Retkeilyreitit ja polut

Alueella on merkittyjä reittejä yhteensä 13 km. Reittimerkintänä on opasteissa oranssi ympyrä. Reitit ovat helppokulkuisia, vaikka Iso-Valkeisen kierrolla onkin nousuja harjujen päälle. Suo- ja kosteikkoalueilla on kulkijoille pitkospuut.

Reittien lähtöpisteet

  • Reiteille on helpointa lähteä Iso-Valkeisen opastuspisteeltä.
  • Peurajärven virkistysalue rajautuu pohjoisosaltaan Hiidenportin kansallispuistoon, jonne johtaa Mäntyjärven kierrolta yhdyspolku.

Ympyräreitit

Etualalla muutama puu veden äärellä. Vastarannalla havumetsää.

  • Iso-Valkeisen kierto, 6 km, on aluksi yhteneväinen Mäntyjärven kierron kanssa noin kilometrin verran aina Mäntyjärven laavulle asti. Kiertosuunta on myötäpäivään. Maasto on helppokulkuista mäntykangasta. Mäntyjärven lahden pohjoiskärjen kohdalla Iso-Valkeisen kierto kääntyy noudattelemaan lahden länsirantaa. Iso-Valkeisen tulentekopaikalta reitti vie pikkutietä pitkin Hakolammelle, jonka jälkeen se kumpuilee läpi Valkeisten kauniiden harjumaisemien. Vesi siintää harjupoimujen molemmin puolin. Harjujaksolta laskeuduttuaan ympyräreitti palaa Iso-Valkeisen opastustaululle. Reittimerkintänä on opasteissa oranssi ympyrä. Ohjeellinen kiertoaika on noin 2 tuntia. Iso-Valkeisen kierrolta lähtee pistopolku Kärnänkivelle. Matkaa on edestakaisin 1,6 km.
    • Palvelut: Virkistyskalastusalue (lupa-alue 7510, eräluvat.fi). Iso-Valkeisen opastuspisteen ja pysäköintialueen luona on tulentekopaikka, kota ja ekopiste. Reitin varrella on myös Iso-Valkeisen niemessä kota. Mäntyjärven laavun luona on tulentekopaikka, kuivakäymälä, kaivo, uimismahdollisuus (alueella ei ole virallista uimarantaa) sekä pysäköintimahdollisuus. Iso-Valkeisen itärannalla on tulentekopaikka kuivakäymälöineen. Hakolammella on tulentekopaikka, keittokatos ja kuivakäymälä sekä lapsille hiekkalaatikko ja keinuja.
    • Kartat: Iso-Valkeisen kierron -kartta (retkikartta.fi)

Tyyneen vedenpintaan heijastuu havupuita ja -metsää sekä pilvenhattaroita.

  • Mäntyjärven kierto, 7 km, on helppokulkuinen. Maasto on tasaista mäntykangasmetsää ja suo-osuudet on pitkostettu. Mäntyjärven kierto on aluksi yhteneväinen Iso-Valkeisen kierron kanssa noin kilometrin verran aina Mäntyjärven laavulle asti. Laavu sijaitsee hienon, pitkän hiekkarannan törmällä. Kiertosuunta on vastapäivään, jolloin Mäntyjärven laavun jälkeen kuljetaan Mäntyjärven itärantaa pitkin. Kauniit järvimaisemat pilkottavat myös reitin jatkuessa mäntymetsikössä. Reitin varrella on puusiltoja, joilta voi ihailla järvelle avautuvia näkymiä. Mäntyjärven pohjoiskärjessä reitiltä eroaa yhdyspolku Hiidenportin kansallispuistoon. Mäntyjärven kierto etenee Mäntyjärven länsirantaa seuraillen. Reitti kulkee Peura- ja Mäntyjärven välisellä kapealla kannaksella. Reittimerkintänä on opasteissa oranssi ympyrä. Ohjeellinen kiertoaika on noin 2 - 3 tuntia.

Järvenselkää. Rannoilla havumetsää ja kalliota.

Muut reitit

  • Yhdyspolku Hiidenportin kansallispuiston rajalle, 2 km, lähtee Mäntyjärven kierron pohjoisosasta. Polku vie Kuhmo - Valtimo -maantien (nro 5284) varressa olevalle Käärmesärkän pysäköintialueelle, josta on viitoitettu polku Hiidenportin kansallispuistoon. Puiston halki johtava polku seuraa Porttijoen vartta. Pysäköintialueelta on matkaa noin 10 kilometriä Hiidenportin jylhään rotkolaaksoon.