Joutsentanssia Lentualla

(Päivitetty 24.7.2018)  
Heinä-elokuun vaihteessa, jos liikut Lentuan saarilla, sinun on mahdollista nähdä nuorten ihmisten tanssivan vedessä, hiekalla, kalliolla. Et näe näkyjä tai ole tullossa hulluksi, vaan meneillään on Joutsentanssi-festivaali, jossa tanssijat uppoutuvat Lentuan luonnon ihmeisiin 3 päivän ajan. Siitä inspiroituneena he luovat tanssiteoksen, joka on nähtävissä lauantaina 4.8. klo 19.00 Kuhmo-talossa.
Lue lisää Joutsentanssista (www.joutsentanssi.fi).

Lentuan luontotupa myydään poissiirrettäväksi 

(Päivitetty 13.6.2018)
Viime keväänä Lentuan luontotuvalla paljastuneen vesivahingon myötä Metsähallituksen Luontopalvelut on pohtinut luontotuvan tulevaisuutta kokonaisuutena ja päättänyt myydä sen poissiirrettäväksi. Luontotupa on nyt myytävänä Huutokauppa.com-sivustolla. Myynnistä vastaa Metsähallituksen Kiinteistökehitys. Tutustu myynti-ilmoitukseen (www.huutokaupat.com).

Metsä roihuaa hallitusti Lentuan rannalla ja Iso-Palosella

(Päivitetty 25.5.2018)
Tuli on olennainen osa boreaalisten metsien luontaista kehityskulkua. Koska metsäpalot torjutaan nykyisin tehokkaasti, paahdeympäristöjä ei pääse syntymään luontaisesti. Valtakunnallisessa Paahde-LIFE-hankkeessa (2014–2020) tehdään luonnonhoidollisia ennallistamispolttoja, joilla pyritään jäljittelemään luontaisia metsäpaloja.

Metsien ennallistamispolttoja ja muita luonnonhoidollisia polttoja tehdään kautta Suomen yhteensä 69 kohteella. Näistä kaksi on Kuhmossa, toinen Iso-Palosen - Maariansärkkien luonnonsuojelualueella, toinen Lentuan luonnonsuojelualueella. Molemmissa poltetaan metsää alle 10 hehtaarin alalla. Poltot tehdään alkukesällä, mutta tarkka ajankohta määräytyy säiden mukaan.
Lue tarkemmin Paahde-LIFE -hankkeesta.

Lentuankosken möljän pitkokset edelleen huonossa kunnossa

(Päivitetty 25.5.2018)
Lentuankosken kivimöljän päällä olevat pitkokset ovat paikoin erittäin huonossa kunnossa. Möljän pitkoksista vastaa Liikennevirasto ja se onkin asentanut möljälle kulkukiellosta kertovia tauluja. 

Pitkosten korjausta on pyydetty jo pitkään. Aikataulua korjaukselle ei kuitenkaan ole ilmoitettu.

Lentuan kota vuokrattavissa yksityiskäyttöön

(Päivitetty 25.5.2018)

Lentuan luontotuvan yhteydessä olevaa kotaa vuokrataan edelleen yksityiskäyttöön. Katso tarkemmat tiedot Lentuan vuokrakodasta täältä

Varaukset hoituvat Eräluvat.fi -sivujen verkkokaupasta tai valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai Kuhmon luontokeskus Petolasta, puh. 0206 39 6380.

Lentuan kodan vuokra on 35 €/päivä. Kodalla ei ole yöpymismahdollisuutta.

Vesivahingon vuoksi Lentuan luontotupa pois käytöstä

(Päivitetty 25.5.2018) 
Lentuankosken niskalla sijaitsevassa Lentuan luontotuvassa paljastui vesivahinko keväällä 2017 ja se on ollut pois käytöstä siitä lähtien. Vahingon syytä ja laajuutta on selvitelty ja lopputulemana on päätetty, että tupa myydään poissiirrettäväksi. Myynnin hoitaa Metsähallituksen Kiinteistökehitys ja siitiä ilmoitellaan tarkemmin myöhemmin. 

Kaarneenkosken vesialueet rauhoitettu kalastukselta

(Päivitetty 12.7.2017)  
Kaarneenkosken vesialueet on rauhoitettu toistaiseksi kaikelta kalastukselta luontaisen järvitaimenkannan elvyttämiseksi. Rauhoitusalue sisältää Iivantiiran osakaskunnan ja Metsähallituksen vesialueita.

Iivantiiran osakaskunnan yleinen kokous on päätöksellään rauhoittanut Kaarneenkoskella osakaskunnan vesialueet. Valtion vesialueella rauhoitus perustuu Metsähallituksen päätökseen.

Lehtosaaren autiotuvan savusauna muutettu jatkuvalämmitteiseksi

(Päivitetty 29.6.2017)   
Lentuan luonnonsuojelualueella sijaitsevan Lehtosaaren autiotuvan saunaan on vaihdettu jatkuvalämmitteinen kiuas. Muutokseen päädyttiin mm. polttopuukulutuksen ja paloturvallisuuden vuoksi.

Muutostyöt tehtiin talkootyönä Kuhmon Melojien kanssa. Lue tarkemmin Lehtosaaren töistä Luontoon.fi -uutisesta.