lähtee länteen päin Hämeen järviylängön ulkoilukarttaan (hameenvirkistysalueyhdistys.fi) merkattuja ratsastusreittejä.

Marjastaa ja sienestää

Ruostejärven virkistysalueella saa marjastaa ja sienestää. Yleisimmät marjat ovat puolukka, mustikka ja juolukka, joita kasvaakin metsissä runsaslukuisesti. Ruokasienistä yleisiä ovat erilaiset tatit, rouskut, suppilovahvero, lampaankääpä, mustatorvisieni, kangashapero, vaaleaorakas jne.

Uida

Ruostejärven itärannalla on erittäin suosittu hienohiekkainen uimaranta. Kirkasvetinen ja loiva ranta sopii hyvin myös lapsille. Rannalta löytyy pukukopit ja wc. Pukukopit ja wc:t auki uimakauden eli 1.6.-15.8. Ruostejärven uimaranta on Forssan kaupungin omistuksessa ja se on virallinen uimaranta. Rannalla ei ole valvontaa, mutta vesinäyte otetaan säännöllisesti.

Myös Myllylahden alueella on uimiseen hyvin sopiva ranta ilman oheispalveluita. Myllylahti ei ole virallinen uimaranta.

Kalastaa

Ruostejärvessä voi onkia ja pilkkiä jokaisenoikeudella (ymparisto.fi), sekä viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi). Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta !

Vene lipuu tyynellä järvellä. Etualalla hiekkarantaa ja järeitä mäntyjä, horisontissa havumetsää.