Palotunturin retkeilyreitti

Palotunturin polku, 4 km (2 km / suunta)

Kapea metsäpolku vie läpi vanhan kangasmetsän Palotunturin huipulle, josta avautuu kauaskantoiset maisemat pohjoiseen päin. Palotunturin huipulla sijaitsee autiotupa, joka on aikoinaan toiminut palovartijan majana.

Sulan maan aikaan (kesä-lokakuu)
Kulkuaika 2-3 tuntia
Vaativuus: Helppo reitti. helppo - Keskivaativa reitti keskivaativa
Reittimerkintä: oranssit maalimerkit puissa

Lähtöpiste

Reitin lähtöpisteelle ei ole tarkkaa osoitetta, joten lue ajo-ohjeet. Navigaattorit ohjaavat väärään paikkaan hakusanalla "Palotunturi". Lähtöpisteelle johtavan tien alkuun löydät osoitteella: Lamminvaarantie, 97815 Posio. Google maps (google.com).

Lähtöpisteellä on tien oikeassa laidassa pieni levike, johon mahtuu noin 3-4 autoa. Tien vasemmalla puolella on puiset reittiviitat, joissa lukee "Palotunturi" ja "Autiotupa".

Retkeilyrakenteet

Palotunturin autiotupa, tulentekopaikka, polttopuuvaja, kuivakäymälä. Ota mukaan wc-paperia.

Nähtävää

Kauas avautuva maisema Palotunturin huipulta (korkeus 394 metriä merenpinnan yläpuolelta) pienten kitukasvuisten siperiankuusien keskeltä. Vanha aarniometsä luppokuusineen ja kelopuineen. Suolammet tunturin rinteillä. Ruska-ajan punertavat värit tunturin kasvillisuudessa elokuun lopusta syyskuun loppuun.

Reittiselostus

Kapea metsäpolku nousee loivasti kohti Palotunturin huippua ohittaen Pikku Palotunturin, joka erottuu metsän läpi polun oikealla puolella. Kokonaisnousu reitillä on 100 metriä. Reitti on paikoitellen juurakkoinen ja kivikkoinen sekä märkä pienien soiden ja suolampien läheisyydessä. Reitti kulkee Mustarinnantunturin ja Kiekkikairan luonnonsuojelualueella, joten polulla kuljetaan vanhan ja tunnelmallisen kangasmetsän keskellä.

Huomioitavaa

  • Retkeilyreitillä sekä Lamminvaarantiellä ei ole talvikunnossapitoa. Lamminvaarantiellä oleva puomi on talvisin kiinni.
  • Reittimerkinnät ovat paikoitellen kuluneet ja näkyvät huonosti, mutta polku erottuu hyvin maastosta. Ota kartta ja kompassi mukaan.
  • Reitti on paikoitellen märkä, joten vedenpitävät kengät ovat tarpeen.

Tunturin huipulla kasvaa pieniä kuusia ja mäntyjä, joiden takana kauas avautuva maisema. Maassa varpukasvillisuutta.