Patikointi Erävaellus Tutustua luontopolkuun Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Marjastus ja sienestys Pyöräily Maastoratsastus Hiihto huolletulla ladulla Hiihto maastossa

Mitä Hämeenkankaalla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Hämeenkankaan helppokulkuiset maastot tarjoavat retkeilijälle hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen niin kesällä kuin talvellakin. Reittiverkoston, jonka kokonaispituus lasketaan kymmenissä kilometreissä, varrella on lukuisia laavuja ja kotia. Paikoin polku- ja tieverkosto risteilee niin tiheään, että retkeilijällä on hyvä olla apunaan ulkoilukartta.

Hämeenkankaan kumpuileva maasto kutsuu kulkijaa. Kuva: Terttu Konttinen

Tehdä erävaelluksia kävellen

Hämeenkankaan merkityillä reiteillä polkuja riittää päivän ja jopa parinkin vaelluksiin. Varsinaisia rengasreittejä ei kaikkialla alueella ole, joten paikoin retkeilijän on kuljettava samaa reittiä mennen tullen. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavuilla, hotellissa sekä matkailukeskuksessa.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

  • Satumainen Kuninkaanlähde sijaitsee yksityismaalla, jossa kulkua on rajoitettu. Kuva: Terttu Konttinen

    Jämikeskuksen läheisyydessä sijaitsevasta näköalatornista avautuvat komeat näköalat ympäristöön. Torni ei ole Metsähallituksen hoidossa.
  • Koivistonvati on upea suppa eli harjukuoppa. Supasta saa parhaimman käsityksen sen reunalla sijaitsevalta Koivistonvadin keittokatokselta.
  • Uhrilähde on seudun tunnetuimpia nähtävyyksiä.
  • Myös Kuninkaanlähteen historia nähtävyyskohteena ulottuu vuosisatojen taakse.
  • Niiniharjun lehmusmetsikkö on rehevä poikkeama muuten karummassa harjuluonnossa.

Tutustua luontopolkuun

Hämeenkankaalla on kaksi opastetauluin varustettua luontopolkua. Metsäntutkimuslaitoksen luontopolku esittelee metsän tutkimustoimintaa. Yksityismaalla kul

kevalla Vaarinnevankeitaan luontopolulla tutustutaan suoluontoon ja alueen historiaan. Uusien polkureittien ja reittimerkintöjen suunnittelu on käynnissä.

Hiihtää huolletulla ladulla

Hämeenkankaan ylängöllä lumitilanne on poikkeuksellisen hyvä läpi talven. Lumi sataa useimmiten jo marraskuussa ja hiihtokelit jatkuvat usein vielä huhtikuussa. Hämeenkangas on harjumaastoa, jolla on suuriakin korkeuseroja, ja se sopii erinomaisesti maastohiihtoon. Latuverkostoa Hämeenkankaan alueella on yhteensä noin reilut 100 kilometriä.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Runsaan latuverkoston vuoksi Hämeenkankaalla voi tehdä yön yli kestäviä hiihtoretkiä. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavuilla, hotellissa sekä Jämikeskuksessa.

Pyöräillä

Hämeenkankaan hyväpohjaiset maastot ja korkeuserot sopivat hyvin maastopyöräilyyn. Erilaisia teitä ja polkuja risteilee maastossa runsaasti. Aluetta halkoo myös kaksi valtakunnallista pyöräilyreittiä.

Ratsastaa

Hämeenkankaan teillä ja poluilla saa ratsastaa Hämeenkankaan ulkoilukarttaan merkityillä ratsastusurilla.

Marjastaa ja sienestää

Hämeenkankaan alueella voi marjastaa ja sienestää jokamiehen oikeuksin ja puolustusvoimien harjoitusrajoitukset huomioon ottaen. Kangasmailta löytää lähinnä puolukkaa ja mustikkaa.

Uida

Kuninkaanlähteellä on SF-Caravan Satakunta ry:n maauimala.

Yhteistyötahojen palveluja Hämeenkankaassa