Kulhanvuoren reitit

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

  • Kulhanvuoren luonnonsuojelualueella on vain yksi pysäköintialue Iso Musta -järven lähellä, josta on yhteyspolku luontopolun alkuun. Ajo-ohje pysäköintialueelle.
  • Talvella pysäköintialueelle asti ei lumitilanteesta riippuen välttämättä pääse autolla. Hiihto- tai lumikenkäretken voi tällöin aloittaa esimerkiksi Konttimäentieltä tai Pirttipuron myllyltä.

Luontopolut

  • Kivinen ja jyrkkä polku metsässä.Kulhanvuoren luontopolku 3,2 km (yht. 4,2 km) lähtee Kulhanvuoren tulentekopaikalta Iso-Musta -järven rannalta. Pysäköintialueelta Kulhanvuoren tulentekopaikalle tulee yhteen suuntaan matkaa 500 m maakuntauraa pitkin, mikä nostaa kokonaiskävelymatkan 4,2 kilometriin. Luontopolku on merkitty maastoon oransseilla maalimerkinnöillä. Polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa noin puolitoista tuntia. Polku on osittain vaikeakulkuinen jyrkkien mäkien takia. Erityisesti laskeutuminen Syväojanrotkoon on vaativa polun jyrkkyyden ja epätasaisuuden vuoksi. Luontopolun varrella on kohdeopasteita, jotka esittelevät Kulhanvuoren luontoa ja historiaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
    • Lähtöpaikka: Kulhanvuoren tulentekopaikka, jonne tulee pysäköintialueelta 500 m kävelyä maakuntauraa pitkin
    • Palvelut: Kulhanvuoren tulentekopaikka ja kuivakäymälä Iso-Mustan rannalla
    • Nähtävää: Kulhanvuori, Kulhankoski, Syväojan rotko

Muut reitit

  • Keski-Suomen maakuntaura. Luonnonsuojelualueen halki kulkee sinisillä maalimerkeillä merkitty vaellusreitti, Keski-Suomen maakuntaura. Maakuntauraa on Keski-Suomessa n. 400 km ja se on paikoin kokonaan hävinnyt maastosta. Maakuntaura on kunnostettu Saarijärven kaupungin (saarijarvi.fi) ja Kannonkosken (kannonkoski.fi) välillä, mutta Kulhanvuoren alueella ura ei suurimmalta osin ole kunnossa. Kulhanvuoressa maakuntauran pohjaa hyödynnetään kuitenkin kesällä kävelyreittinä pysäköintialueelta tulentekopaikalle ja talvella hiihtoreitin pohjana.

Hiihtoreitit

Talvisin Kulhanvuoren alueella on Konttimäen kyläyhdistyksen ylläpitämä erämaahiihtolatu, joka kulkee osittain maakuntauran pohjaa. Hiihtoreitti lähtee Konttimäen koululta ja kulkee Pirttipuron myllyn kautta Kulhanvuoren tulentekopaikalle. Sieltä reitti jatkaa kiertäen Syväojanrotkon sen luoteispuolelta Sarasuolle ja palaa Rasinkankaan talojen kautta Etelämäen taloille, josta pääsee takaisin Konttimäen koululle. Suositeltava lyhyt hiihtoreitti on esimerkiksi Konttimäentieltä Pirttipuron myllylle ja sieltä Kulhanvuoren tulentekopaikalle ja samaa reittiä takaisin (yht. 5,5 km). Hiihtoreitillä on kaikkiaan pituutta arviolta 20 km ja sitä ylläpidetään tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.