Mitä Täktomin merenlahtien alueella voi tehdä?

Tarkkailla lintuja

Kauas merelle työntyvä Hankoniemi on tärkeä lintujen muuttoa ohjaava väylä. Pitkään sulana pysyvä meri houkuttelee lintuja levähtämään matalilla lahdilla. Niinpä Täktomin merenlahdet kuuluvat valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan. Täktomin merenlahtien (Täktbukten, Västerfjärden ja Österfjärden) ohella Hankonimen etelärannan muutkin lahdet tarjoavat aitiopaikan lintujen tarkkailuun. Svanvikin alueella on lintutorni ja Högholmenin yksityisellä luonnonsuojelualueella on Högholmenin kalliosaaren laelle johtava luontopolku. Hankoniemen eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Uddskatanin luonnonsuojelualue on myös tunnettu linnuistaan ja siellä toimii Hangon lintuasema (tringa.fi).

Syksyinen rantaniitty. Taustalla metsää ja taivaalla pilviä.

Täktomin puoliavoin mosaiikki on linnuille houkutteleva levähdysalue. Alueella näkee lintuja ympäri vuoden, mutta erityisen runsaasti muuttoaikoina. Silloin Täktomin merenlahdilla voi havaita satoja kahlaajia ja lukuisia puolisukeltajia. Laulu-, kyhmy- ja pikkujoutsenet kurottelevat ruokaa matalan lahden pohjasta. Petolintuja kuten hiiri-, mehiläis- ja varpushaukkoja sekä kotkia näkee syöksähtelemässä taivaalla. Monet uhanalaiset tai harvinaiset lajit ovat edustettuina: Täktomilla voi nähdä esimerkiksi nuolihaukkoja, tyllejä ja lapinsirrejä. Kobbenin kalliosaari on oivallinen paikka katsella kaukoputkella lintuja Täktbuktenilla.

Täktomin kylän alueella lintuja kannattaa käydä katsomassa myös lentokentän luoteispuolella sijaitsevasta lintutornissa. Itse lentoliikennealueella kulkeminen on kielletty, mutta lentokentän voi kiertää seuraamalla huoltoreittiä, joka kulkee kiitotien kaakkoisreunalla. Auton voi jättää Metsähallituksen rakentamalle pysäköintialueelle 200 metriä lentokentästä. Tämä sama pysäköintialue palvelee myös Täktomin merenlahdilla vierailevia.

Lisätietoja Hankoniemen lintukohteista voi lukea Tringa ry:n julkaisemasta Uudenmaan lintupaikkaoppaasta ja Suomen Birdlifen (birdlife.fi) sivuilta.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Hankoniemen alueella (visithanko.fi) on runsaasti nähtävyyksiä, jotka on helppo yhdistää vaikkapa linturetken ohjelmaan: suomalaisten ja venäläisten linnoituslaitteet, Täktomin kylän kulttuurimaisema ja jääkauden aikaiset hiidenkirnu-
muodostelmat.

Kobbenin kalliosaari Täktbuktenilla tarjoaa hyvän näköalapaikan merelle ja lahdelle. Näköaloja ja lintuja voi katsella myös Svanvikin lintutornista tai Högholmenin kalliosaaren laelta.

 

Etualalla kallio. Kallion takana vesialue, jonka rannassa pieni mökki. Taustalla niittyä sekä metsää.

Kalastaa

Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokaisenoikeudella (ymparisto.fi). Alueella saa viehekalastaa kalastonhoitomaksulla (eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Merialueen vapaluvan, lupa-alue 7412 (eraluvat.fi). Metsähallituksen vapaluvan ja kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi)Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.