Hailuodon merellinen ympäristö tarjoaa mahdollisuuksia ympäri vuoden. Kesällä kutsuvat hiekkarannat, retkipolut ja marjametsät. Mökkeily, veneily ja kalastus ovat suosittuja harrastuksia. Syksyllä tulevat eränkävijät ja talvella jäinen meri houkuttelee pilkkijöitä, hiihtäjiä ja kelkkailijoita.

Nähtävyydet ja näköalat

Hailuodon saari on kansallismaisemaa. Maisemaan hallitsevat meri ja rannat hiekkadyyneineen sekä sisämaan karut jäkälää kasvavat harjut. Saarella on myös paljon perinteisiä rakennuksia ja pihapiirejä.

Marjaniemi on sijaitsee saareen länsipäässä ja on suosittu kohde. Marjaniemessä sijaitsee vierasvenesatama ja vanha luotsiasema toimii nykyään hotellina. Pihapiirissä on Marjaniemen majakka. Hailuodon retkeilyreitti kulkee Marjaniemen kautta. Muita Hailuodon nähtävyyksiä ovat mm. Keskiniemen pooki pohjoisrannalla, palaneen puukirkon tilalle rakennettu uusi kirkko ja Kniivilän paikallismuseo. Meriluoto ja Merisilta -lauttoja voi pitää Hailuodon nähtävyyksinä.

Lintujen tarkkailu

Hailuoto on suosittu lintujen tarkkailukohde. Kirkkosalmi on ruovikkoinen merestä kuroutunut sisäjärvi kuntakeskuksen lähellä. Metsähallituksen ylläpitämä Kirkkosalmen lintutorni on Oulun seudun parhaita keväisen petolintumuuton seuraamispaikkoja. Tornin alatasanne on esteetön ja sinne pääsee nousemaan pitkää luiskaa pitkin. Tornin vieressä on myös esteetön nuotiopaikka ja ulkokäymälä. Pesimälajisto on poikkeuksellisen runsas: esimerkkeinä kaulushaikara, ruskosuohaukka ja harmaasorsa. 

Näkymä Kirkkosalmen lintutornilta. Edessä aukeaa järven rantaniittymaisemat, kauempana näkyy metsikköä.

Kalastus ja metsästys

Hailuodossa voi kalastaa sekä ongella, vieheellä että seisovilla pyydyksillä. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi. Hailuoto on suosittu erityisesti vesilinnun metsästäjien keskuudessa. Sorsajahdin aloituspäivä kerää saarelle suuren joukon metsästäjiä.

Muut aktiviteetit

  • Kävely merkityillä reiteillä: Patikkaretkellä saaren monipuolinen maasto ja kauniit näköalat palkitsevat vaivannäön. Hailuodon kunnan retkeilyreitit (hailuoto.fi).
  • Pyöräily: Hailuoto on suosittu pyöräilykohde, jonka voi hurauttaa vauhdikkaasti päästä päähän tai poiketa polkemaan idyllisille pikkuteille.
  • Hiihto: Hyypän maastossa ja kirkonkylällä on eripituisia kunnan ylläpitämiä latuja.
  • Lumikenkäily: Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua alueeseen eri näkökulmasta.
  • Melominen: Hailuoto on hieno merimelontakohde jo hieman kokemusta omaaville harrastajille. Merellä melottaessa sää on otettava huomioon.  
  • Uinti: Hailuoto on tunnettu laajoista hiekkarannoistaan ja dyyneistään. Hailuodon rannat ovat luonnonrantoja, joita ihmiset saavat käyttää jokaisenoikeudella.
  • Geokätköily: Geokätköjä (geocache.fi) on Marjaniemessä ja kirkonkylällä sekä rannoilla eri puolilla saarta.

Aurinkoinen päivä Marjaniemen hiekkarannalla. Auringonottajia makoilee rannassa ja meressä näkyy uimareita.