Dagmarin puiston reitit

Alueella on yhteensä muutaman kilometrin verran polkuja. Alueella ei ole talvikunnossapitoa. Osa poluista on helppokulkuisia ja osa puolestaan jyrkkien korkeuserojen vuoksi vaativia.

Dagmarinouistoon johtavan polun alkuun on osittain esteetön pyörätuolilla sekä rollaattorin tai lastenvaunujen kanssa. Saattajaa suositellaan.
 

Polut Dagmarin lähteelle, Keisarin muistomerkille, Keisarin pöydälle, Källvikenin rannalle, Vitsandille sekä Skutvikenille ovat jyrkkiä ja eivät ole esteettömiä.

Reittien pintamateriaali vaihtelee sorasta kovaksi pakattuun hiekkaan, mutta paikka paikoin materiaalina on myös irtonaisempaa hiekkaa. Poluilla on juuria ja sammalpeitteisiä kiviä, joten sateella ne voivat olla osittain liukkaita.

 

Nähtävää:

Dagmarin lähde

Pysäköintialueelta kulkee noin 350 metrin mittainen polku Dagmarin lähteelle. Polun alkuosa on helppokulkuinen. Polun loppuosa on jyrkkä ja siinä on kaiteella varustetut portaat. Kävijä voi pysähtyä ihailemaan lähdettä ja sitä ympäröivää satumaisen kaunista luontoa.

Keisarin muistomerkki

Jos lähteen haluaa nähdä lähempää, tukevat kaiteella varustetut portaat johtavat Dagmarin lähteelle ja Keisarin muistomerkille.

Keisarinpöytä

Keisarinpöydälle johtaa noin 500 metriä pitkä polku. Polku on vaativa maaston juurakkojen, hiekan ja korkeuserojen vuoksi. Saattajaa suositellaan. 

Ota eväskori mukaan kuten keisaripari aikoinaan ja istahda nauttimaan alueen satumaisesta tunnelmasta.

Källviken

Lähde pulppuaa maan pinnalle aivan rannan tuntumassa, ja alue onkin saanut nimekseen Källviken (”Lähdelahti”). Alueella ei ole yleistä uimarantaa, mutta luonnonranta on upea. Täällä on mukava nauttia rennoista päivistä auringossa ja pulahtaa välillä raikkaaseen veteen! Rantaan johtava polku on maaston korkeuserojen vuoksi varsin jyrkkä ja ei ole esteettön.

Vitsand

Alueen länsiosassa sijaitsee Krimin sodan (uppslagsverket.fi  vain ruotsiksi) aikainen Vitsandin linnoitus, jonne johtaa 1,5 kilometrin pituinen hyväkuntoinen polku. Perillä voi kuvitella, millaista elämä oli Krimin sodan aikaan.

Skutviken

Alueen itäosassa sijaitsevalle Skutvikenin hiekkarannalle vie yhden kilometrin mittainen polku. Perillä Skutvikenissä voi tähyillä merelle ja nähdä Tammisaaren, osan Raaseporin kaupunkia (visitraseborg.com).  

  • Kiinnostuitko alueen historiasta? Lisätietoa löytyy täältä.


Dagmarin puiston tapaan myös Vitsand ja Skutviken ovat Fiskars-yhtiön omistuksessa. Vitsandiin ja Skutvikeniin johtavat polut voivat ajoittain olla suljettuina yleisöltä metsänhoidon tai muun alueella harjoitettavan toiminnan vuoksi.