Mitä Hämeenkankaalla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Hämeenkankaan helppokulkuiset maastot tarjoavat retkeilijälle hyvät mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen niin kesällä kuin talvellakin. Reittiverkoston, jonka kokonaispituus lasketaan kymmenissä kilometreissä, varrella on lukuisia laavuja ja kotia. Paikoin polku- ja tieverkosto risteilee niin tiheään, että retkeilijällä on hyvä olla apunaan ulkoilukartta.

Aurinkoinen mäntymetsä, jossa pohjakerroksen peittää sammal.

Tehdä erävaelluksia kävellen

Hämeenkankaan merkityillä reiteillä polkuja riittää päivän ja jopa parinkin vaelluksiin. Varsinaisia ympyräreittejä ei kaikkialla alueella ole, joten paikoin retkeilijän on kuljettava samaa reittiä mennen tullen. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavuilla, hotellissa sekä matkailukeskuksessa.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

  • Kesäinen lähde, jota ympäröivät puut sekä muu metsän kasvillisuus.Jämikeskuksen läheisyydessä sijaitsevasta näköalatornista avautuvat komeat näköalat ympäristöön. Torni ei ole Metsähallituksen hoidossa.
  • Koivistonvati on upea suppa eli harjukuoppa. Supasta saa parhaimman käsityksen sen reunalla sijaitsevalta Koivistonvadin keittokatokselta.
  • Uhrilähde on seudun tunnetuimpia nähtävyyksiä.
  • Myös Kuninkaanlähteen historia nähtävyyskohteena ulottuu vuosisatojen taakse.
  • Niiniharjun lehmusmetsikkö on rehevä poikkeama muuten karummassa harjuluonnossa.

Tutustua luontopolkuun

Hämeenkankaalla on kaksi opastetauluin varustettua luontopolkua. Metsäntutkimuslaitoksen luontopolku esittelee metsän tutkimustoimintaa. Yksityismaalla kulkevalla Vaarinnevankeitaan luontopolulla tutustutaan suoluontoon ja alueen historiaan. Uusien polkureittien ja reittimerkintöjen suunnittelu on käynnissä.

Hiihtää huolletulla ladulla

Hämeenkankaan ylängöllä lumitilanne on poikkeuksellisen hyvä läpi talven. Lumi sataa useimmiten jo marraskuussa ja hiihtokelit jatkuvat usein vielä huhtikuussa. Hämeenkangas on harjumaastoa, jolla on suuriakin korkeuseroja, ja se sopii erinomaisesti maastohiihtoon. Latuverkostoa Hämeenkankaan alueella on yhteensä noin reilut 100 kilometriä.

Kaksi ihmistä hiihtämässä lumisessa metsässä.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Runsaan latuverkoston vuoksi Hämeenkankaalla voi tehdä yön yli kestäviä hiihtoretkiä. Matkan varrella voi yöpyä teltassa, laavuilla, hotellissa sekä Jämikeskuksessa.

Pyöräillä

Hämeenkankaan hyväpohjaiset maastot ja korkeuserot sopivat hyvin maastopyöräilyyn. Erilaisia teitä ja polkuja risteilee maastossa runsaasti. Aluetta halkoo myös kaksi valtakunnallista pyöräilyreittiä.

Laavun edessä on polkupyörä.

Ratsastaa

Hämeenkankaan teillä ja poluilla saa ratsastaa Hämeenkankaan karttaesitteeseen (pdf 1.7 Mt, julkaisut.metsa.fi) merkityillä ratsastusurilla.

Marjastaa ja sienestää

Hämeenkankaan alueella voi marjastaa ja sienestää jokaisenoikeuksin ja puolustusvoimien harjoitusrajoitukset huomioon ottaen. Kangasmailta löytää lähinnä puolukkaa ja mustikkaa.

Uida

Kuninkaanlähteellä on SF-Caravan Satakunta ry:n maauimala.