Patikointi

Alueella on hyvät patikointimahdollisuudet.

Saarijärven kierrokselle kannattaa lähteä Kuivajärventien varrella olevalta pysäköintialueelta. Huom! Saarijärven kiertävän polun länsipuolella olevat pitkospuut ovat huonokuntoiset eikä niitä enää uusita. 

Erävaellukset meloen ja soutaen

Vesiretkeilyreitti alkaa Murhisalon alueelta. Veneenlaskupaikka on Alanteenjärvessä Kivijärven koskien alapuolella. Siitä reitti jatkuu länteen aina Vuokkijärveen saakka. Louhenkoski on useimmiten laskukelvoton.

Erävaelluksia hiihtäen

Koko alueella voi hiihtää hangilla vapaasti muualla paitsi rajavyöhykkeellä, jolla liikkuminen ilman rajavartioviranomaisten myöntämää lupaa on kielletty.

Kalastus 

Alueen vesissä voi onkia ja pilkkiä, harjoittaa viehe- ja koukkukalastusta, atrainpyyntiä sekä ravustusta Saarijärveä lukuun ottamatta. Valtion kalastonhoitomaksun (eraluvat.fi) lisäksi useammalla kuin yhdellä vavalla kalastamiseen ja atrainpyyntiin tarvitaan Metsähallituksen Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411 (eraluvat.fi). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi).  

Metsästys

Alue kuuluu pienriistan metsästysalueeseen Itä-Suomussalmi 5604. Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta tai puhelimitse (eraluvat.fi).

Paikallisilla asukkailla on ns. vapaa metsästysoikeus.

Muut aktiviteetit

  • Lintujen tarkkailu: Saarisuo ja Saarijärvi ovat hyviä lintupaikkoja. Murhisalon linnusto on kaiken kaikkiaan edustava. Kevät on parasta lintujen tarkkailun aikaa, mutta syysmuuttokin tarjoaa nähtävää.
  • Marjastus ja sienestys: Murhisalolla saa marjastaa ja sienestää jokaisenoikeudella (ymparisto.fi). Soiden hilla- ja karpalosadot ovat joinakin vuosina oikein hyviä.
  • Uinti: Murhisalon järvissä saa uida. Kuivajärvessä on joinakin kesinä ollut leväkukintaa. Uit alueen vesissä omalla vastuulla.