Retkeilijät katsovat järvelle rannalla.Mitä Melkuttimilla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Melkuttimien alue on retkeilijöiden suosimaa retkeilymaastoa, joka on pääosin helppokulkuista ja kumpuilevaa harjuselännettä. Alueella on noin 5 km:n mittainen merkitty reitti, joka myötäilee  Iso-Melkuttimen rantoja. 

Tehdä erävaelluksia kävellen

Melkuttimien reitit ovat osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä (hameenvirkistysalueyhdistys.fi), joten pidempäänkin vaellukseen tarjoutuu oivalliset mahdollisuudet, kun suuntaa kulkunsa myös alueen ulkopuolelle. Ilvesreittiä pitkin Melkuttimilta pääsee sekä Lopen suuntaan että Tammelaan Liesjärven kansallispuistoon. Hyvä yöpymispaikka vaelluksella on Iso-Melkuttimen itäpäässä olevat huolletut laavut tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen. Myös Iso-Melkuttimen länsipuolella niemen kärjessä on laavu tulentekopaikkoineen ja kuivakäymälöineen.

Kalastaa

  • Kalastaja kalastaa rannalta. Hänen vieressään on soutuvene.Onkiminen ja pilkkiminen on sallittu jokaisenoikeudella (ymparisto.fi).
  • Alueella saa viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan luvan.
    • Lopen puolella viehekalastuslupia myyvät Räyskälän osakaskunta ja Lopen kalastusalue (lopenkalatalousalue.fi). Lopen puolella alueen järvistä ovat Yli-Mylly, Iso-Melkutin ja Valkealammit.
    • Tammelan kunnan puolella olevat järvet (Tammelan Kaitajärvi, Pikku-Kaita ja Vähä-Saarijärvi) ovat Portaan osakaskunnan omistamia vesialueita ja vieheluvat hankitaan sieltä käsin. Kalastuslupia myy Kahvio Härkäposti (Portaanraitti 1, 31340 Porras, puh.(03) 4343 066) aukioloaikoinaan.
    • Sekä Lopen että Tammelan kuntien alueelle sijoittuvat Vähä-Melkutin, Saarijärvi ja Rajalammi.
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua Melkuttimien alueella. Sopivana vuonna on mahdollista kerätä koriinsa mustikkaa ja puolukkaa. Sienisaaliiksi saa tyypillisiä kangasmetsien lajeja: rouskuja ja haperoita. Hyvänä vuonna herkkutatteja nousee pintaan runsaasti.

Uida

Melkuttimien alueella ei ole virallista, valvottua uimarantaa, mutta alueen lukuisat järvet tarjoavat hyvät mahdollisuudet uimiseen. Laitureita alueella ei ole. Etenkin Iso-Melkuttimen itäpäässä on hyvä luonnonranta, joka soveltuu uimiseen. Lisäksi järviin pistävien harjuniemien kärjistä on kohtalaisen hyvä pulahtaa uimaan.

Todella kirkkaassa vedessä uiminen on harvinaista herkkua Etelä-Suomessa, mutta Melkuttimien alueen järvissä pääsee kokemaan huikaisevia tunnelmia näkösyvyyden ollessa useita metrejä.

Sukeltaa

Alueen järvet ovat erittäin kirkasvetisiä, joten sukellusharrastukseen tarjoutuu hieno mahdollisuus. Lisätietoja: Riihimäen Urheilusukeltajat ry (riusuk.net).