Telkkämäen kesän 2023 tapahtumat

(Päivitetty 4.5.2023)

Telkkämäen kaskiperinnetilan tapahtumat järjestetään yhteistyössä Metsähallituksen, Kaavin pitäjäseuran, Järvi-Kuopion seurakunnan Kaavin alueseurakunnan sekä Koillis-Savon Luonnonystävien kesken.

18.6. klo 12 alkaen Yhteispohjoismainen Luonnonkukkien päivä ja valtakunnallinen Puskasoitto
Kukka kainaloon ja viuluja nuuhkimaan! Telkkämäen perinteinen tapahtumapäivä yhdistää kesän kaksi kauneinta eli kansanmusiikin ja luonnonkukat. Puskasoitto kokoaa lähiseudun pelimannit yhteisjameihin, joissa soittoareenan tarjoavat nimensä mukaisesti Telkkämäen pihat, kentät ja puskat. 
Luonnonkukkien päivän valtakunnallisena teemalajina on vuonna 2023 metsämustikka. Leppoisa retki soveltuu kaikille kasveista kiinnostuneille. Opastetun retken järjestävät Metsähallitus Luontopalvelut ja Koillis-Savon Luonnonystävät. 

1.7. klo klo 10-16 Paikallismuseopäivä 
Opas paikalla koko päivän. 

6.7. klo 18:30 Runon ja suven ilta  
Runon ja suven päivän eli Eino Leinon päivän ilta kutsuu kaikki runojen lausujat, kuulijat ja ystävät Telkkämäen tupaan. Ota mukaan mielirunosi, tai vaikkapa useampi, muille esitettäväksi. Telkkämäki liittyy mukavasti runon päivään sikäli, että siellä elänyt Mustosen suku on samaa ”Liperin Mustosten sukua" kuin runoilija Eino Leino itse äitinsä puolelta. Järjestäjä: Kaavin pitäjäseura. 

6.8. klo 13 Maakirkko: kansanlaulukirkko.
Tässä kirkossa seinät ovat leveät ja katto erityisen korkea: Telkkämäen perinteinen maakirkko kokoaa jumalanpalvelukseen Telkkämäen pihaan. Virsien sanat sovitetaan kaikille tuttuihin kansanlaulujen melodioihin. Maakirkkojen juuret juontavat menneisiin vuosisatoihin, jolloin kirkossakäyntiä hankaloittivat pitkät välimatkat ja huonot kulkuyhteydet. Pappi Paula Hagman. Järjestäjä: Kaavin pitäjäseura ja Järvi-Kuopion seurakunnan Kaavin alueseurakunta.
 

Opastus ja työnäytökset 

(Päivitetty 4.5.2023)

Opas kulkee talon askareissa ja kertoo Telkkämäen tarinaa vieraille. Opas on paikalla
ti 20.6. alkaen ti-la
heinäkuussa ke-su
elokuussa ti-la

Varmimmin tavoitat oppaan talon pihapiiristä puolen päivän aikoihin, muuten hän kulkee tilan ja luonnonsuojelualueen töissä. Mikäli haluat vamistua, että opas on paikalla, ilmoita tulostasi ennakkoon, puhelin 0400 346 469.

Kaski palaa kesäkuun alkupuolella, tarkka päivä määräytyy toki säiden ja kelien mukaan. Lisäksi kaskitilan vuodenkiertoon kuuluu esimerkiksi nauriin ja rukiin kylvöä, sadonkorjuuta ja riihen puinti. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä työstä tai haluat tulla vaikkapa osallistumaan sadonkorjuuseen, ota yhteyttä oppaaseen. 
 

 

Kolme niittäjää viikatteiden kanssa pitkiin hameisiin ja huiviin pukeutuneina.
 

Uutisia Telkkämäen perinnetilalta