Tiilikanaution tila

Kaksi retkeilijää istuvat tuvan seinänvierus penkeillä. Kolmas retkeilijä seisoo pirtinpöydän ääressä katsomassa papereita.

Itä-Suomi, Pohjois-Savo, Rautavaara 
Tiilikkajärven kansallispuisto 

Tiilikkajärven kansallispuistossa on Tiilikanaution tila, jonka idyllisessä pihapiirissä sijaitsee 1920-luvun ulkoasussa oleva torppa. Pitkään uskottiin, että Tiilikanautio oli kuuluisan Suomen sodassa (1808-1809) toimineen rajakapteenin Olli Tiaisen synnyinkoti, mutta uudempi tutkimus on osoittanut että hänen kotipaikkansa oli Pajujärvi noin 20 km päässä Tiilikanautiosta.  

Tiilikanautiossa asui väkeä 1800-luvun alkupuolelle asti, jonka jälkeen paikka oli autiona 1920-luvulle saakka. Tuolloin tilalle asettui Pekka Jauhiainen (1893 - 1954) perheineen ja Tiilikanaution rappeutuneet rakennukset rakennettiin uudelleen. Torpassa asuttiin ja sen maita viljeltiin aina 1960-luvulle saakka. Tiilikanaution pihapiirissä on myös merkkejä järvimalmin käsittelystä.  

Pisteaidan rajaaman pihapiirin nykyiset rakennukset ovat 1920-luvun ulkoasussa olevat torppa, navetta, lampola ja savusauna. Rakennuksia on entistetty vuosina 1990 - 1991. Kesällä pihapiiri on täynnä moniväristen luonnonkukkien loistoa. Nykyisin torppa on yleisölle avoin nähtävyyskohde.

Aukioloajat

Tiilikanaution torppa on ympäri vuoden avoinna yleisölle.

  • Tiilikanaution tilalla ei ole henkilökuntaa.
  • Tiilikanaution tilaan tutustuminen on maksutonta.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Palvelut

Ympyräreitti

  • Uiton kierron 7 km:n pituinen ympyräreitti kulkee Tiilikanaution kautta.

Huomioitavaa

  • Lämpiminä vuodenaikoina Tiilikanautioon tutustujien kannattaa ottaa huomioon, että pihapiiristä on tavattu kyykäärmeitä paistattelemassa päivää.

Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Luontopalvelut.

Tämän sivun osoite on luontoon.fi/tiilikanautio

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Tiilikanaution kartan Retkikartta.fi:ssä.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa perhe kävelee kesäisellä polulla.

1. Kunnioita luontoa. 

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää