Luonnonpuistot on perustettu ensisijaisesti luonnonsuojelua ja luonnontutkimusta varten. Niissä luonto pyritään säilyttämään mahdollisimman koskemattomana. Siksi ohjeet ja säännöt luonnonpuistossa liikkumisen osalta ovat huomattavasti tiukemmat kuin muilla suojelualueilla. Lue tarkemmin luonnonpuistoista (metsa.fi).

Patikointi

Paljakan luonnonpuistossa on 6 kilometrin pituinen ympyräreitti. Reitille pääsee Pirunkirkon pysäköintipaikalta lähtevää noin 2,5 kilometriä pitkää yhdyspolkua (osa Ilveskierrosta) pitkin. Reitin kokonaispituudeksi kertyy noin 11 kilometriä. Pitemmän retken voi tehdä jatkamalla Ilveskierrosta Paljakan matkailukeskuksen suuntaan. Muista, että luonnonpuiston alueella reitiltä ei saa poiketa.

Erävaellukset kävellen ja hiihtäen

Paljakan luonnonpuiston polulta on yhteydet laajaan polkuverkostoon Paljakan ja Ukkohallan alueilla. Polkureittejä ovat mm.  Köngäskierros ja Ilveskierros. Polkuyhteydet ulottuvat myös Hyrynsalmelle (hyrynsalmi.fi), Suomussalmelle (suomussalmi.fi) ja Puolangalle (puolanka.fi).

Latvavaaran latua pitkin voi hiihtää Pirunkirkon pysäköintialueelta Paljakan hiihtokeskukseen, mistä lähtee paljon hiihtoreittejä. Latuyhteydet ulottuvat Ukko-Hallaan, Hyrynsalmelle (hyrynsalmi.fi), Suomussalmelle (suomussalmi.fi) ja Puolangalle (puolanka.fi).

Hiihto

Paljakan luonnonpuiston polkureittiä pitkin voi hiihtää maastossa, mutta sitä ei huolleta.

Lumikenkäily

Paljakan luonnonpuiston polkureittiä pitkin voi kulkea lumikengillä, mutta sitä ei huolleta.