Kaski palaa

(Julkaistu 3.6.2024)

Vuoden 2024 kaski poltetaan tämän hetken suunnitelmien mukaan torstaina 6.6. Tulitikku roihahtaa klo 9 paikkeilla. Jos et ehdi paikalle vielä tuolloin, niin myöhemminkin ehtii. Kaskenpolttajat hikoilevat viertokankien varressa varmasti vielä iltapäivälläkin. 

Kaski sijaitsee viimevuotisen kasken vieressä. Sinne pääsee pysäköintialueen kulmasta lähtevää kärrypolkua pitkin. Kävelymatkaa on joitakin satoja metrejä.

 

Telkkämäen kesän aukioloajat ja tapahtumat

(Päivitetty 3.6.2024)

Telkkämäen ovet on avoinna pe 28.6.- la 10.8.2024 perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi talo on avoinna tapahtumien yhteydessä.  Pihapiiriin voi käydä tutustumassa omatoimisesti koska vain.    

Aukioloajat 

Opas kulkee talon askareissa ja kertoo Telkkämäen tarinaa vieraille. Oppaan tavoitat talon pihapiiristä pe-la klo 10-12 sekä 16-17. 

Voit tilata maksullisen opastuksen esimerkiksi ryhmälle myös muina aikoina kuin tilan ollessa avoinna. Ota yhteyttä oppaaseen, puhelin 0400 346 469.

Kaski palaa kesäkuun alkupuolella. Tarkka päivä määräytyy säiden ja kelien mukaan, mutta tämänhetken suunnitelman mukaan kaski palaa torstaina 6.6. Sytytys tapahtuu aamulla noin klo 9. 

Lisäksi kaskitilan vuodenkiertoon kuuluu esimerkiksi nauriin ja rukiin kylvöä, sadonkorjuuta ja riihen puinti. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä työstä tai haluat tulla vaikkapa osallistumaan sadonkorjuuseen, ota yhteyttä oppaaseen, puhelin 0400 346 469. 
 

Telkkämäen kesän 2024 tapahtumat

Telkkämäellä järjestetään kesän aikana kaikille avoimia yleisötapahtumia. Tapahtumakalenteri on tänä vuonna erityisen laaja ja monipuolinen.

19.6. klo 18-19 Luontoyhteys-rentoutus. Ohjattu rentoutushetki perinnepihan rauhoittavassa tunnelmassa. Maksuton. Sopii kaikille!

29.6.-10.8. Opastetut retket kaskille lauantaisin klo 12. 
Telkkämäellä on pitkä kaskeamisen historia ja vanhojen työtapojen ylläpito jatkuu edelleen. Kuinka kaskenpoltto näkyy maisemassa? Miltä näyttää vasta poltettu kaski? Kuinka viime vuonna kylvetty kaskiruis on kasvanut, tuleeko satoa? Näillä retkillä suunnataan niille kaskiperinnetilan ja luonnonsuojelualueen kohteille, jotka ovat juuri nyt parhaimmillaan.

  • Retken kesto on 0,5–1 h ja kävelymatkaa kertyy noin kilometri. Maasto on varsin tasaista, muttei esteetöntä.
  • Retkille osallistuminen on maksutonta eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. 
  • Lähtöpiste: Telkkämäen kaskiperinnetilan pysäköintialue. 
  • Järjestäjä: Metsähallitus

​​16.6. klo 12 alkaen Puskasoitto
Puskasoitto kokoaa lähiseudun pelimannit yhteisjameihin, joissa soittoareenan tarjoavat nimensä mukaisesti Telkkämäen pihat, kentät ja puskat. Järjestäjä: Kaavin Pitäjäseura

3.7. klo klo 10-16 Paikallismuseopäivä 
Opas paikalla koko päivän. Järjestäjä: Metsähallitus

4.7. klo 18:30 Runon ja suven ilta  
6.7. juhlittavat Runon ja suven päivän eli Eino Leinon päivän kunniaksi kutsumme kaikki runojen lausujat, kuulijat ja ystävät Telkkämäen tupaan. Ota mukaan mielirunosi, tai vaikkapa useampi, muille esitettäväksi. Järjestäjä: Kaavin pitäjäseura. 

6.7. klo 13 Emännän vuosisata -monologitrilogia: Telkkämäen emäntä Charlotta Voutilainen. Kati Ahmaharjun monologisarja kuvaa elämää Kaavilla kolmen emännän elämäntarinoiden kautta. Esityksen kesto on 30 minuuttia ja se on yleisölle maksuton, tervetuloa! 

17.7. klo 18-19 Luontoyhteys-rentoutus. Ohjattu rentoutushetki perinnepihan rauhoittavassa tunnelmassa. Maksuton. Sopii kaikille!

20.7. klo 13 Emännän vuosisata -monologitrilogia: Suo-ojan emäntä Aino Tiilikainen. Kati Ahmaharjun monologisarja kuvaa elämää Kaavilla kolmen emännän elämäntarinoiden kautta. Esityksen kesto on 30 minuuttia ja se on yleisölle maksuton, tervetuloa! 

28.7. klo 13 Maakirkko: kansanlaulukirkko.
Tässä kirkossa seinät ovat leveät ja katto erityisen korkea: Telkkämäen perinteinen maakirkko kokoaa jumalanpalvelukseen Telkkämäen pihaan. Maakirkkojen juuret juontavat menneisiin vuosisatoihin, jolloin kirkossakäyntiä hankaloittivat pitkät välimatkat ja huonot kulkuyhteydet.  Järjestäjä: Kaavin pitäjäseura ja Järvi-Kuopion seurakunnan Kaavin alueseurakunta.

3.8. klo 13 Emännän vuosisata -monologitrilogia: Paavolan emäntä Eila Räsänen. Kati Ahmaharjun monologisarja kuvaa elämää Kaavilla kolmen emännän elämäntarinoiden kautta. Esityksen kesto on 30 minuuttia ja se on yleisölle maksuton, tervetuloa! 

Uutisia Telkkämäen perinnetilalta

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.