Martimoaavan reitit                                                       

Martimoaavan esteetön reitti avattu retkeilijöille

(Päivitetty 2.9.2022)

Martimoaavan esteetön reitti on valmistunut ja avattu retkeilijöiden käyttöön. Hangassalmenahon pysäköintialueen ja Järviaavan välinen reitti on noin kilometrin pituinen. Alla olevassa kartassa punaiset osuudet ovat suolle rakennettua esteetöntä poikittaispitkosrakennetta. Sininen osuus on sorastettu. 

Rakennustyöt jatkuvat syksyn aikana, kun reitille rakennetaan uusi taukopaikka. Pohjatöitä on jo tehty ja uudet taukopaikkarakenteet valmistuvat myöhemmin. Rakennustyö ei estä reitillä kulkemista. 
Karttakuva rakennettavan esteettömän reitin sijainnista Hangassalmenahon lähtöpaikasta olemassaolevaa reittiä pitkin Järviaavan suuntaan luontopolun risteykseen saakka.


Retkeilyreitit ja polut

Ihminen kävelee metsäpolulla. Reitti on merkitty punaisella maalilla puun runkoon.

Reittien lähtöpisteet

Luontopolku

 • Hangassalmenahon pysäköintialueelta lähtee rengasmainen 3 kilometrin mittainen lasten satuaiheinen luontopolku. Luontopolun kiertosuunta on myötäpäivään. Reitti on tasainen ja suurimmaksi osaksi pitkostettu. Reitin varrella on lintutorni, josta voi ihailla suomaisemaa. 
  • Palvelut: Pysäköintialueella on laavu, kuivakäymälä ja jätepiste.

Retkeilijä kulkee suolla pitkospuita pitkin. Suolla kasvaa pieniä puita ja tupasvilloja.

Muut reitit

 • Martimoaavan vaelluspolku, 12,8 km kulkee Martimoaavan soidensuojelualueen halki. Pitkospuita on matkasta noin 8,5 km ja metsäisillä osuuksilla on selkeä polku ja punaiset maalimerkit. Kivaloiden päässä reitti kulkee pari kilometriä vanhaa talvitien pohjaa pitkin. Reitin varrella näkee niin rimmikkoista ja aavaa aapasuota kuin rehevää lehtokorpeakin. Reitin voi kävellä päivässä tai yöpyä sen varrella autiotuvissa.
  • Palvelut: Reitin varrella on Koivuselän autiotupa ja Saunasaaren autiotupa. Reitin päissä molempien pysäköintialueiden yhteydessä on laavu, kuivakäymälä ja jätepiste. Reitin kolmas laavu sijaitsee Martimojärvestä luoteeseen
 • Keski-Penikan näkötornin reitti, 2 km/suunta on lyhyt, mutta vaativa reitti Keski-Penikan laella sijaitsevalle näkötornille. Auto kannattaa jättää Jääkärikämpän kohdalla olevalle pysäköintialueelle (ennen Kivaloiden lähtöpaikkaa). Siitä kävellään soratietä noin 0,5 km luoteeseen, kunnes tieltä on viitta palotornille. Alkumatkan reitti kulkee helppokulkuista tienpohjaa pitkin kavuten Keski-Penikan rinnettä ylöspäin. Loppumatkasta noin 0,5 km on kivikkoista ja louhikkoista kapeaa polkua, jonka reitti on merkitty oranssilla maalilla maastoon. Näkötorni on entinen palovartijan torni, josta avautuu upeat maisemat joka ilmansuuntaan. Taukoa voi viettää näkötornin juurella Kivalon autiotuvalla.

Vaaran rinteellä on kivirakkaa. Taustalla maisema, jossa on metsää, suota ja metsäisä vaaroja.

 • Järviaavan reitti, 9 km kulkee ympyräreittinä Järviaavan ympäri ja sen suositeltava kiertosuunta on myötäpäivään. Reitillä on helppo tutustua upeaan suoluontoon; ihailla avaria maisemia, tutkia monipuolista kasvilajistoa tai bongailla lintuja. Reitti on merkitty puihin keltaisilla maalimerkeillä, joita kannattaa seurata huolellisesti. Kosteimmat kohdat reitillä on pitkostettu. Reitti alkaa Hangassalmenahon pysäköintialueelta ja kulkee ensimmäiset 4,4 km Martimoaavan vaelluspolkua pitkin. Poropellonahossa Järviaavan reitti erkanee oikealle. Järviaavan reitti liittyy lopussa lasten luontopolulle, jota pitkin matkaa lähtöpaikalle on 400 metriä.
  • Palvelut: Reitin lähtöpaikalla on laavu, kuivakäymälä ja jätteiden keräyspiste. Reitin varrella on Martimojärven laavu, joka sijaitsee Martimojärvestä luoteeseen.

Pitkospuureitti kulkee vetisen avosuon läpi. Suolla kukkiva tupasvillat ja taustalla on metsäinen kumpu. Sää on pilvipoutainen.

Hiihtoreitti

 • 36 km:n pituinen, Keminmaan kunnan ylläpitämä Lautiosaari - Puukkokumpu -hiihtoreitti kulkee alueen länsiosan halki. Reitti toimii kesäisin vaellusreittinä.
  • Palvelut: Kaltiolammin autiotupa ja soidensuojelualueen rajalla sijaitseva laavu ovat hiihtoreitin varrella.

Moottorikelkkailu-ura

 • Kemistä lähtevä Ranua - Rovaniemi -reittiin yhtyvä moottorikelkkaura kulkee Martimoaavan länsiosan halki. Moottorikelkkailu-ura käy Kivalon lähtöpisteessä Martimoaavan pohjoisreunalla. Uran sijainti löytyy Metsähallituksen urakartasta (eraluvat.fi). Metsähallituksen sivuilta löytyy myös tietoa uraluvista (eraluvat.fi).