Patikointi Veneily Purjehtia Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontopolkuun tutustuminen Hiihto maastossa Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys

Mitä Rahjassa voi tehdä?

Kuva Jussi Riikonen

Meloa ja soutaa

Rahjan saaristo on rannikkomerialuetta. Saaret sijaitsevat lähellä toisiaan, joten soutuveneellä tai melomalla on kätevintä tutustua alueeseen.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Moottoriveneellä voi liikkua parhaiten veneväylillä. Väylien ulkopuolella on oltava erityisen varovainen, sillä alue on hyvin matalaa ja karikkoista. Purjehtimiseen on parhaimmat mahdollisuudet suuremmilla selillä, avomeren tuntumassa.

Tarkkailla lintuja

Keväisin ja syksyisin matalalla merialueella liikkuu valtavia lintumääriä. Konikarvon kalasatamassa on lintutorni, jonka lähettyvillä on opastuskatos.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Saarilla voi tutustua vanhoihin kalastajakyliin sekä Hevoskarin muinaisjäännökseen, jatulintarhaan.

Hiihtää maastossa

Talvella saaristossa on mukava hiihdellä jäällä ja saarissa. Saaristo onkin paikallisten ja lähiympäristön asukkaiden suosima hiihtokohde. Kevättalvisin saaristossa järjestetään hiihtotapahtuma, jota varten tehdään latu. Varsinaisia ylläpidettyjä latuja alueella ei ole.

Kalastaa

  • Onkiminen ja pilkkiminen on jokamiehen oikeudella sallittu kaikilla vesialueilla.
  • Viehekalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi)
  • Rahjan kalastusalue kuuluu Kalastakalajoella-yhteislupa-alueeseen (kalastakalajoella.fi).
  • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Rahjan saaristo kuuluu Rahjan pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue nro 5633). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eraluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua. Alue on suosittu etenkin tyrnin poiminta-alueena, mutta tavanomaisempia mustikkaa ja puolukkaa kasvaa saarissa yleisesti. Hienoaromista mesimarjaa voi hyvällä onnella myös löytää saarista.

Tyrnin aromikkaiden marjojen poiminta on sallittua syyskuusta alkaen. Kuva: Hannu Tikkanen

Uida

Useimmilta rannoilta pääsee uimaan, joskin rannat ovat melko kivisiä. Varsinaisia virallisia uimarantoja ei alueella ole.

Yhteistyötahojen palvelut Rahjan saaristossa

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).