Katanpään linnakesaari
Länsi-Suomi, Varsinais-Suomi
Kustavi (www.kustavi.fi)
Katanpää - entinen vankien ja varusmiesten saari - on muodostunut lomailijoiden suosimaksi, kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi nähtävyydeksi.
Katanpään sijainti oli pitkään strategisesti merkittävä, koska sieltä pystyttiin valvomaan kaikkia kolmea Saaristomeren halki kulkevaa rannikkoväylää. Katanpäätä käytettiin sotasatamana jo 1800-luvulla. Sittemmin rakennettu Katanpään linnake on pohjoisin osa tsaari Nikolai II:n 1910-luvulla rakennuttamaa Itämeren suurinta linnoitusketjua.
1980-luvun puolivälissä puolustusvoimat teki Katanpäässä mittavia vanhojen rakennusten kunnostustöitä. Linnoitukset on suojeltu muinaismuistolailla ja niillä on liikuttava varoen - sekä kävijän oman turvallisuuden että linnoituslaitteiden säilymisen vuoksi.
Vaikka Katanpäällä ei enää ole sotilaallista merkitystä, se on kulttuurihistoriallisesti arvokas nähtävyys, jota veneilijät osaavat arvostaa. Saaresta on tullut lomailijoiden suosima kohde, jossa käy vuosittain tuhansia vierailijoita. Katanpää on heinäkuussa 2011 perustetun Selkämeren kansallispuiston eteläisin käyntikohde.
Yhteystiedot
- Opastus ja sataman palvelut: Katanpää Lypyrtin linnakesaari (www.katanpaa.fi)
- Lisätietoja Katanpäästä saa rannikko@metsa.fi tai puh 0206 39 4620
Kulkuyhteydet ja kartat
Katanpää on saavutettavissa ainoastaan vesitse.
Veneellä
- Katanpäässä (WGS84: N 60° 36.82800' E 21° 10.76460' YKJ: p 6736708m, i 3181699m) on retkisatama, jonka syvyys on 4 metriä.
Risteilyllä
- Katanpäähän on keskikesällä mahdollista päästä purjelaivalla Uudestakaupungista. Lisätietoja Katanpään yrittäjältä (www.katanpaa.fi).
Julkisilla kulkuyhteyksillä
- Julkisia kulkuyhteyksiä Katanpäälle ei ole.
Sähköiset kartat
- Metsähallituksen Retkikartta.fi
- Lounaispaikan karttapalvelu (karttapalvelu.lounaispaikka.fi)
Palvelut
- bed&breakfast-majoitusta
- kajakin vuokrausta
- kesäkahvila
- kuivakäymälä
- telttailupaikkoja
- tilausravintola
- tulentekopaikkoja
- pienimuotoista elintarvikkeiden myyntiä
- vierassatamassa septitankkien tyhjennyspiste
- Linnakkeen aikaisten teiden ja polkujen lisäksi Katanpäässä on kaksi noin kilometrin pituista merkattua reittiä: Rantareitti ja Muinaishautakierros.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/katanpaa