Retkeilyreitit ja polut

Reitin lähtöpiste

Esteettömät reitit

  • Auttikönkään pysäköintialueelta lähtee noin 50 metriä pitkä ja noin metrin leveä esteetön pitkospuureitti Uittopirtille. Pysäköintialueelta johtaa myös lyhyempi esteetön pitkospuureitti Auttikönkään rotkon reunalle levikkeelle, josta pääsee ihailemaan köngästä. Auttikönkään esteettömät reitit on luokiteltu vaativaksi pyörätuolireitiksi (reitin pituuskaltevuus yli 8 %), joten liikkumiseen reiteillä voi tarvita avustajaa.
    • Palvelut: Liikuntaesteisten taukopaikoiksi soveltuvat Uittopirtti ja pysäköintialueen viereinen laavu. Pysäköintialueella on liikuntaesteisille soveltuva kuivakäymälä.

Luontopolku

  • Palvelut: Polun varrella on kaksi tulentekopaikkaa. Ensimmäinen sijaitsee pysäköintialueen vieressä ja toinen polun puolivälissä, riippusillan läheisyydessä. Polunvarren tulentekopaikalla on kuivakäymälä ja sateensuojaksi rakennettu laavu. Pysäköintialueen vieressä oleva tulentekopaikka on varustettu kuivakäymälällä, laavulla sekä liikuntaesteisiä palvelevin varustein.
  • Nähtävää: Polun varrella on luonnosta kertovia kohdeopasteita, joten polun kiertämiseen kannattaa varata aikaa pari tuntia. Könkäänvaaran laella on luontotorni.
  • Auttikönkään padolta nousevien metalliritiläportaiden reunaan on laitettu koirille oma laudoitus. Kurun ritiläkävelysillat ja -portaat pääsee kiertämään ylempää polkua pitkin. Kiertoreitille on asennettu opasteet.
  • Huomioithan että reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Luontopolku soveltuu talvisin lumikenkäilyyn, mutta huomioi että etenkin portaikot voivat olla hyvin liukkaat.

Riippusilta. Kuva: Sulo Norberg

  • Auttikönkään luontopolku on noin 3,5 km pitkä maastoon merkitty rengaspolku. Polku kulkee Auttijoen molemmin puolin vaihtelevassa ja suhteellisen vaativassa maastossa. Helpotukseksi rinteisiin on rakennettu rappuset ja levähdyspaikkoja. Alueen korkeimman kohdan, Könkäänvaaran laelle, kiipeäminen palkitaan, sillä huipulla on luontotorni, josta avautuu upeat maisemat. Kuivalla säällä polulla selviää ilman kumisaappaita. Auttijoki ylitetään riippusiltaa pitkin.

 

Retkikartta.fi: Auttiköngäs

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 2,7 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.