Palotunturin aktiviteetit

Vanha kuusimetsä. Maassa kaatuneita lahopuita mustikanvarpujen keskellä.

Ihastu Palotunturin lumoavaan ympäristöön monin tavoin. Nautiskele vanhassa metsässä kulkemisesta ja tunturin huipulle päästessäsi istahda hetkeksi tulille tai levähtämään autiotupaan.

Patikointi

Lähde päiväretkelle tai yön yli retkelle Palotunturin polulle. Edestakaisella kahden kilometrin matkalla kuljetaan polkua pitkin vanhan kuusimetsän läpi Palotunturin huipulle, jossa odottaa Palotunturin autiotupa. Tunnelmallisessa tuvassa on tilaa kahdelle henkilölle yöpyä. Pihapiiristä löytyy myös tulentekopaikka, jossa paistuvat onnistuneen retken takaavat retkieväät.

Lintujen tarkkailu

Linturetkeilyä harrastavalle Palotunturin alue tarjoaa upeita mahdollisuuksia nähdä vanhojen metsien lajistoa kuukkeleista sinipyrstöihin. Vanhoissa metsissä ja soilla viihtyvät aremmatkin lajit, ja mm. kolopesijöitä löytyy useita lajeja. 

Maisemien ja näköalojen katselu

Palotunturin huipulle (korkeus 394 MPY) päästessäsi istahda hetkeksi alas katselemaan horisonttiin avautuvaa vaaramaisemaa. Matkalla huipulle kuljetaan Pikku Palotunturin ohi, joka pilkistää vanhan aarniometsän välistä. Lähempänä huippua on pieniä suoalueita, jotka syksyisin ruskan aikaan hehkuvat kauniin oranssina.

Muut aktiviteetit 

  • Valokuvaus: Vuodenaikojen mukaan vaihteleva tunturi- ja vaaraluonto tarjoaa tilaisuuksia ikuistaa maisemia ja ilmiöitä. Vanha metsä, revontulet, suot ja tunturiluonnon elämä ovat hyvin kuvauksellisia.
  • Tähtitaivaan tarkkailu: Valosaaste ei yllä Palotunturin pilvettömälle taivaalle. Niin suojaisesta metsästä kuin tunturin huipulta paljastuu äärettömyydestä tuikkiva tähtitaivas.
  • Marjastus ja sienestys: Mustikat, puolukat ja hillat sekä variksenmarjat hivelevät makuhermoja ja palauttavat muistoja talvellakin. Tatit, haperot ja rouskut löytyvät puistosta kulkijan sienikoriin.
  • Kalastus: Järvi- ja lampivedet ovat keskellä kauniita erämaita. Niillä saa pilkkiä ja onkia jokaisenoikeuksin ympäri vuoden. Lue lisää jokaisenoikeuksista. Muilla välineillä kalastaessa on maksettava kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi).

Havumetsän keskeltä otettu kuva. Kuvassa mäntyjä ja violettina kukkivaa kanervaa.