Yökaski Telkkämäellä 8.-9.6.2022

(Päivitetty 8.6.2022)

Tämän vuoden ensimmäinen kaski Telkkämäellä poltetaan tänään keskiviikon ja torstain välisenä yönä 8.–9.6.2022. Yleisö on lämpimästi tervetullut seuraamaan tunnelmallista kesäkuun yökaskea. Poltto aloitetaan jo klo 16 aiemmasta tiedosta poiketen sään vuoksi.

Kasken poltto kestää noin 8–10 tuntia, ja polttoja on monesti tehty yöllä. Syynä tähän on ollut päivällä liian kova tuuli. Metsähallitus on polttanut perinteisin menetelmin kaskia Telkkämäessä jo lähes 30 vuoden ajan, muutamia poikkeusvuosia lukuun ottamatta joka vuosi.

Kaskeamisen ohella niittäminen ja perinteinen karjanhoito hyödyttävät monia harvinaistuneita ja uhanalaiseksi käyneitä kasvilajeja. Telkkämäen perinnetilalla laiduntaakin vuosittain lampaita ja nautoja, jotka ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Laiduntamisen ja niittämisen ansiosta tilan piha-alueet säilyvät kauniina ketoina ja tarjoavat elinympäristön muun muassa erilaisille aho- ja niittykukille sekä perhosille. Pihapiirissä käyskentelee myös kukko ja kanoja.

Katso ohjeet saapumiseen täältä.

Suomen Luonnonkukkien päivän retki 19.6.2022 klo 12-15

(Päivitetty 10.5.2022)
Telkkämäen perinnetilalla vaalitaan perinteistä savolaista kaskikulttuuria ja rakennusperintöä. Tilalla ja sitä ympäröivällä suojelualueella on perinteisestä maataloudesta hyötyvää lajistoa, kuten niittykasvillisuutta. Tiluksissa laiduntaa vuosittain eläimiä pitämässä yllä luonnon monimuotoisuutta ja keväisin alueella kasketaan perinteitä kunnioittaen ja uutta perinnebiotooppia luoden.
Kokoontuminen: Telkkämäen p-paikka (Kaiturintie 419)
Järjestäjä: Metsähallitus, Luontopalvelut
Yhteistyötahot: Koillis-Savon Luonnonystävät
Mukaan: eväät
Oppaat: Aurora Prättälä, Riitta Heilimo
Lisätiedot: Aurora Prättälä, p. 040 184 2679, aurora.prattala(at)metsa.fi


 

Telkkämäen Perinnepäivä 2.7.2022 klo 10-14

(Päivitetty 6.5.2022)

Lämpimästi Tervetuloa koko perheen Perinnepäivään! Ohjelmassa hevosajelua Suomenhevosella, Särentäaidan valmistusta työnäytöksenä - saa osallistua, Nilsiän Pussihousukerho esiintyy - pelimannimusiikkia, Runonlausuntaa, Vedenkantonäytös ämmänlängillä - saa kokeilla, perinnetöiden taitajia tarinoimassa ja kahvitarjoilu. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Telkkämäen kesäkausi avataan 1.6.2022

(Päivitetty 4.5.2022)

Telkkämäen opas on paikalla 1.6.-31.8.2022 seuraavasti:

Kesäkuussa tiistaista lauantaihin kello 10-17

Heinäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin  kello 10-17 

Elokuussa tiistaista lauantaihin kello 10-17

Opas päivystää aukiolopäivinä Telkkämäen talolla kello 10 - 12. Muuna aikana löydät oppaan tilan töistä talon läheisyydestä. Tarvittaessa oppaalle voi soittaa numeroon 0400 346 469. 

Tilaan voi tutustua omatoimisesti päivittäin myös muina ajankohtina

Telkkämäen perinnetilaan tutustuminen on maksutonta.

Maksullisen ryhmäopastuksen voi varata suoraan oppaalta. Ryhmien ennakkoilmoittautuminen on suositeltavaa. 

Rietulan kierto -luontopolulla kulku estynyt loppukauden

(Päivitetty 2.11.2021)

Telkkämäen luonnonsuojelualueen toinen luontopolku on poissa käytöstä loppukauden. Rietulan kierto -reitillä kulku on estynyt uuden laidunaidan vuoksi. Aitaan rakennetaan ylitysveräjät heti seuraavan kesäkauden tultua.

Uutisia Telkkämäen perinnetilalta