Katanpään linnakesaari

14.7.2021
Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.
Kuva: Jussi Helimäki.

Länsi-Suomi, Varsinais-Suomi, Kustavi


Katanpää - entinen vankien ja varusmiesten saari - on muodostunut lomailijoiden suosimaksi, kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi nähtävyydeksi.

Katanpään sijainti oli pitkään strategisesti merkittävä, koska sieltä pystyttiin valvomaan kaikkia kolmea Saaristomeren halki kulkevaa rannikkoväylää. Katanpäätä käytettiin sotasatamana jo 1800-luvulla. Sittemmin rakennettu Katanpään linnake on pohjoisin osa tsaari Nikolai II:n 1910-luvulla rakennuttamaa Itämeren suurinta linnoitusketjua.

Puinen vesitorni ja pumppuhuone kesäisessä maisemassa. Rakennuksen lähellä kasvaa mäntyjä.

1980-luvun puolivälissä puolustusvoimat teki Katanpäässä mittavia vanhojen rakennusten kunnostustöitä. Linnoitukset on suojeltu muinaismuistolailla ja niillä on liikuttava varoen - sekä kävijän oman turvallisuuden että linnoituslaitteiden säilymisen vuoksi.

Vaikka Katanpäällä ei enää ole sotilaallista merkitystä, se on kulttuurihistoriallisesti arvokas nähtävyys, jota veneilijät osaavat arvostaa. Saaresta on tullut lomailijoiden suosima kohde, jossa käy vuosittain tuhansia vierailijoita. Katanpää on heinäkuussa 2011 perustetun Selkämeren kansallispuiston eteläisin käyntikohde.

Ulkoterassi meren rannassa. Terassi on koristeltu kukkaistutuksin, ja yhden pöydän ääressä on ihmisiä.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Katanpää on saavutettavissa ainoastaan vesitse.

Veneellä

 • Katanpäässä (WGS84: N 60° 36.82800' E 21° 10.76460' YKJ: p 6736708m, i 3181699m) on retkisatama, jonka syvyys on 4 metriä.

 

Risteilyllä

Julkisilla kulkuyhteyksillä

 • Julkisia kulkuyhteyksiä Katanpäälle ei ole.

Sähköiset kartat

Palvelut

 • bed&breakfast-majoitusta
 • kajakin vuokrausta
 • kesäkahvila
 • kuivakäymälä
 • telttailupaikkoja
 • tilausravintola
 • tulentekopaikkoja. Avotulen teko metsäpalovaroituksen tai ruohikkopalovaaran aikana on kielletty myös tulentekopaikoilla. Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).  Kielto ei koske keittokatoksia tai muita hormilla varustettuja tulisijoja.
 • pienimuotoista elintarvikkeiden myyntiä
 • vierassatamassa septitankkien tyhjennyspiste
 • Linnakkeen aikaisten teiden ja polkujen lisäksi Katanpäässä on kaksi noin kilometrin pituista merkattua reittiä: Rantareitti ja Muinaishautakierros.

Telttailualue meren rannalla. Alue on kalliopohjainen, ja sen reunassa on pieni männikkö.

Tarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen (ilmatieteenlaitos.fi) aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla ja tupien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Piirros tulisijasta. Piirrokseen on merkitty katto, hormi ja irti maasta.

Tulentekopaikoilla joukolla tulistelu lisää koronaviruksen tartuntavaaraa. Katso koronavirusohjeet retkeilijälle.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/katanpaa

Asiakaspalvelu

Metsähallitus Puh. 0206 39 4620 ma-pe 9:00-15:00
rannikko(at)metsa.fi

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Katanpään linnakesaaren kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää