Ohjeita Hierkonpolulla liikkumiseen

Alueella on sallittua

Rajoitettua

Kiellettyä

  • avotulen teko maastopalovaroituksen aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  
  • maa-ainesten ottaminen tai maa- tai kallioperän vahingoittaminen.
  • luonnonvaraisten selkärankaisten eläinten tappaminen, pyydystäminen ja hätyyttäminen sekä niiden pesien hävittäminen, samoin selkärangattomien eläinten pyydystäminen ja kerääminen.
  • puiden, pensaiden ja muiden kasvien tai niiden osien ottaminen ja vahingoittaminen.
  • lemmikkieläinten vapaana pitäminen.
  • roskaaminen ja rakenteiden vahingoittaminen.
  • muita ihmisiä häiritsevä toiminta.
  • muut toimenpiteet, jotka saattavat muuttaa alueen luonnontilaa tai vaikuttaa epäedullisesti sen kasvillisuuden tai eläimistön säilymiseen.

Ennakkovarustautuminen

Suunnittele retkesi huolellisesti ja hanki tietoa paikallisista oloista, niin saavutat parhaan luontoelämyksen.

Turvallisuus

Matkapuhelimien kuuluvuus

  • Vaikka Suomen matkaviestinverkot ovatkin kattavia, kansallispuiston alueella voi olla katvealueita. Tarkista matkaviestinverkon kattavuus omalta puhelinoperaattoriltasi. Lisäksi aina on paikkoja, joissa matkapuhelin ei toimi tai puheluissa on häiriöitä. Tällaisissa tilanteissa saattaa auttaa esim. hakeutuminen muuta maastoa korkeammalle, avoimelle paikalle ja/tai puhelimen SIM-kortin poistaminen hätäpuhelun ajaksi. Kannattaa myös ottaa huomioon, että erilaisten matkapuhelimien välillä on eroja kuuluvuudessa.
  • Kannattaa pitää puhelin lämpimänä sekä ruokaa ja juomaa mukana. Tietyt puhelinmallit eivät toimi pakkasessa, joten reittisuunnitelma aikatauluineen on hyvä ilmoittaa jollekin. Jotta matkapuhelimesta ei loppuisi virta, ota mukaan esimerkiksi varavirtalähde, vara-akku tai vanha puhelin, jossa on toimiva akku.

Varusteet

  • Pukeutumisessa ja muussa varustautumisessa kannattaa ottaa huomioon alueen tuulisuuden lisäksi puutiaisten eli punkkien esiintyminen. Puutiaisten kautta voi sairastua borrelioosiin sekä puutiaisaivotulehdukseen (TBE), joten punkkitarkastus kannattaa tehdä päivän päätteeksi. Punkkipihdit on myös hyvä olla mukana. Lue lisää (reumaliitto.fi).

Hätänumero 112

Jos joudut retkelläsi hätään, esimerkiksi eksyt, loukkaannut tai havaitset maastopalon, soita numeroon 112. Tarkemmat ohjeet hätätilanteisiin.

112 Suomi -sovellus.

Lataa puhelimeesi 112 Suomi-sovellus (112.fi). Kun hätäpuhelu soitetaan 112 Suomi -sovelluksen kautta, niin hätäkeskuspäivystäjä saa automaattisesti tiedon soittajan sijainnista.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää